AcasăEconomieAtac dur la Hidroelectrica. Are prețuri mai mari ca în Canada

Atac dur la Hidroelectrica. Are prețuri mai mari ca în Canada

Consecințele listării la bursă. Hidroelectrica umflă tarifele pentru a obține profit cât mai mare

Anunțul de majorare cu 60% a prețului la energie, făcut de Hidroelectrica, a stârnit indignarea consumatorilor. Mai mult de atât, Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE), prin președintele Dan Pîrșan, a adresat o scrisoare deschisă companiei, prin care cere să explice cum de are prețul mai mare ca în Canada, care folosește tot hidroenergie, în condițiile în care salariile din cele două țări nu pot fi comparate. 

hidroelectricaPreședintele Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE), Dan Pîrșan, a elaborat o scrisoare deschisă către conducerea Hidroelectrica, căruia i-a cerut să precizeze cum a reușit ”performanța” de a ajunge la un preț de producție de aproape 3 ori mai mare decât cel din Canada, care utilizează tot hidroenergie. În fapt, președintele APCE acuză Hidroelectrica de faptul că a transformat o resursă naturală ieftină și regenerabilă într-un lux pentru consumatorul român.

”Cum reușiți, în mod atât de simplu, să produceți energie hidroelectrică de cel puțin 2-3 ori mai scumpă decât omologii dumneavoastră canadieni de la BC Hydro? Apreciem, desigur, ingeniozitatea cu care reușiți această performanță într-o țară binecuvântată cu munți, râuri și un fluviu”, se arată în scrisoarea deschisă adresată conducerii Hidroelectrica. Potrivit documentului, prețul energiei active de la Hidroelectrica este 0,45 lei/kWh, iar prețul final plătit de un consumator casnic român: între 1,10 – 1,20 lei/kWh, cu toate taxele incluse, în funcție de distribuitor. Totodată, prețul final plătit de un consumator din British Columbia (Canada) este de 0,45 lei/kWh (cu tot cu taxe, distributie, TVA etc.). Conducerea APCE semnalează că BC Hydro operează într-o provincie canadiană de peste 3 ori mai mare decât România, cu un relief montan similar, fără Dunăre și fără pretenții de ”lider regional”.

Costuri mai mari, prețuri mai mici

Costurile salariale de operare în B.C. Hydro, care se regăsesc în prețul de vânzare al energiei, sunt considerabil mai mari decat ale omologilor din România, atrage atenția Dan Pîrșan, președintele APCE. ”Cu toate acestea, compania canadiană gestionează 32 de hidrocentrale și 3 termocentrale pe gaz, livrând energie curată și ieftină populației in proportie de 95% hidro. Și asta în timp ce Hidroelectrica, cu 188 de hidrocentrale și microhidrocentrale, o capacitate totală de 6,3 GWh, plus un parc eolian de 108 MW, are prețuri de lux.

Evident, statul are nevoie de bani, managerii merită răsplătiți, iar angajații dvs. beneficiază de tradiționalele stimulente. În această logică economică inversă, poate ne explicați și nouă, cetățenilor plătitori de facturi, care este rețeta magică prin care energia hidro românească ajunge să coste triplu față de cea canadiană”, se mai precizează în scrisoarea deschisă a APCE. Explicația ministrului Energiei, Sebastian Burduja, pentru creșterea enormă a prețurilor la Hidroelectrica a fost că, în ultimii trei ani de zile, compania nu şi-a actualizat preţurile și că trebuie să-și asigure profitabilitate, mai ales în contextul listării la bursă.

Totul se va scumpi

Președintele APCE, Dan Pîrșan, ne spune că a vrut să compare mere cu mere, deoarece energia produsă în British Columbia din Canada este 95% hidro. ”Și atunci am zis să vedem cum poate British Columbia, care are rețele de 3-4 ori mai mari decât România, să ajungă la poarta consumatorului cu un preț de 0,45 lei cu toate taxele incluse, iar în țara noastră să plece de la poarta hidrocentralei cu aceiași 0,45 lei, fără nicio taxă, doar energia activă. Până acum, deja s-au anunțat creșteri de la 1 iulie, de 1,10 lei-1,20 lei la Hidroelectrica, iar ceilalți, de la 1,50- 1,60 lei în sus. Toți sunt aliniați. Singurii care ar trebui să producă o energie mai ieftină sunt cei de la Hidroelectrica, chiar dacă nu pot acoperi tot consumul intern. Dar ei vor avea 1,20 lei, ceea ce este foarte mult. În plus, nu se vorbește despre agenții economici. La 1,60 lei/kWh, de la 1,10 lei, deja înseamnă 33% costuri suplimentare cu energia și atunci totul se va scumpi. Luni o să mă întâlnesc la o conferință cu ministrul Sebastian Burduja și o să-l întreb ce a făcut în toată activitatea dânsului pentru ca facturile românilor să scadă”, ne-a declarat Dan Pîrșan, președintele APCE.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
369 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger