AcasăEconomieAsistăm la marea decuplare dintre SUA și China?

Asistăm la marea decuplare dintre SUA și China?

Războiul tarifar declanșat de Donald Trump ar putea oferi în cele din urmă Chinei un avantaj comparativ

În ultimele decenii, tensiunile crescânde dintre SUA și China au fost temperate de o interdependență economică profundă, care a contribuit la atenuarea riscurilor unei rivalități deschise, și de o structură globală a alianțelor în mare parte favorabilă Washingtonului. Acești factori stabilizatori sunt acum radical modificați de acțiunile lui Donald Trump.

Atât relația bilaterală, cât și cadrul internațional mai larg al marii lupte pentru putere din secolul XXI intră într-o fază turbulentă și transformatoare, scrie El Pais.

Rafael Dezcallar, care a fost ambasadorul Spaniei la Beijing din 2018 până în 2024, rezumă esența problemei: „Statele Unite încearcă să limiteze ascensiunea Chinei, iar China încearcă să facă tot ce îi stă în putere pentru a împiedica Statele Unite să reușească în acest demers. Rivalitatea structurală este inevitabilă. Întrebarea este cum se va dezvolta la diferite niveluri: politic, militar, comercial, economic, tehnologic și, de asemenea, ideologic”.

”Distanțarea economică dintre cele două națiuni nu a fost începută de Trump, dar el o acelerează în mod clar. Se pare că ne îndreptăm spre un război economic”, a declarat Robin Niblett, membru senior al think tank-ului Chatham House – al cărui director a fost – și autor al cărții The New Cold War.

„Pe măsură ce decuplarea continuă să avanseze, situația va deveni și mai instabilă, deoarece interesele comune care au servit drept garduri de protecție vor dispărea”, susține Dezcallar.

China deține „dominația escaladării”

În opinia lui Miguel Otero, cercetător principal la Elcano Royal Institute, Statele Unite nu dispun în prezent de pârghiile necesare pentru a câștiga confruntarea cu China.

Dacă PIB-ul este măsurat în termeni de paritate a puterii de cumpărare – un parametru important pentru evaluarea capacității reale a unei țări de a produce – China a luat deja avans.

Washingtonul deține încă un avantaj în ceea ce privește forța militară și beneficiază de impulsul companiilor tehnologice. Cu toate acestea, Beijingul a demonstrat propria sa capacitate formidabilă de progres – atât din punct de vedere militar, cu evoluții precum armele hipersonice, cât și tehnologic, cu inovații precum modelul DeepSeek AI.

Conflictul tarifar declanșat de Trump ar putea oferi în cele din urmă Chinei un avantaj comparativ. Nu numai pentru că SUA riscă să se confrunte cu izbucniri inflaționiste, penurii de produse, scădere a competitivității și chiar recesiune.

China folosește arme puternice pe mai multe fronturi, ceea ce i-a determinat pe mai mulți analiști să susțină că deține „dominația escaladării” – capacitatea de a menține controlul într-o luptă prelungită.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
147 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger