Pentru a se proteja de costurile în creștere ale tarifelor și de incertitudinea războiului comercial, companiile au utilizat Free Trade Zone (FTZ) pentru a întârzia sau reduce taxele pe produse.
Zonele de liber schimb au fost create de Congres în timpul Marii Depresiuni, cu scopul de a încuraja comerțul internațional și a stimula exporturile într-o perioadă în care tarifele Smoot-Hawley ajungeau până la 53%, potrivit CNBC.
Companiile care importă materii prime, produse semifinite sau componente din alte țări într-o FTZ sau într-un depozit vamal se află, practic, într-o „bulă tarifară”, ceea ce înseamnă că, odată ce produsele intră în SUA, sunt stocate fără a plăti taxe. Există aproximativ 2 240 de zone de liber schimb în toată țara, potrivit US Customs.
”Prin întârzierea plății taxelor, FTZ-urile și depozitele vamale eliberează în esență banii unei companii. În cazul în care un produs este fabricat într-o FTZ și este reexportat în străinătate, nu se plătesc deloc taxe”, a declarat Jason Strickland, director de vânzări la firma de logistică Givens.
Printre companiile ce au funcționat în interiorul zonelor libere se numără Ford, General Motors, Chrysler, General Electric, Intel și Sony.
Însă Donald Trump a schimbat regulile prin intermediul unor ordine executive recente. Fără avantajul oferit de FTZ, multe companii s-au orientat rapid către depozitele vamale.
Pot importa produse într-o „bulă” sub un tarif mai ridicat și le pot depozita fără a plăti taxe vamale. Dar, spre deosebire de blocarea tarifelor în FTZ-uri, dacă tariful scade în timp ce produsul se află într-un depozit vamal, compania poate să-și elibereze produsul și să plătească tariful redus.
”Nu putem achiziționa toate componentele din SUA. Acum plătim cu aproximativ 7% mai mult pentru că opțiunea tarifului inversat nu mai este disponibilă pentru noi”, subliniază Helen Torkos, președinta Regent Tek Industries.
Totuși, Strickland pare mai optimist. „Nu doriți să vă aduceți toate bunurile și să vă cheltuiți fluxul de numerar împotriva unor tarife care s-ar putea să nu apară în șase săptămâni sau luni, dacă puteți amâna până când piața este pregătită să consume acele bunuri. Cred că este un câștig pentru ambele părți.”
Pe de altă parte, Trump a anunțat tarife vamale de 30% pentru Uniunea Europeană și Mexic, începând cu 1 august.