Cotațiile petrolului au crescut luni, după ce Arabia Saudită și Rusia au declarat că vor menține reducerile voluntare ale ofertei de 1,3 milioane de barili pe zi până la sfârșitul anului.
Brent, reperul pentru două treimi din petrolul mondial, se tranzacționa cu 1,40% mai sus, la 86,08 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, era în creștere cu 1,50%, la 81,72 dolari pe baril.
Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, va continua cu reducerea de un milion de bpd, care a intrat în vigoare în iulie 2023 și a fost ulterior prelungită până la sfârșitul lunii decembrie, a anunțat Saudi Press Agency, citând o sursă oficială din cadrul Ministerului Energiei din regat. În decembrie, producţia Arabiei Saudite va fi de aproximativ 9 milioane bpd.
Rusia va continua să reducă exporturile de ţiţei şi produse petroliere cu 300.000 de barili pe zi (bpd) până la sfârșitul acestui an, potrivit vicepremierului Alexander Novak.
Companiile rusești au convenit două reduceri separate: în aprilie au informat că vor scădea producţia de ţiţei cu 500.000 bpd până la finalul lui 2024, în timp ce în august au dat asigurări că vor diminua exporturile cu 300.000 barili pe zi până la 31 decembrie 2023.
Alianța OPEC+ a decis în iunie limitarea livrărilor şi în 2024. Indicele Brent a pierdut majoritatea câștigurilor sale din 7 octombrie, când gruparea teroristă palestiniană Hamas, care conduce Fâșia Gaza, a lansat un atac surpriză asupra sudului Israelului.
Vineri, Stratele Unite au adoptat un proiect de lege pentru a consolida sancțiunile asupra petrolului iranian, ca răspuns la presupusa implicare a țării în atacul Hamas.
Se așteaptă ca acest proiect de lege să impună măsuri asupra porturilor și rafinăriilor străine care procesează petrolul exportat din Iran, încălcând sancțiunile americane.
În septembrie, cotaţia barilului de ţiţei a ajuns la 98 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2023, iar vineri se situa la aproximativ 85 de dolari. Reducerile Arabiei Saudite și Rusiei ar stabiliza piața petrolieră, desi mulți analiști consideră că situația din Orientul Mijlociu este un factor de risc și volatilitate pentru prețurile “aurului negru”. Viitoarea reuniune a OPEC+ este programată în 26 noiembrie, la Viena.