AcasăEconomieAprovizionarea cu gaze: Europa va trece peste această iarnă. Cum rămâne cu...

Aprovizionarea cu gaze: Europa va trece peste această iarnă. Cum rămâne cu cea viitoare?

gazeCum s-a descurcat Europa fără gazele rusești. S-au depășit toate așteptările

În timp ce criza energetică, aprovizionarea cu gaze și creșterea prețurilor sunt în centrul atenției, iarna 2022-2023 ar trebui să treacă fără drame în Europa. Uniunea Europeană a avut timp să acumuleze rezerve și s-a bucurat de un început de iarnă relativ blând. Situația va fi cu siguranță mai greu de gestionat în iarna viitoare, dacă contextul geopolitic și economic va persista.

Din primăvară, milioane de europeni și-au văzut facturile la energie crescând, deoarece conductele rusești au fost închise treptat. Prețurile la gaze au urcat vertiginos, cu o consecință costisitoare: Europa și Asia licitează acum pentru încărcături de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA sau Qatar.

Țări precum Spania și Franța au reacționat prin înghețarea tarifelor pentru consumatori. Altele, precum Belgia, au lăsat mai mult sau mai puțin furnizorii să transfere această creștere. Astfel, o nouă generație de europeni și-a pierdut nesăbuința energetică și a învățat să aibă grijă de calorifere.

În anii trecuți, gazul era abundent și ieftin. Prețul său de referință pe piața europeană a variat puțin, în jur de 20 de euro pe megawatt-oră. În acest an, a crescut la 300, înainte de a reveni la aproximativ 100 de euro. Din cauza prețurilor nebunești, fabricile au fost nevoite să se închidă. Cu toate acestea, rezervele europene au fost umplute până la refuz în timpul verii.

Europenii au avut noroc cu o toamnă însorită. Dar, mai presus de toate, și-au redus semnificativ consumul de energie: -20% din gaz în Uniunea Europeană în perioada august-noiembrie față de cei cinci ani precedenți, potrivit Eurostat.

Dar toate indiciile arată că facturile vor rămâne ridicate, din cauza achizițiilor de GNL, pe care UE obișnuia să le evite pentru că erau mai scumpe. „Europa a început să plătească mai mult pentru gaz decât Asia”, a declarat pentru AFP Graham Freedman, analist pe piața energiei.

În plus, descărcarea GNL de pe nave necesită terminale portuare capabile să îl regazifice și să îl injecteze în conducte. În decembrie, Germania a instalat de urgență primul său terminal plutitor. În total, au fost anunțate 26 de noi terminale în Europa, inclusiv un al cincilea în Franța.

În iarna 2023/2024 nu va mai exista gaz rusesc pentru a reface rezervele în primăvară și vară. Dacă va fi foarte frig în ianuarie și februarie, va trebui cumpărat mai mult GNL, iar bătălia dintre Europa și Asia se va intensifica, explică Laura Page, specialist în piața gazelor la consultanța Kpler. Abia în jurul anului 2025 sau 2026, noile proiecte de GNL, în special în Qatar, vor produce milioane de tone în plus.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
136 afisari

2 COMENTARII

  1. Răducu. poolii mele, ce zici prinzi Paștele ? Tu te gândești la iarna 2023, dar ce iarna 2022 a trecut? Cum am trecut de iarna aceasta, vom trece și de cele viitoare. Jurnalist de căcat…

  2. Pana la iarna lui 2023 multe lucruri esentiale se vor schimba prin Occidentul acela ateu, decadent si kurkubeist, cu cat mai putini pe acolo, cu atat mai bine, cam asa ceva zicea si marele sef de trib nazist-kurkubeist Klaus Schwabb !! Plus ca o sa vina si Greta Trotineta, si o sa salveze ea singura toata tefelimea retardata occidentala de nu o sa se vada 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger