Cauta

Aprovizionarea cu gaze: cererea Chinei, problemă mai mare pentru Europa decât oprirea fluxurilor rusești

Aprovizionarea cu gaze a Europei ar putea fi afectată mai puternic de o creștere mai mare decât se aștepta a Chinei în acest an decât de o oprire completă a fluxurilor rusești, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

În timp ce cererea chineză este „marea necunoscută”, un scenariu optimist ar putea duce la o creștere a importurilor de gaze naturale lichefiate ale acestei țări cu până la 35% în 2023, dacă costurile vor continua să scadă și dacă economia chineză se va extinde rapid, a declarat AIE într-un raport trimestrial.

Asta ar stimula concurența globală pentru acest combustibil și ar putea împinge prețurile înapoi la nivelurile „nesustenabile” înregistrate vara trecută.

China a renunțat la  restricțiile zero-Covid care i-au redus cererea de energie anul trecut și a ajutat Europa să importe cantități record de GNL din întreaga lume.

Împreună cu măsurile de economisire a energiei și cu o iarnă blândă, achizițiile de GNL au permis Europei să supraviețuiască sezonului de încălzire cu fluxuri rusești mult mai mici și au redus prețurile la gaze cu peste 80% față de maximele record.

Creșterea economică mai rapidă a Chinei în acest an ar trebui să îi sporească nevoile de combustibil, dar marea întrebare este dacă acest lucru va duce la creșterea achizițiilor de gaze la nivelul din anii precedenți.

Reflectând incertitudinea cu privire la cererea Chinei, AIE a precizat că există o diferență de 40 de miliarde de metri cubi între cea mai mică și cea mai mare estimare a importurilor nete de GNL ale națiunii în acest an.

La capătul superior al intervalului, importurile Chinei ar crește cu mult peste vârful anterior din 2021.Diferența estimată este egală cu aproximativ 8% din ceea ce ar putea consuma Europa în acest an.

„Acest interval este mai mare decât incertitudinea asociată cu potențiala pierdere a tuturor fluxurilor de gaze rămase în Europa prin conducte din Rusia”, menționează agenția.

Deocamdată, consumul total de gaze al Chinei ar trebui să își revină cu aproape 7% în 2023. Consumul Europei a scăzut cel mai mult din istorie în 2022 și ar putea menține această tendință în acest an, dar estimările pentru viitor nu sugerează o reducere semnificativă.

AIE și oficialii Uniunii Europene au avertizat că disciplina în materie de consum rămâne critică pentru continent, având în vedere aprovizionarea mai redusă din partea Rusiei, fostul său principal furnizor.

 

Ultimele stiri

  • Cu ce amendă s-a ales un șofer prins gonind cu 240 km/oră pe A3. „A intenționat să devină pilot de curse”
  • Îndoctrinați de mici. Guvernul pregătește, în școli, o armată de activiști de mediu
  • Timpul schimbărilor: de ce alegerile sunt importante pentru europeni și pentru restul lumii
  • Impozitarea marilor averi, frecție la piciorul de lemn
  • FACIAS câștigă procesul împotriva Guvernului, care refuză să elaboreze normele de aplicare pentru Legea Tinerilor
  • Caz înfiorător în județul Bacău! Cioban obligat să stea cu picioarele în găleţi cu ciment, dintr-un motiv incredibil/Ce a urmat – FOTO
  • Big Tech și-a găsit, în sfârșit, nașul?
  • Bântuie foametea. Cine alimentează crizele alimentare
  • Ne-am scos. Împăratul Traian de la Murfatlar o susține pe Clotilde
  • Sacrosantul dolar: o nouă idilă între Trump și miliardari
  • Exit mobile version