AcasăEconomieApocalipsa economică. Revoltă a marilor industriași din UE

Apocalipsa economică. Revoltă a marilor industriași din UE

Companiile mari și IMM-urile din Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai gravă recesiune economică din ultimele decenii, care a dus la firme închise pe bandă rulantă și la un șomaj în creștere galopantă, a fost concluzia Summitului european al industriei. Cererea este în scădere, costurile de producție cresc și investițiile se deplasează în alte regiuni, pe fondul unei concurențe zdrobitoare din SUA și China, care nu aplică Green Deal, au avertizat marii industriași din UE.

Industria europeană a intrat în colaps, iar gargara politicienilor de la Bruxelles, despre binefacerile tranziției energetice, contrastează flagrant cu dezastrul economic. Brusc, economia UE a devenit necompetitivă, cu costuri de producție uriașe și că o scădere dramatică a puterii de cumpărare în toate statele membre.

”O economie americană care beneficiază de sprijinul financiar din Legea de reducere a inflației (IRA) și de accesibilitatea sa și o supracapacitate chineză cu exporturi în creștere pun o presiune fără precedent asupra industriei europene. Companiile noastre se confruntă cu această provocare în fiecare zi: fabrici închise, producție oprită și concedieri”, au atras atenția marii industriași, prezenți la Summit-ul european al industriei desfășurat la Anvers. Aceștia au arătat că o autonomie strategică deschisă pentru o UE competitivă și rezistentă este crucială pentru tranziția Europei într-un peisaj geopolitic în continuă schimbare. Totuși, aceasta poate fi realizată numai dacă și industriile de bază și consumatoare de energie rămân și investesc în Europa. Fără o politică industrială țintită, Europa riscă să devină dependentă chiar și de bunurile și substanțele chimice de bază și  nu-și poate permite să se întâmple asta, au mai semnalat marii industriași.

„Avem nevoie de industria noastră pentru capacitatea de inovare, pentru a veni cu soluțiile climatice de mâine. De aceea, Europa nu ar trebui să fie doar un continent al inovației industriale, ci ar trebui să rămână un continent al producției industriale”, a declarat premierul belgian Alexander De Croo.

Costurile energiei, prea mari

În Declarația de la Anvers, marile companii din industrie au cerut un plan de acțiune cuprinzător, pentru a defini competitivitatea drept prioritate strategică și pentru a crea condițiile pentru un mediu de afaceri mai puternic în Europa. Planul de acțiune trebuie să includă măsuri pentru eliminarea incoerenței reglementărilor, a obiectivelor contradictorii, a complexității inutile în legislație și a raportării excesive. ”Faceți din Europa un furnizor de energie competitiv la nivel global. Costurile energiei în Europa sunt pur și simplu prea mari pentru a concura și nu sunt determinate doar de prețurile mărfurilor, ci și de taxele de reglementare. Următoarea Comisie Europeană trebuie să acorde prioritate noilor proiecte pentru energie regenerabilă și nucleară, abundentă și accesibilă, cu emisii reduse de carbon. Avem nevoie de o adevărată strategie energetică a UE, cu acțiuni concrete care să permită energie electrică transfrontalieră, extinderea rețelei pentru hidrogen și alte molecule regenerabile și cu emisii scăzute de carbon și parteneriate cu țări bogate în resurse”, se precizează în Declarația de la Anvers.

Problema cheie: materiile prime

Marii industriași au mai cerut autorităților europene să crească securitatea materiilor prime a UE, prin extinderea exploatării interne, a capacității de procesare durabilă și de reciclare a materiilor prime esențiale, combinată cu noi parteneriate globale. ”Acordurile de liber schimb sau alte tipuri de acorduri ar trebui să asigure aprovizionarea vitală pentru industrie, să permită accesul la noi piețe și să crească exporturile. UE ar trebui să analizeze toate instrumentele de politică împotriva concurenței neloiale, pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru industriile UE, atât pe piețele interne, cât și pe cele internaționale, inclusiv protecția împotriva relocației de carbon”, se mai arată în Declarația de la Anvers.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.946 afisari

10 COMENTARII

    • Adevarat am vb cu un șofer profesionist care are job pe autocare Mercedes, și mi-a zis ca alea incepind din 2016 -fabricație-incoace nici macar la motoare nu mai sint bune! Nu mai vb. la componente, etc.La motoare unde erau vestiti ca mergeau perfect peste mil. de km. fara revizii, doar cu consumabilele schimbate la timp!

  1. Nu numai marea industrie dar toate marile corporații și majoritatea celor mijlocii sînt în mâna celor cîtorva ce conduc lumea. Nu e nici o criză la cei de sus.

  2. Sa le multumeasca americanilor care au distrus comductele NordStream, ecologistilor cu programul GreenDeal, si cozilor de topor din fruntea Europei care distrug Europa.

  3. Lumea se duce dupa fentă, ca de obicei, mințita obsedant de propaganda. BA TAMPITILOR SUAUENATO, RAUL VOI L ATI FACUT, INCEPAND CU DISTRUGEREA NS1 SI 2 SI TERMINAND CU CELE 13 RANDURI DE SANCTIUNI IMPUSE DE VOI RUSIEI. RUSIE PE CARE ATI ATACAT O N PROPRIA TARA, CA SA I FURATI RESURSELE NATURALE, ATI CREZUT CA AIA S MĂMĂLIGĂ 😀. V AU DAT MUMU LA TOATA ALUANTA VOASTRA DE HIENE SI SA SPERAM CA SE OPRESC LA LISABONA😀. PE URMA, VINE RANDUL SUA…

  4. Acest colhoz UE este in faliment si trebuie sa se stie ca asta este inceputul falimentului iar Rusia este nr 1 in Europa la economie

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger