Cauta

Apartenența la BRICS: schimbare de joc pentru cel mai mare exportator de țiței din lume

În timp ce Arabia Saudită se pregătește să se alăture potențial alianței BRICS(SABRICS?) sunt multe de luat în considerare în ceea ce privește impactul asupra  poziției și economiei țării. Și ar putea avea implicații semnificative pentru regiune și pentru întreaga lume.

În primul rând, trebuie înțeleasă puterea economică a națiunilor BRICS. Împreună, Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud reprezintă 40% din populația mondială și 25% din PIB-ul global. Dacă Arabia Saudită ar adera la acest grup, nu numai că ar crește semnificativ dimensiunea și influența blocului, dar ar oferi regatului acces la o rețea importantă de parteneri.

Un beneficiu al aderării Arabiei Saudite la BRICS este creșterea oportunităților comerciale. Cu resursele sale uriașe de petrol și gaze naturale – și cu mulți petrodolari –  Arabia Saudită ar putea deveni un actor-cheie în comerțul cu energie în cadrul blocului, care domină deja piața de petrol și gaze, cu o cotă de 30% și, respectiv, 22% din consumul mondial.

În calitate de cel mai mare exportator de țiței din lume, alinierea Arabiei Saudite la națiunile BRICS ar remodela geopolitica energiei și ar putea pune în discuție dominația piețelor petroliere occidentale. Acest parteneriat strategic ar putea duce la întreprinderi comune în domeniul explorării și producției de petrol și la stabilirea unor mecanisme alternative de comercializare a energiei, ceea ce ar putea favoriza în cele din urmă o mai mare securitate și rezistență energetică pentru toate statele membre.

Un alt beneficiu economic al aderării la BRICS este creșterea oportunităților de investiții. Blocul a înființat deja „Noua Bancă de Dezvoltare” cu un capital de 100 de miliarde de dolari pentru a rivaliza cu Fondul Monetar Internațional, iar includerea Arabiei Saudite ar adăuga resurse semnificative la acest efort. Randamentul recent al obligațiunilor emise de BND a fost de 5,1%, ceea ce este uimitor, cu 100 de puncte de bază mai mare decât cel al unor instituții precum Banca Mondială.

Accesul Arabiei Saudite la China și India, două dintre cele mai mari piețe din lume, ar facilita creșterea exporturilor și a parteneriatelor economice. Valorificarea inovației tehnologice și a capacităților de producție ale membrilor BRICS, în special ale Chinei, ar accelera creșterea regatului saudit în aceste sectoare. În ceea ce privește compatibilitatea culturală, Arabia Saudită se aliniază bine cu națiunile BRICS, împărtășind valori sociale, culturale și religioase conservatoare.

Vremurile se schimbă, recenta decizie a Riadului  de a consolida relația cu Iranul, intermediată de China, este semnul unor transformări geopolitice în Orientul Mijlociu: reducerea influenței blocurilor occidentale, pe măsură ce economia mondială devine din ce în ce mai divizată. Prin aderarea la BRICS, Arabia Saudită poate schimba jocurile de putere.

 

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version