AcasăEconomieApartenența la BRICS: schimbare de joc pentru cel mai mare exportator de...

Apartenența la BRICS: schimbare de joc pentru cel mai mare exportator de țiței din lume

În timp ce Arabia Saudită se pregătește să se alăture potențial alianței BRICS(SABRICS?) sunt multe de luat în considerare în ceea ce privește impactul asupra  poziției și economiei țării. Și ar putea avea implicații semnificative pentru regiune și pentru întreaga lume.

În primul rând, trebuie înțeleasă puterea economică a națiunilor BRICS. Împreună, Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud reprezintă 40% din populația mondială și 25% din PIB-ul global. Dacă Arabia Saudită ar adera la acest grup, nu numai că ar crește semnificativ dimensiunea și influența blocului, dar ar oferi regatului acces la o rețea importantă de parteneri.

Un beneficiu al aderării Arabiei Saudite la BRICS este creșterea oportunităților comerciale. Cu resursele sale uriașe de petrol și gaze naturale – și cu mulți petrodolari –  Arabia Saudită ar putea deveni un actor-cheie în comerțul cu energie în cadrul blocului, care domină deja piața de petrol și gaze, cu o cotă de 30% și, respectiv, 22% din consumul mondial.

În calitate de cel mai mare exportator de țiței din lume, alinierea Arabiei Saudite la națiunile BRICS ar remodela geopolitica energiei și ar putea pune în discuție dominația piețelor petroliere occidentale. Acest parteneriat strategic ar putea duce la întreprinderi comune în domeniul explorării și producției de petrol și la stabilirea unor mecanisme alternative de comercializare a energiei, ceea ce ar putea favoriza în cele din urmă o mai mare securitate și rezistență energetică pentru toate statele membre.

Un alt beneficiu economic al aderării la BRICS este creșterea oportunităților de investiții. Blocul a înființat deja „Noua Bancă de Dezvoltare” cu un capital de 100 de miliarde de dolari pentru a rivaliza cu Fondul Monetar Internațional, iar includerea Arabiei Saudite ar adăuga resurse semnificative la acest efort. Randamentul recent al obligațiunilor emise de BND a fost de 5,1%, ceea ce este uimitor, cu 100 de puncte de bază mai mare decât cel al unor instituții precum Banca Mondială.

Accesul Arabiei Saudite la China și India, două dintre cele mai mari piețe din lume, ar facilita creșterea exporturilor și a parteneriatelor economice. Valorificarea inovației tehnologice și a capacităților de producție ale membrilor BRICS, în special ale Chinei, ar accelera creșterea regatului saudit în aceste sectoare. În ceea ce privește compatibilitatea culturală, Arabia Saudită se aliniază bine cu națiunile BRICS, împărtășind valori sociale, culturale și religioase conservatoare.

Vremurile se schimbă, recenta decizie a Riadului  de a consolida relația cu Iranul, intermediată de China, este semnul unor transformări geopolitice în Orientul Mijlociu: reducerea influenței blocurilor occidentale, pe măsură ce economia mondială devine din ce în ce mai divizată. Prin aderarea la BRICS, Arabia Saudită poate schimba jocurile de putere.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
42.312 afisari

90 COMENTARII

    • America nazista?! Am stat in toate cele 3 tari cate 1 an de zile: SUA, China si Rusia. Inainte sa deschizi gura, mai bine ai vedea cu ochii tai, nu aberatii sa vezi cum traiesc oamenii in Rusia si China. Cam iobag esti, fara America si Occident nici nu ai scrie azi la tastatura.

      • Câți naziști au fost „luați” din Germania și duși în SUA?
        Șeful programului spațial NASA, după WW2, știi cine a fost?

      • Americanii sunt cei mai mari hoți de creerea, tastatura apărea oriunde e dacă nu erau hoții

      • Ai fost vreodată în America sa vezi cum se trăiește? Nu ce vezi în filme, nu în centrul marilor orașe, dute în orașele mici și la periferia orașelor mari, tocmai atunci ai sa vezi ca există o foarte mare diferență între ce vezi în media și realitate. Stau foarte nasol.

      • La începutul anilor ’80 am acostat într-un mare port chinezesc . Era la început de revoluție socială și economică de modernizare a Chinei .
        Îți garantez că exista viață și atunci în RPC .
        Lăsând gluma deoparte , în ziua de azi China e net superioară SUA în mai toate domeniile . Cât de curând , chiar și militar . Să fim obiectivi , e o mare diferență între un stat având în jur de 1.700.000.000 de locuitori și un imperiu belicos , închisoare a 50 de state , dar având în lagăre de concentrare mare parte din Europa , Canada , zone întinse ale oceanului Pacific din care enumăr Japonia , Australia, Neo Zeelanda , Filipine și sumedenie de insule fortărețe americane ce au în vizor Rusia , China , state din Indochina și India .
        Dacă China își apără de una singură interesele , cheltuind enorm în educația tineretului , în modernizarea țării și mai mult , devenind fabricantul și mecanicul șef al TERREI fără de care planeata ar sucomba , SUA , conștiente că singure sunt spulberate , prin șantaj , amenințări și rapt , obligă zeci de state să participe în războaiele lor .
        Nu o spun eu , ci americanii get-beget . Atmosfera socială din state a devenit nesigură aducând aminte de perioada anilor ’30-’40 din Germania secolului trecut . Atmosfera gri plină de turbulențe a devenit și mai apăsătoare începând cu perioada președenției fostului director al CIA , Bush tatăl . Clinton , tembelul gâgă Bush fiul , Obama și actualul senil Bideu , cunoscut lumii drept „colecționar” de bani negri din Ucraina și România . Azi SUA ca imperiu își trăiește „visul american” pe spinarea europenilor obligați la pauperizare cu acele prostești sancțiuni prin care își taie craca de sub picioare .
        Zici că ai locuit un an în Federația Rusă .
        Unde , mai exact ?
        Moscova ?
        Leningrad , actualul Sankt Petersburg ?
        Vladivostok ?
        În primele două locații nivelul de trai este egal ori mai ridicat decât în statele occidentale , văzute de tine ca puteri economice .
        Probabil că ai locuit undeva dincolo de Urali , mai la est de Celiabinski . Dacă da , îți dau crezare . În ceea ce numim Siberia , e foarte dificil să construiești și să modernizezi până și un drum mai acatării .
        Nu am ideie unde ți-ai făcut veacul în SUA . Totuși dacă de curiozitate vizitai zonele periferice ale marilor orașe te îngrozeai . Sărăcie lucie !
        Și nu pun la socoteală pe cei circa 30.000.000 de homlleși .
        Aduc în discuție pe cei având un loc de muncă , plătiți cu sume ce abia își pot permite minimum necesar . Exact ca în România ori Bulgaria , state în care vestita democrație americană a fost importată cu succes .
        Apropo , nu lua cele postate de mine ca pe un atac asupra ta ci ca o constatare a unuia ce prin natura profesiei , de-a lungul anilor , a ajuns în multe porturi ale continentelor . Și de mai multe ori , deci martor direct a diferitelor stadii de dezvoltare a multor state , chiar dacă am stat cel mult câte18 zile , fără a pune la socoteală perioadele de stat la ancoră în Radă .

        • Il tuo modo di essere e di vedere le cose,non ci interessa. Sicuramente non stai scriventi dal interno di uno di quei stati elencati. Io, da rumeno, ti dico solo una cosa .la democrazia non si discute ,il diritto alla libera espressione non è riscontrato nei tuoi paesi BRICS. Nulla andrà bene in quel progetto — sono paesi molto sproporzionati e senza ima reale compressione dei problemi di ogni paese nulla andrebbe al bon fine – i leader di questi paesi con tanta difficoltà riusciranno a collaborare – gli accordi arrivano con difficoltà .Dobbiamo guardare tutti gli aspetti…e se gli Emirati Arabi decidono di molare da una parte per saltare in un’altro contesto, totalmente sconosciuto, ci fa solo un piacere…
          Viva la democrazia! SLava Ucraina !

        • Il tuo modo di essere, di vedere le cose, non presenta cosi tanto interesse. Certamente non stai scrivendo dall’interno di uno di quei stai elencati. Io,da rumeno,ti dico solo una cosa: Non si discute e nemmeno non si mette in dubbio la democrazia.Il diritto alla libertà di espressione e di pensiero, in quei paesi(BRICS) non esiste e non si sa neanche cosa vuo dire… Nulla endrà bene in quel progetto — sono paesi molto sproporzionati da tutti i punti di viata – praticamente non hanno la capacità di comprendere i problemi di ogni singolo paese partecipante – e per questo nulla andrebbe al bon fine.
          I leader di questi paesi, con tanta difficoltà riusicranno a collaborare…e se gli Emirati Arabi decidono di mollare da una parte per saltare in un’altro contesto, totalmente sconosciuto, mi fa solo piacere…
          Viva la democrazia! Gloria all’Ucraina!

        • Il tuo modo di essere, di vedere le cose, non presenta cosi tanto interesse. Certamente non stai scrivendo dall’interno di uno di quei stai elencati. Io, da rumeno,che ne ha vissuto sulla propria pelle lo stile di vita promosso da questi paesi, ti posso dire solo una cosa: Non si mette in discusse la democrazia… Niente finirà bene in quel progetto — sono paesi molto sproporzionati da tutti i punti vista — praticamente non hanno capacità di capire i problemi di ogni singolo paese parecipante – e per quello nulla andrebbe al bon fine.
          I leader di questi paesi, con tanta difficoltà riusicranno di netter in piedi una collaborazione produttiva su lungo termine…e se gli Emirati Arabi decideranno di mollare da una parte per saltare in un altro contesto, totalmente sconosciuto, mi fa solo piacere…
          Viva la democrazia! Gloria all’Ucraina!

        • Am stat în America 1si 8 luni în New Jersey vai de mama lor nici în Ferentari nu vezi atâta minzerie și sărăcie unde lucram eram 24 de persoane de drogat eram eu și un Mexican care nu o făceam . Așa cred că cunosc destul de bine situația nu filme. Foarte bine explicat pentru cei cu visul american ,mai bine la Vaslui.

        • Ai mare dreptate! Sunt in SUA de 4 luni si vad adevarata fata a „democratiei” occidentale: salarii mizere, nesiguranta locurilor de munca, oameni cu carucioare in care se afla toata agoniseala de-o viata in „libertate”, drogati, betivi, focuri de arma ziua si noaptea, sirene ale politiei si multe altele. Voi fi multumit in curand, cand ma voi reantoarce in Romania!

        • Am dat scrol! Nu am avut nervi pana la sfarsit! O sa imi iau concediu sa iti citesc imbecilitatile!

      • …asa, și????….crexi ca daca ai tastatura nu esti iobag????…nu fi fraier….sau mincinos…oamenii traiesc diferit in tarile lumiiiii….care-i fericirea ca occidentalii au fost dresati cu untulet la curuleț, iar chinezii cu orez pe creț…????…siii, de ce nu ai ramas in fericirea hamericanaaaaa?????…p.s. au cazut ele imperiii care’au dominat lumeaaa…mii de ani…hamuricanii vor disparea si ei ca imperiu, oricat de cahzari ar fi….!!!!!!

        • Nu trebuie sa explici nulitatilor nimic. Lasa postul în lumea lui. Oricum nu contează în nici un calcul

      • Esi fals pe tipul lui ceausescu eram primi din Europa la calculatoare Occidentul este distrugator el baga razboie el baga covit gals ceia ce trebue bagat la genocid cine a ucis 100 milioane indieni americani .Occidentul cine a bagat 2 Razboie mondiale occodentul cine baga in Europa legi distrugatoare Occidentul

        • Data viitoare cand vrei sa comentezi roaga pe cineva care a fost pe la scoala mai mult si stie limba romana!Puteai sa scrii in limba liderului vostru suprem, Putin!

          • Crezi că dacă știi sa pui doi de i ești cult. Îți spun eu ce ești… O oaie 😄

      • Ce vrei sa stai cu americani care au semănat numai războaie și suferință de când ii știu, ei sunt vinovați pentru toate aceste schimbări, sunt mai rai ca rusi, adevărat China este o amenințare pentru toată lumea!

    • Esti cam incuiat la minte,vrei sa.ne.invadeze babuinii si dictatorii? Du te acolo daca nu ti place in civilizatie. Si ne mai.miram de ce e tara in halul asta.

      • Tara asta e în halul asta tocmai datorita americanilor și mUE-istilor, hoțiile s-au făcut de către occidentali în colaborare cu securiștii trădători care l-au ucis pe Ceaușescu, au furat tot, au băgat drogurile și școala idioată în stil american, vezi prostanu ca se dau gratis acum pădurile, hidroelectrice, portul, aeroporturile, tot de către Johannis ciuca și Ciolacu după pnnr făcut de usr, pnnr=hoția occidentala, PROSTII HABAR NU AU ȘI II ADMIRA PE JEFUITORII ACESTEI TARI

    • Ești un bolșevic cu disonanță cognitivă gravă.
      De ce toți fug din Rusia, China, sau Iran, către Occident?
      De ce nu vin pe capete occidentalii să trăiască în Rusia, China sau Iran? De prea bine, crezi?

      • Sunt niste cretini .Nu înțeleg nimic din viața reală .Gen Sosoaca sau Simion
        Sa moara in suc propriu, vorba Tov. Iliescu .

        • Sa moara mata , sa vad cum stai cu bocancul americanilor pe gat când îți fute familia, mai rău decât rusi în 44, când te face travestit, și te fute în gura, și în cur, ca asa vrea stăpânii lumi. America

  1. S-au trezit sugiucii lui Putin!
    Prosti mai sunteți, după ce ați stat cu gheata bolșevicilor pe gât 50 de ani acum ii mai și pupați in dos…

    • Părinții tăi au stat sub bocancul bolșevic cu gatul nu știu de ce, dar rezultatul e clar, au făcut un copil idiot iubitor de poponari cu scursuri, eu am trăit bine în comunism, nu era stres, mâncarea era multă și buna, sănătoasă, nu mizeria asta otrăvitoare, eram simplu inginer fără pile dar… Stăteam la mare la hotel de lux cu bani ce ii dai acum doar pt un grajd, mâncăm cireșe de toate felurile cu gust extraordinar cite un lighean la masă., acum doar miliardarii pot face asta, nu aveam voie sa plec în occident în vizita, acum nu am bani, așa că ce bocanc visezi tu? Pui botul la propaganda securista????????????????????????????????????

    • Sa moara mata , sa vad cum stai cu bocancul americanilor pe gat când îți fute familia, mai rău decât rusi în 44, când te face travestit, și te fute în gura, și în cur, ca asa vrea stăpânii lumi. America

  2. La gunoi cu dolarul drogatilor si cu euro pedofililor si fatalailor ,Respect pentru BRICS si mult succes politic ,financiar si militar impotriva borhotului planetei NaT o

  3. Sa nu uitați ca România a dorit si avea o situație economico-financiara care-i permitea sa facă acest lucru înainte de 1989, dar cand au aflat americanii, ne-au dat la cap.
    Ce-ar fi fost România astazi daca scursurile alogene tradatoare nu erau infiltrate în toate compartimentele socio-economice și financiare ?

    • Bravo, ase este
      Suntem aici din cauza politicienilor de după 90, toți au furat, în special serviciile,,,,,. Care știau ce bani sunt în conturile RO,, etc, mai votați în continuare psd PNL PDL USR, cu GHINEA care a scris pnrr pentru RO, după mine al 2, și principalul vânzător de tars după adrian Năstase, a vândut Petrom, GHINEA, cred ca este homosexual, după acest pnrr

  4. Toate nenorocirile pe planeta asta au fost aduse de America și NATO care este o organizație privata înființată de miliardarii lumii și finanțată de proștii care fac parte din ea și care sa lupte chiar în potriva lor dacă nu sunt de acord cu deciziile lor. La fel și Organizația Mondiala a Sănătății și ONU Care la fel sunt private și finanțate de prosti.

  5. Se pare ca mentalitatea bolsevica este prezenta in numar mare la noi : sa arunci cu rahat in unu care-i mai bun ca tine daca nu te poti ridica la nivelul lui. Se aplica atat in discutiile politice cat si in societate. Iar drogatii de pe plaiurile mioritice cam toti il pun pe putler in icoana.

  6. Nu le dau mai mult de 10 ani de funcționare, până încep frecușurile între ei…….niciuna dintre tarile astea nu au respect pentru reguli, decât până își văd interesul și fiecare are un mod de funcționare prin impunere, înșelare și propaganda. Ăștia visează la un comunism cu economie capitalistă, un fel de bombă cu ceas.

  7. Cam Iobag. Uitate cum trăiesc americanii dar nu din filme, ai fost vreodată în America sa vezi cum se trăiește? Nu în centru orașelor mari, ci în orașele mici și tocmai atunci ai sa vezi o diferență enorma între ce gândești acum și ce este în realitate.

  8. Asta pare un site sud american, plin de chavisti si castristi si cu memoria pestelui. Sa fie la ei!

  9. Da, din ce se postează pe aici, e clar: puturoșii, asistații și inadaptații social se declară naționaliști, putiniști și ceaușiști și dau vina pe homosexuali pentru problemele lor iar oamenii muncitori, serioși, antrprenori, descurcăreți se declară mulțumiți și proocidentali.

  10. Vă certați degeaba o grămadă de troli comuniști aici stați liniștiți că nu reușește Rusia să facă nimic petrolul e în cădere și gazul acum încearcă să crească piata sa mai facă niște bani așa că țările cu petrol și gaze cad

  11. Propaganda rusa își face efectul peste tot! Nu uitați ca dacă pronunți în Rusia cuvântul război intri la zdup 12 ani! În China dacă vrei libertate apare armata! Nepoți vorbi de rău conducerea ca ești arestat. Edrept casieria multă libertate strica. Depinde numai de noi s-o corectam..

  12. Corect 👏👏👏. putinisti,sunteți prea proști să înțelegeți ce înseamnă LIBERTATE

  13. Dupa greselile gramaticale facute in aceste comentarii de unii, e clar ca sunt mai putin școliți și au probleme mari cu ei, nu numai cu pro- democratie.

    • Corect. Bine zis.

      Atat doar ca prostul nu-si da seama in prostia lui cat este de prost. Nu are nici macar atata minte. Ba se crede El cel destept si cei care nu sunt ca el (cercetatori, genii, doctori in stiinte, prfesori, etc.) sunt cei prosti. Unitatea de masura a inteligentei este El, ierarhia lui este inversata.

  14. Foarte interesantă temă a-ți ridicat , mai ales vei pro Russia și China ! Dar vă rog să faceți cel mai simplu exercițiu de logică, să vă puneți întrebări așa mai simple pentru început,,,,,,,,, de ce chiar și etnicii ruși din Ucraina fug în Europa cea degradată da nu la ai lor , dacă e așa de bine de ce nu plecați si voi la Urengoi să trăiți, de ce basarabenii care toți știu rusa si pot primi cetățenie rusească in 4 luni stau în așteptare 4 ani pentru cea romaneasca ,,,,,, Am trăit in Russia si pot să vă spun că pentru omul simplu e greu de tot , cinovnicii fac legea fura cat vor și duc viața de lux , nici nu se compară cu functionarul român.

  15. În Rusia și China am fost o perioadă de aproximativ 3 săptămâni, în SUA nici o zi. Eu cred că și unii și alții sunteți prea radicali în opinii, iar adevărul este ca de obicei undeva pe la mijloc. Fiecare din cele 3 mari puteri au și părțile lor bune și altele rele și dacă le punem în balanță eu cred că înclină mai bine pentru oameni în democrație, dar nu oricum. Eu cred că conducătorii noștrii ar trebui să ia doar ce este bun din capitalism și să fi păstrat ce a fost bun în socialism. Ar trebui ca ei să aibă coloană vertebrală și să nu accepte orice (acele lucruri care nu sunt bune pentru popor). Ar fi multe de spus și comentat, dar spațiul și timpul sunt reduse. Vă doresc tuturor numai bine.

  16. La 32 de la schimbarea regimului comunist e de speriat citi iubitori de comuniști există in Romania. Dacă nu vă convine migrați în țări comuniste că sunt destule că de acolo e raiul pe pământ idioților.

    • E mai rău acum în 2023, decât pe vremea lui Ceaușescu. Na-m plecat din tara, și nici nu plec, sunt RO, și îmi iubesc patria și poporul, cu bune cu rele, dar trebuie sa ieșim în strada sa schimbam situația asta, pentru ca la putere avem numai trădători, ați văzut trădători în ultimi 2 ani,,

  17. Am trăit copilăria în comunism. 20 de ani de viață chinuită. In prezent ai multe opțiuni. in comunism niciuna.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger