AcasăEconomieAnul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro

Anul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro

România își închide, încet, încet, toate capacitățile de producție

Haosul total din sistemul energetic, patronat catastrofic de către Ministerul Energiei, a provocat și provoacă probleme extrem de grave. Dispecerul Energetic Național dă rateuri după rateuri, incapabil să comande cantitățile necesare, iar puținele capacități de producție pe care le mai avem stau mai mult oprite. Mai mult, în prognoza capacităților de producție, Transelectrica anunță că în acest an mai dispar peste 400 MW din hidroenergie.

Minivacanța cu 1 Mai și Sărbătorile Pascale a arătat incapacitatea Dispecerului Energetic Național (DEN) de a gestiona intrările și ieșirile din sistem. În afară de aberația priorității la intrare a producției de energie din eolian și fotovoltaic, pe care nu o poate estima, dat fiind că aceste regenerabile sunt imprevizibile, DEN dă comanda unităților de producție în bandă de a livra anumite cantități în sistem.

Începând din 29 aprilie, consumul de energie s-a prăbușit efectiv în toată țara, astfel că Nuclearelectrica, de exemplu, cât și Hidroelectrica au vândut energie pe piață la prețuri negative, pe fondul intensificării producției din eoliene. Astfel, s-au exportat cantități în exces care au ajuns și la 1.975 MWh. Pe acest fond, DEN a micșorat comenzile către Nuclearelectrica, iar compania de stat a oprit controlat un reactor. La două zile după oprirea reactorului, România a intrat în deficit de producție și a trecut pe importuri, care au crescut pe măsură ce vântul s-a domolit și, implicit, producția din eoliene s-a micșorat.

Din data de 1 mai până pe 4 mai, s-a importat energie fără întrerupere, ajungându-se la un vârf de 1.863 MWh, atins în 2 mai. În data de 4 mai, de la 7 dimineața până la orele 20, consumul a scăzut de mult, până la o medie anemică de 4.700 MWh, iar producția din eoliene a explodat, astfel că s-a trecut, din nou, pe exporturi de energie, bineînțeles, la prețuri infime sau chiar negative. După orele 20, în seara de 4 mai, consumul a crescut brusc și țara noastră a început să importe, masiv, energie. Pe la orele 23, la comanda DEN, a fost redusă și producția de hidroenergie, cu peste 1.000 MWh, ajungându-se la un import constant de energie. Hidro a atins chiar un minim de producție de 630 MWh, adică 10% din capacitatea instalată.

România s-a oprit

Din data de 6 mai, România a înregistrat cel mai redus consum de energie din istorie, de circa 3.700 MWh, în condițiile în care eolienele produceau în jur de 1.000 MWh, iar fotovoltaicele, tot cam 1.000 MWh, cu exportul de rigoare. Când vântul s-a oprit și fotovoltaicele au trecut pe zero producție sau chiar pe consum, în 7 mai, pe fondul revenirii consumului, țara noastră a devenit importator net. Reactorul de la Cernavodă, oprit controlat în 30 mai, a fost repornit abia marți, 7 mai, însă acesta își crește producția până ajunge la capacitatea maximă abia în două-trei zile, astfel că, în loc de 1.400 MWh, Nuclearelectrica poducea doar 900 MWh.

În toată această perioadă, centralele pe gaze nu au depășit o producție de circa 370 MWh, iar termocentralele pe cărbune au produs constant aproximativ 450 MWh. În ce privește cărbunele, este explicabil că nu a produs, având în vedere că autoritățile l-au dezafectat pe șest. La producția de energie pe gaze, însă, nimeni din Dispecerul Energetic Național nu a îndrăznit să comande cantități în plus, ca să nu le provoace austriecilor vreo pierdere în cazul prețurilor negative din piață.

Nu vin, ci pleacă

În prognoza capacităților de producție pe acest an, Transelectrica anunță că dispar din sistem peste 400 MW din hidroenergie. La acestea se adaugă oprirea programată a reactorului 2 de la Cernavodă, din această lună până în iulie. Oprirea este necesară pentru efectuarea unor reparații, în vederea pregătirii acestuia pentru decembrie 2025, când reactorul 1 intră în modernizare pentru o perioadă de cel puțin 2 ani. Per total, din capacitățile de producție în bandă, dispar circa 1.100 MW, fapt care pune în pericol funcționarea întregului sistem energetic al țării.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
9.812 afisari

14 COMENTARII

  1. Ne-am tâmpit la cap ? Subminam economia cu buna știința ? Numai Liberalii sunt capabili de asa ceva

  2. Cu cine sa faci treaba? Toti prostii, analfabetii, agramatii detin functii importante in domenii de care nu au habar. Sa nu mai vorbim despre „functia” de sluga.

  3. Asa ceva nu se mai poate! Unii vand la preturi negative ca sa sustina preturile exirbitante cu care vand altii? Hidroenergia este una din cele mai eficiente si nepoluante modalitati de producere a energiei electrice. Sa fie concurenta corecta si libera intre energia eoliana si cea hidro, nu distrugerea celei hidro pentru promovarea celei eoliene!

    • Nu va luati dupa ce scrie in articol. Este fabulatie. Energia hidro si de fapt energia electrica din orice surse primare este concurenta corecta si libera cu producatori din orice alte surse. Problema este ca pe langa piata libera organizata, intervine politicul cu schem suport de genul certificatelor verzi si mai nou prin contracte pe diferenta. Acestea perturba piata si apar fel de fel de situatii inclusiv cele cu preturi negative.

  4. Tradatorii de tara, jegurile peneliste din echipa cistigatoare au distrus sistemul energetic national.

  5. Dezastru in energie?? Problema este ca gestionarea se fece de catre niste habarnisti in domeniu ,daca in acest ritm se renunta la capacitatile de baza de productie in viitorul apropiat pun in pericol sistemul energetic, cum poti sa te bazezi pe ceva care nu poate sa satisfaca pe deplin productia de energie electrica??

  6. Este firesc ca cei ce mai au habar de ce înseamnă producerea energiei și un sistem energetic la nivel de tara (pentru ca național nu mai este de mult ) sa fie indignați de prostia și impostura celor ce conduc domeniul energiei .
    Să fie clar pana nu se va claca în gestionarea SEN și politrucii sa nu mai decidă nu va fi nici o schimbare.. Pana atunci vaiete și lamentări penibile.
    De exemplu : acum primește Johanis premiu ,,IN FATA A SUTE DE ASISTENȚI ”
    Amăgiri de competență cum a fast și cu ROMÂNIA EDUCATA!
    La mai mare !

  7. Da,”unde nu-i cap vai de picioare”!
    Aceste lucruri se întâmplă pentru ca cei care ne conduc sunt doar niște indivizi puși pe capatuiala proprie fără sa le pese de alții.
    În sistemele moderne se investește mult în soluții de stocare și atunci ai energia la îndemână oricând dar la noi interesul este doar pentru venituri privilegiate și pensii speciale și am ajuns sa punem totul la pământ din ignoranta,incompetenta și jaf la drumul mare,ce mai…!

  8. De ce ne mirăm?Mai era ceva de distrus,de vândut,și pentru asta trebuie să fie pe pierdere, după care vine investitorul strategic și cumpără „mormanul de fier vechi”.Ce caută cuvântul national in PNL?

  9. Doamna Marcu Claudia sau „tanti”, articolul nu e doar tendentios dar dati dovada si de o ignoranta crasa in domeniu, dar compensati din plin cu tupeu jegos. Plecati de la unele date reale din sistem, publicate in mod transparet de altfel de catre OTS si trageti unele concluzii aberante. Ar fi fost corect sa ceruti un punct de vedere de la factorii implicati la care faceti referire in articol.

  10. De ce scrieti in necunostinta de cauza. Induceti cititorii in eroare. Nu aveti habar cum funtioneaza piata de energie dar va dati cu parerea scriind 5 prostii in 3 vorbe. DEN nu da comenzi discretionare. Producatorii sunt incarcati sau descarcati conform rezultatelor din piata angro prin segmentele acesteia de la contracte bilaterale la piata pe ziua urmatoare, intrazilnica si in final echilibrare. Asadar nu mai acuzati. Daca DEN ar da rateuri dupa rateusi nu ati mai avea tensiune la priza.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger