AcasăEconomieAntifrauda se întoarce la origini. Fosta Gardă Financiară bagă spaima în comercianți

Antifrauda se întoarce la origini. Fosta Gardă Financiară bagă spaima în comercianți

Antifrauda, mult zgomot și mult spectacol pentru nimic la buget

Garda Financiară nu a dispărut niciodată, ci, marcată de scandaluri de corupție, și-a schimbat doar denumirea, transformându-se în Antifraudă cu direcții regionale. Guvernul a decis ca serviciile existente deja la nivelul județelor să fie oficializate ca structuri teritoriale, inducând spaima revenirii influențelor directe ale factorului politic local. Sindicaliștii din ANAF spun însă că Antifrauda nu prea colectează la bugetul de stat și că se ocupă doar de mica evaziune.

Revenirea la Antifrauda județeană, adică întoarcerea la structura inițială a Gărzii Financiare, decisă de Guvern, a stârnit controverse în spațiul public. Gelu Diaconu, fostul șef al ANAF, consideră că această schimbare va însemna baronizarea Antifraudei, care „este deja puternic infiltrată politic” și că deprofesionalizarea și politizarea sunt cauze  profunde ale lipsei de eficiență a structurilor de control”. De cealaltă parte, sindicaliștii din ANAF consideră că marea reorganizare a instituției este doar praf în ochi, pentru că, în realitate, nu s-ar schimba nimic.

”Intervenția politică este aceeași, fie că este la județ, fie că este la regiune. Deci ar trebui să dispară intervenția politică. La Antifraudă vor să înființeze un serviciu pe fiecare județ, dar oricum așa se întâmplă și acum. Dacă luăm Direcția regională Antifraudă Oradea, de exemplu, oamenii stau în Cluj, în Zalău sau în Baia Mare și lucrează acolo, pe tarlaua lor. Și nu am văzut să spună că se vor subordona altcuiva, deci tot la Direcția regională rămân, numai că va fi un birou organizat în servicii județene. Inspectorii de la antifraudă sunt cu locul de muncă în alt județ, dar fizic lucrează acolo unde au și domiciliul. Organizarea serviciilor județene înseamnă consfințirea unei situații care există de ani de zile. Nu este absolut nicio schimbare, este o chestie ca să prostească proștii cu marea reformă a ANAF”, ne-a declarat Dorin Modure, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală.

99% amenzi

Antifrauda face un control operativ, are rolul de a combate evaziunea fiscală care este la vedere, în piețe, în oboruri, în chioșcuri, trafic de țigări de exemplu, dar controlul de fond, inspecția fiscală adevărată o fac serviciile de inspecție fiscală din cadrul direcțiilor generale ale finanțelor publice, ne spun sindicaliștii din ANAF.

”Eu fac controale și am avut acte de zeci de milioane de euro, ca diferențe stabilite, ceea ce la antifraudă sunt rarisime. 90% din inspecția fiscală se face de către inspectorii fiscali, nu de Antifraudă. Cei de la Antifraudă stau pe drumuri, merg prin piață, se ocupă cu partea măruntă a evaziunii. Ei au uniforme, se duc, îi filmează televiziunile, dar rezultatele financiare nu sunt spectaculoase. Iar dacă găsesc ceva mai important în controalele operative, tot la inspecția fiscală se ajunge. Garda Financiară făcea același lucru pe care îl face acum Antifrauda, se axează 99% pe amenzi, nu pe controale de fond. Sigur că cei de la Antifraudă merg și la firme, când au controale tematice și verifică strict ce au de verificat. Antifrauda se ocupă de mica evaziune, dar efectul la opinia publică este mare, că se duc la Dragonul Roșu, îi închid pe ăia, dar efectul la buget este zero. Or inspecția fiscală merge la firme de calibru”, ne-a precizat președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală, Dorin Modure.

Mai mulți șefi

Sindicaliștii consideră că Antifrauda ar trebui să fie în subordinea direcțiilor regionale fiscale sau a administrațiilor fiscale județene ca un serviciu de control operativ.

”Așa, au făcut o instituție întreagă cu o sută de șefi numai ca să facă același lucru. Toate atribuțiile de inspecție ar trebui să fie în cadrul inspecției și atunci avem inspecția de fond, inspecția operativă și persoane fizice. Ar fi totul mai operativ și ar dispărea zeci de șefi, de direcții”, ne spune Dorin Modure. Acesta mai arată că nici înainte de reorganizare nu se putea vorbi despre controale încrucișate, pentru că, de exemplu, în Cluj mergeau în control tot inspectorii din Cluj.

”Și nu trebuie să-l cunoască inspectorul pe patronul firmei respective, trebuie să-l cunoască șeful lui sau directorul lui. Eu am 25 de ani în inspecție fiscală și lucrez în Cluj și îi cunosc pe toți, deci ar trebui să mă duc să lucrez în București? Asta e o prostie și pleacă de la presupunerea că toți sunt corupți. Păi atunci triplează salariile și când prinzi pe unul că nu și-a făcut treaba cum trebuie, l-ai ars în piața publică. Dar ei îi țin cu salariile cele mai mici, angajează din toate primăriile și din toate prefecturile oameni care habar nu au ce este aia inspecție fiscală și îi trimit în zona de control. De ce? Că ăia o să vină să-l întrebe pe șef cum să facă și ăla o să le zică să facă așa cum spune el”, a mai afirmat Dorin Modure, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.265 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger