AcasăEconomieAngajamentul bancherilor francezi și germani: inflația va coborî la 2%

Angajamentul bancherilor francezi și germani: inflația va coborî la 2%

Oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) din cele mai mari două economii din regiune au declarat că sunt hotărâți să readucă inflația record la ținta de 2%.

În cadrul unui interviu televizat la postul german Phoenix, președintele Bundesbank, Joachim Nagel, și guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, au declarat că măsurile de înăsprire a BCE vor reuși în cele din urmă să domolească creșterea prețurilor, care în prezent este de cinci ori mai mare decât obiectivul acesteia.

„Vom readuce inflația la 2% până la sfârșitul anului 2024 sau 2025”, a spus Villeroy. „Aceasta nu este doar o prognoză, o proiecție. Este un angajament”.

BCE a majorat costurile de împrumut cu 200 de puncte de bază din iulie și se află la mai puțin de două săptămâni de la următoarea ședință de politică monetară.

Se așteaptă ca banca să promulge o nouă majorare a ratei dobânzii și să convină asupra modalităților de reducere a obligațiunilor în valoare de aproximativ 5.000 de miliarde de euro din bilanț.

Mai mulți oficiali au declarat că sunt încă nehotărâți între o a treia mutare consecutivă de 75 de puncte de bază și un pas de jumătate de punct. Nagel a precizat că decizia va fi ghidată de cele mai recente date.

„Vom avea noi proiecții pentru 2023, 2024 și, pentru prima dată, pentru anul 2025. Acestea vor sta la baza deciziei noastre. Este clar că majorarea dobânzii trebuie să continue”.

Întrebat cât timp vor crește costurile de împrumut, Villeroy a răspuns: „Atât cât va fi necesar”.

Între timp, guvernele UE au folosit sute de miliarde de euro pentru a proteja companiile și gospodăriile de creșterea costurilor energiei, despre care bancherii centrali susțin că ar putea submina eforturile lor de a stopa inflația.

Nagel și Villeroy au îndemnat la o „revenire la bugete mai echilibrate în curând”, deoarece semnalul din partea politicii monetare trebuie să fie „o frână la creșterea datoriilor și o aderare la normele fiscale europene”.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
127 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger