Un raport al Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA) arată că, pentru funcționarea sistemului energetic dezechilibrat de sursele regenerabile, cărbunele este cea mai ieftină și fiabilă soluție. Institutul dă exemplul Chinei în acest sens, care a construit capacități record de eoliene și fotovoltaice, dar a extins și mai mult centralele pe cărbune. Motivul este simplu: cărbunele este mult mai ieftin decât gazele naturale lichefiate (GNL).
GNL este prea scump pentru a înlocui în mod semnificativ cărbunele în generarea de energie, se arată în raportul Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA). Astfel, energia generată de cărbune este mai ieftină cu 30-40 dolari per megawat-oră decât gazul natural, în timp ce eolianul și solarul de pe uscat sunt cele mai ieftine surse de energie.
În China, GNL va juca un rol minim în sprijinirea tranziției la energie curată în cele mai mari sectoare consumatoare de cărbune. ”China se bazează pe resursele produse pe plan intern pentru securitatea și fiabilitatea energetică. Creșterea importurilor de GNL în China în ultimul deceniu nu a redus sau încetinit consumul de cărbune al țării. Deși China este cel mai mare importator de GNL din lume, cererea de cărbune a țării a crescut mai mult decât importurile de GNL în fiecare an, începând cu 2017.
Afirmațiile despre rolul GNL în înlocuirea consumului de cărbune par să se bazeze pe argumente ipotetice conform cărora generarea de cărbune ar fi și mai mare fără gaz. Cu toate acestea, ponderea gazelor naturale în mixul de producție de energie al țării a rămas la doar 3% din 2015, în timp ce creșterile anuale de capacitate de energie pe bază de cărbune continuă să depășească noile centrale electrice pe gaz”, se arată în analiza IEEFA. Institutul consideră că factorii de decizie din țările exportatoare și importatoare de GNL ar trebui să abordeze cu scepticism argumentele din industrie cu privire la necesitatea GNL ca „combustibil de punte” de la cărbune la surse regenerabile. Dovezile din China – prezentate de industrie ca o piață cheie pentru înlocuirea cărbunelui cu GNL – arată că se așteaptă că GNL va juca un rol minim în sprijinirea tranziției la energie curată în cele mai mari sectoare consumatoare de cărbune din țară.
55% cărbune
China este cel mai mare consumator de energie din lume, iar cărbunele reprezintă 55% din cererea totală de energie primară. Gazele naturale, hidroelectricitatea și sursele regenerabile non-hidroelectrice au furnizat fiecare 8% din consumul de energie primară în 2022. China este, de asemenea, cel mai mare producător de cărbune din lume și al patrulea producător de gaze naturale. Între 2012 și 2022, producția de gaze naturale a Chinei a crescut într-un ritm anual mai rapid decât în Statele Unite (deși de la o bază mai mică). În 2023, producția anuală de cărbune a crescut la un maxim istoric de 4,7 miliarde de tone, cu 14% peste nivelurile din 2021.
În ciuda creșterii producției de cărbune și gaze naturale, creșterile rapide ale cererii totale de energie a țării determină, de asemenea, o dependență mai mare de energia importată. China este cel mai mare importator de cărbune din lume, importurile reprezentând aproximativ 10% din oferta totală de cărbune a țării. În 2022, China a fost al doilea cel mai mare importator de gaze din conducte după Statele Unite. În 2023, China și-a revendicat locul de cel mai mare importator de GNL din lume, depășind Japonia. Cu toate acestea, planurile energetice naționale și politicile recente pun accentul pe producția internă de energie, mai degrabă decât pe import, pentru a obține securitatea și fiabilitatea energetică, se mai precizează în raportul IEEFA.
Securitate energetică
Politicile chineze de securitate energetică favorizează puternic sursele interne de energie, inclusiv cărbunele, sursele regenerabile și gazele naturale interne, față de combustibilii importați, cum ar fi GNL. Cel de-al 14-lea Plan cincinal al țării pentru un sistem energetic modern, se concentrează pe cărbune, nu pe gaz, ca piatră de temelie a securității energetice și a fiabilității electrice. Planul subliniază prioritățile Chinei pentru dezvoltarea sectorului energetic până în 2025 și solicită ca energia pe bază de cărbune să devină o sursă de energie flexibilă pentru a sprijini integrarea generației solare și eoliene variabile. Planul urmărește modernizarea a 200 GW din capacitatea de cărbune existentă pentru a găzdui operațiuni mai flexibile și stabilește o țintă pentru 24% din capacitatea de cărbune a țării pentru a oferi servicii flexibile până în 2050, semnalează raportul IEEFA.
Carbunele ar fi cel mai ieftin daca nu ar fi impovarat de taxe. Taxe din care se sustine energia “regenerabila” scumpa si ineficienta.
conducere fara DOTORI ar sti sa prevada cat mai multe variante de asigurare cu energie electrica.
Dar unii ca ai nostrii nu se pot ridica din pozitia ghiocelului si nu inteleg nimic din explicatiile energiticienilor!
Lasă că dacă vin rușii facem armament cu grin dilu.Astia de la conducerea Europei nu se liniștesc pină nu pun toată industria pe butuci .
Ideologia…