AcasăEconomieANAF începe vânătoarea pentru taxarea ”bogătașilor”. Impozitul special, stabilit din oficiu

ANAF începe vânătoarea pentru taxarea ”bogătașilor”. Impozitul special, stabilit din oficiu

ANAF va începe să trimită notificări pentru plata impozitului special

ANAF a decis să elaboreze procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, probabil din cauza numărului mic de declarații depuse de contribuabili pentru anul fiscal 2024. Cei care datorează acest impozit special sunt persoanele fizice care dețin în proprietate sau în proprietate comună clădiri rezidențiale cu valori de peste 2.500.000 lei, precum și persoane fizice și juridice care au în proprietate autoturisme a căror valoare de achiziție depășește 375.000 lei.

Potrivit dispozițiilor Titlului X^1 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se calculează, se declară și se plătește, începând cu anul 2024. Cei care sunt obligați să plătească acest tip de impozit sunt persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 lei, precum și persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.

Termenul de declarare și plată a sumei datorate cu titlu de impozit special a fost stabilit până la data de 30 septembrie inclusiv a anului fiscal curent, pentru proprietățile reprezentând clădiri rezidențiale, respectiv până la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent, în cazul proprietăților reprezentând autoturisme. Probabil pentru că nu au fost prea mulți care s-au înghesuit să depună declarațiile, ANAF a decis să emită un proiect de ordin privind Procedura pentru stabilirea din oficiu a impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.

Vin notificările

În același timp, ANAF a elaborat modelul și conținutul mai multor formulare care vor fi trimise contribuabililor. Este vorba despre notificare privind nedeclararea impozitului special pe bunurile imobile și/sau mobile, invitația la cel de-al doilea termen al audierii, în vederea exercitării dreptului de exprimare a unui punct de vedere, referatul privind privind estimarea bazei de impozitare a bunurilor imobile și mobile de valoare mare și decizia de impunere din oficiu privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare (formularul 261) și anexa la acesta.

Totodată, printre modelele de formulare se mai regăsesc și decizia de anulare a deciziei de impunere din oficiu privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare“ (formularul 262), precum și notificarea privind depunerea declarației privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare după termenul prevăzut la art.107 alin.(5) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală. ”Actul normativ urmează să se aplice pentru stabilirea din oficiu a impozitului special pe bunurile imobile și mobile, datorat de contribuabili începând cu anul 2024”, susține ANAF.

Suprataxarea bogăției

Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se calculează, în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidenţiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenţei dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei. În cazul proprietăților reprezentând autoturisme, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenţei dintre valoarea de achiziţie și plafonul de 375.000 lei. Potrivit legii, Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se plătește la bugetul de stat și se administrează de ANAF.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.927 afisari

2 COMENTARII

  1. Stați blânzi. La câți bani învârt cei care trebuie impozati, pot să-și angajeze cohorte de avocați, care să-i salveze de taxe mărite. Acțiune, ANAF, fă-te ca lucrezi. !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger