AcasăEconomieAmericanii văd roșu: UE va reînvia planul de taxare a corporațiilor

Americanii văd roșu: UE va reînvia planul de taxare a corporațiilor

Uniunea Europeană va relua discuțiile privind o taxă pe serviciile digitale în cazul în care un acord global privind impozitarea giganților corporativi va eșua.

Zbynek Stanjura, ministrul de Finanțe al Republicii Cehe, care deține președinția rotativă a UE, a declarat că o serie de state membre se tem că SUA nu vor pune în aplicare acordul convenit în 2021, care ar obliga cele mai mari 100 de multinaționale din lume să declare profiturile și să plătească mai multe taxe în țările în care își desfășoară activitatea.

Într-o astfel de eventualitate, guvernele UE ar reveni la discuțiile abandonate pentru implementarea unei taxe pe serviciile digitale, a prezis Stanjura într-un interviu acordat la Bruxelles pentru Fiancial Times, susținând că orice astfel de taxă ar trebui să fie la nivelul întregului bloc. „Dacă nu vom reuși să ajungem la un acord pe termen mediu sau lung, atunci Europa se va întoarce la discuțiile despre taxa digitală.”

Anul trecut,136 de țări au sprijinit un acord pe două direcții, care vizează să răspundă furiei publice față de faptul că multinaționalele nu plătesc suficiente taxe.

Primul pilon al acestor reforme ar obliga cele mai mari companii să realoce o parte din profituri în locul în care își desfășoară activitatea, asigurându-se că acestea plătesc o parte mai echitabilă de impozite.

Cel de-al doilea pilon creează o rată minimă efectivă de impozitare a societăților, prevăzută în prezent la 15%.

Progresele în ceea ce privește punerea în aplicare au eșuat în ciuda calculelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică potrivit cărora guvernele ar putea colecta peste 150 de miliarde de dolari în taxe suplimentare în fiecare an de la cele mai mari companii.

Luna trecută, Pascal Saint-Amans, fostul funcționar OCDE care a pus la cale reformele fiscale, a prezis că SUA vor semna în cele din urmă, având în vedere că alternativa ar fi ca marile companii de tehnologie să se confrunte cu un amalgam de taxe separate pe serviciile digitale în diferite țări.

Dar perspectiva ca reforma să fie pusă în aplicare înainte de termenul propus de OCDE, de la jumătatea anului 2023, a dispărut, iar probabilitatea ca republicanii să câștige în alegerile americane de la mijlocul mandatului prezidențial ar putea afecta și mai mult speranțele de progres.

Problema e pe partea americană

Orice reluare de către UE a planurilor unilaterale de taxare a giganților din domeniul digital ar declanșa tensiuni comerciale cu SUA.

Peter Barnes, specialist în fiscalitate la firma de avocatură Caplin & Drysdale din Washington, a declarat că este foarte puțin probabil ca SUA să implementeze primul pilon până la jumătatea anului viitor, indiferent de modul în care vor decurge alegerile parțiale. Măsura este „controversată”, iar „adoptarea rapidă a legislației nu se va întâmpla”.

El a adăugat că, dacă UE sau alte țări ar impune noi taxe pe serviciile digitale, SUA ar putea intenta o acțiune în justiție dacă acestea ar viza în mod explicit companiile americane.

Pentru Stanjura, „problema ține mai mult de partea americană”, deoarece UE a renunțat la o propunere de taxă digitală în vara anului 2021, sub presiunea SUA, având în vedere progresele înregistrate la acel moment în direcția unui acord OCDE. Oficialii europeni au subliniat atunci că propunerea digitală va fi diferită de un plan din 2018 care viza cele mai mari companii de tehnologie din lume – o măsură care, în cele din urmă, a eșuat.

Bruxelles-ul plănuia în schimb să vizeze sute de companii cu operațiuni digitale, mai degrabă decât giganții americani din domeniul tehnologiei.În trecut, SUA au amenințat că vor impune sancțiuni țărilor europene care au introdus taxe pe serviciile digitale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
292 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger