Cauta

Americanii s-au păcălit. Unde va deține China un “Eldorado energetic”

Bogățiile minerale ale Afganistanului reprezintă un interes strategic pentru Beijing

August 2021 a fost o dată cheie pentru continentul asiatic. Acea lună a fost marcată de eșecul Statelor Unite în Afganistan, care, după 20 de ani de ocupație și de luptă împotriva terorismului, au fost nevoite să părăsească în grabă țara, lăsând-o în mâinile talibanilor. Americanii au lăsat un vid de putere, iar China se grăbește să-l umple.

Interesul Beijingului este în primul rând strategic. Pe termen lung, Afganistanul ar putea deveni un actor-cheie în cadrul Inițiativei Belt and Road. Acesta este motivul pentru care China se află în discuții cu Pakistanul pentru a include Afganistanul în CPEC (China Pakistan Economic Corridor).

Afganistanul are resurse energetice uriașe: pământuri și metale rare, precum cupru, litiu și cobalt – componente cruciale pentru tranziția energetică. Țara, supranumită de Pentagon „viitoarea Arabie Saudită a litiului” –  ar putea deține cele mai mari rezerve din lume. Prin urmare, ar putea permite Chinei să își diversifice și mai mult aprovizionarea și să devină un lider în tranziția energetică.

Având în vedere că producția chineză este insuficientă pentru a face față exploziei cererii, Beijingul a fost nevoit să își diversifice aprovizionarea cu CRM(Critical Raw Materials) prin achiziționarea de participații în minele din America Latină, Australia și, mai recent, Africa.Resursele naturale ale Afganistanului sunt estimate în prezent la 3 trilioane de dolari. China se străduiește să dezvolte o infrastructură necesară pentru transportul acestor materii prime.

China Metallurgic Group operează de mai mulți ani o serie de mine de cupru din provinciile afgane. În ianuarie 2023, a fost semnat un acord între Kabul și Beijing pentru exploatarea petrolului în bazinul Amu Darya.

Un alt contract a fost semnat în iulie, în baza căruia Fan China Afghan Mining Processing and Trading Company (FAMPTC) va investi 350 de milioane de dolari în Afganistan în următoarele câteva luni în diferite sectoare, inclusiv generarea de energie și construcția unei fabrici de ciment.

Din punct de vedere diplomatic, este puțin probabil ca Beijingul să încerce să influențeze politica talibanilor. Într-adevăr, este în interesul autorităților chineze ca Afganistanul să rămână respins de Occident pentru a-și menține influența într-un Eldorado energetic.

Ultimele stiri

  • SUA testează o rachetă care poate lovi Moscova în mai puţin de 30 minute
  • TERIFIANT! Germania cere pregătirea pentru război până în 2029
  • Silvestru Șoșoacă, pus sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile
  • Tîlvăr: „Armata va continua să achiziționeze tehnică militară”
  • Alege ce citești
  • Burduja, în pole-position pentru șefia PNL!
  • Fisură în parteneriatul strategic. Nuclearelectrica, la un pas să iasă din proiectul SMR-urilor americane
  • Cum îti poți schimba numele pe cale administrativă?
  • Asistența medicală, noua visterie a inteligenței artificiale? Strategia companiei de 2 trilioane de dolari
  • Cum stau adversarii de la Euro
  • Exit mobile version