Gospodăriile europene economisesc la rate mai mari decât în perioada de dinaintea pandemiei, conform datelor care evidențiază o divergență clară și persistentă față de consumatorii americani.
Rata de economisire a gospodăriilor din zona euro a crescut la un maxim al ultimilor trei ani de 15,7% în cele trei luni până în iunie, cu mult peste media sa pre-pandemică de 12,3%, potrivit datelor publicate de Eurostat.
„Consumatorul american a fost motorul trenului economic global”
Deși ratele principale nu sunt direct comparabile, tendința este semnificativ diferită în SUA, unde cheltuielile au contribuit la relansarea economică. Rata economiilor personale a fost de 5,2 % în al doilea trimestru, sub media de 6,1 % pentru perioada 2010-2019, noteză Financial Times.
„Rata de economisire mai scăzută din SUA a contribuit la propulsarea cheltuielilor de consum, care au fost principalul factor al creșterii economice și un motiv esențial pentru care economia americană a crescut mai rapid decât economia europeană”, a declarat Mark Zandi, economist șef al Moody’s Analytics. „Consumatorul american a fost motorul trenului economic global”.
Cele mai mai recente previziuni ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Eeconomică arată că produsul intern brut este pe cale să crească cu 2,6% în SUA în acest an, alimentat de cheltuielile puternice ale gospodăriilor, comparativ cu creșteri de doar 0,7% în zona euro și 1,1% în Regatul Unit.
Consumatorul european, foarte precaut
Un alt semn al continuării expansiunii în Statele Unite a fost reprezentat de crearea a 254 000 de locuri de muncă în septembrie, depășind așteptările analiștilor.
O piață bursieră dinamică și prețurile ridicate ale proprietăților au contribuit la creșterea averii gospodăriilor americane, subliniază Zandi. În Europa, unde acționariatul este mai puțin răspândit, impulsul dat de creșterea prețurilor acțiunilor a fost mai mic.
Proprietarii europeni de locuințe au mai multe credite ipotecare pe termen mai scurt, ceea ce îi determină să economisească mai mult în anticiparea plății unor dobânzi mai mari la noile împrumuturi. Cei din SUA beneficiază de credite ipotecare cu rată fixă pe 15 și 30 de ani.
„Consumatorul european este foarte precaut, iar consumatorul american se simte mult mai confortabil să cheltuiască”, declarat Nathan Sheets, economist șef la banca americană Citi.
De asemenea, rata economiilor gospodăriilor din Regatul Unit a crescut la un nivel maxim al ultimilor trei ani de 10% în trimestrul al doilea, mult mai mare decât media de 7,5% pentru perioada 2010-2019.
În opinia lui Simon MacAdam, analist firma de consultanță Capital Economics, câștigurile averilor gospodăriilor europene în timpul blocajelor cauzate de coronavirus s-au evaporat de atunci.
„Europenii economisesc mai mult deoarece rămân nesiguri cu privire la viitor, cu războiul(din Ucraina) în apropiere și cu Germania în criză”, conchide Samy Chaar, economist șef la banca Lombard Odier. „Multe s-au schimbat pentru ei, și nu într-un mod bun”.