Chiar înainte de cele mai recente alegeri din SUA, economia globală era deja afectată de șocuri geopolitice și de perspectiva unor inovații tehnologice cu impact semnificativ. Însă acum trebuie să facă față și unui nivel neobișnuit de ridicat de instabilitate în politicile venite din partea celei mai puternice țări din lume.
Europa încearcă să stabilească noi relații economice cu Asia, America Latină și Africa. China este îngrijorată de îngrădirea accesului la piața SUA. Valabil și pentru Occident. Exportatorii se confruntă cu restricții. Multe întreprinderi opresc producția.
Donald Trump a candidat în 2024 cu promisiunea de a bulversa atât economia americană, cât și pe cea mondială, de a retrage umbrela de securitate a Washingtonului și de a distribui mai echitabil costul furnizării de bunuri esențiale.
Experții nu știu dacă efectul taxelor vamale asupra prețurilor se va dovedi a fi o chestiune punctuală sau va alimenta recesiunea. Este incert modul în care băncile centrale, în special Rezerva Federală a SUA, vor gestiona echilibrul delicat dintre calmarea inflației și evitarea unei contracții economice puternice.
Tensiunea dintre Trump și Jerome Powell, șeful Fed, nu face decât să sporească incertitudinea, notează Foreign Affairs. Și mai multe națiuni încă așteaptă să afle dacă vor fi forțate să aleagă între China și Statele Unite, pe măsură ce tensiunile din Pacific se intensifică.
Economia SUA va fi afectată de probleme mai comune țărilor în curs de dezvoltare. Există deja semne de ieșiri de capital și mai multă ezitare din partea investitorilor străini, precum și îngrijorări cu privire la independența băncii centrale.
Tarifele lui Trump au zdruncinat serios lanțurile de aprovizionare. Pe lângă represalii și durere pentru consumatori, războiul comercial poate să ducă la un blocaj global.
Bursele americane, după decenii de dominație, au înregistrat scăderi abrupte. Dolarul, cândva puternic, se depreciază.
Orice perturbare majoră în economia și finanțele Americii – stagnare, falimente, recesiune sau chiar depresiune – va avea efecte devastatoare la nivel internațional. Nu e clar cum se va descurca Uniunea Europeană în acest scenariu, dar statele emergente împrumutate (și dependente) de SUA vor suferi cel mai mult.
Se poate spune că rolul Satelor Unite în sistemele ecomomice globale a devenit incert, dacă nu haotic. Guvernele trebuie să se pregătească pentru o lume din ce în ce mai fragmentată, cu riscuri frecvente și violente.