AcasăEconomieAmerica, singurul punct luminos pe harta întunecată a economiei globale

America, singurul punct luminos pe harta întunecată a economiei globale

Spre deosebire de restul lumii, Statele Unite înregistrează în continuare o creștere constantă

Ritmul pe piețele avansate și emergente a încetinit spre cele mai slabe niveluri de când lumea a ieșit din blocajul Covid-19. Cu o singură excepție: Statele Unite.

Indicatorii de încredere în economiile avansate au scăzut brusc în ultimele luni, la fel ca și indicatorii activității economice atât în economiile dezvoltate, cât și în cele emergente, potrivit unui studiu care subliniază starea fragilă a creșterii globale.

Indicele semestrial Brookings-Financial Times de urmărire a redresării economice globale, sau Tiger, apare în contextul în care factorii de decizie politică la nivel mondial se pregătesc să se întâlnească în Maroc, în cadrul reuniunilor de toamnă ale FMI și Băncii Mondiale din această săptămână.

Anterior, FMI a semnalat că șansele unei aterizări brutale a economiei mondiale au scăzut, în parte datorită performanței solide a SUA.

Redresarea lentă și inegală de la pandemie a dus la o „divergență tot mai mare în ceea ce privește soarta economică între diferitele grupuri de țări și în cadrul acestora”, a Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, estimând că producția economică totală pierdută la nivel mondial din 2020 până în prezent a ajuns la 3,7 miliarde de dolari.

Eswar Prasad, senior fellow la Brookings Institution, a avertizat că „motoarele majore de creștere” din întreaga lume au încetinit din cauza politicii monetare stricte, tensiunilor geopolitice și datoriei publice ridicate.

Cele mai recente citiri arată o traiectorie descendentă a indicatorilor de încredere, după un avânt în primăvară. Indicatorul activității reale – care cuprinde date precum PIB-ul, vânzările cu amănuntul, producția industrială și ocuparea forței de muncă – a scăzut atât în economiile avansate, cât și în cele emergente. China, Japonia și Germania se numără printre cele care au înregistrat o decelerare.

„Activitatea economică slăbește pe toate planurile și, în ciuda performanțelor relativ favorabile ale pieței financiare la începutul anului, încrederea consumatorilor și a mediului de afaceri a suferit lovituri majore”, a precizat Prasad.

Deși economiile avansate se află într-o stare „deplorabilă”, Statele Unite înregistrează în continuare o „creștere constantă”.

Rezistența celei mai mari economii din lume – al cărei impuls a surprins în mod constant atât economiștii, cât și factorii de decizie politică – este dată de puterea de bază a consumatorului american.

Susținuți de economiile suplimentare acumulate de la pandemie, precum și de piața forței de muncă, americanii au continuat să cheltuiască în pofida unei creșteri a ratelor dobânzilor băncilor centrale.

Dar, în condițiile în care stocurile de economii se diminuează, prețurile mai mari la combustibil încep să se resimtă și programele de sprijin fiscal din epoca pandemiei se încheie, unii analiști susțin că s-ar putea să se prefigureze o încetinire.

Creșterile agresive ale ratei dobânzii de către Rezerva Federală, care au împins intervalul politicii de referință la un maxim al ultimilor 22 de ani, între 5,25% și 5,5%, nu și-au făcut încă pe deplin efectul, ceea ce reprezintă un alt obstacol în calea creșterii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
564 afisari

4 COMENTARII

  1. Ceva din ciclul orbul vede lumina sau Jacotă e obiectiv. Oricum creșterea asta fantastică se vede în SUA pe bulevardele marilor orase americane…întinsă pe jos sau în corturi.

  2. delirum tremense….mai scoate si tu capul prin lume si vezi realitatile,nu ce gogosi se vînd la chiosc in america….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger