AcasăEconomieAmerica joacă după cum îi cântă Big Tech

America joacă după cum îi cântă Big Tech

Un efort legislativ pasionat și bipartizan pentru a ține în frâu cele mai mari companii de tehnologie din Statele Unite s-a prăbușit în această săptămână, victimă a unei campanii epice de lobby din partea Amazon, Apple, Google și Meta.

Titanii internetului au scos arme grele: și-au apărat poziția cheltuind sute de milioane de dolari și au trimis la Washington directori influenți și grupuri comerciale pentru a abroga două proiecte de lege antitrust inițiate de senatorii Amy Klobuchar(democrată din Minnesota) și Chuck Grasley(republican din Iowa).

Potrivit Bloomberg, proiectele de lege, urmărite îndeaproape, au avansat mai mult decât orice altă reformă antitrust din ultimele decenii și au apărut în urma unei investigații de 18 luni a Camerei condusă de democratul David Cicilline din Rhode Island.

Ar fi împiedicat giganții din domeniul tehnologiei să își folosească platformele pentru a dezavantaja concurenții, în timp ce Legea privind piața deschisă a aplicațiilor ar fi redus controlul exercitat de Apple și Google asupra app stores.

Companiile Big Tech au fost nevoite să facă schimbări semnificative în Europa pentru a se conforma unor legi similare ale Uniunii Europene care vor intra în vigoare în anii următori.

Susținătorilor americani care  cred că acest lucru se va întâmpla și la ei în țară merită să li se amintească faptul că fiicele lui Chuck Shumer, liderul majorității din Senat, lucrează pentru Amazon și Meta.

Dar lobby-ul tehnologic a avut o „amploare uriașă”, a declarat purtătorul de cuvânt al senatoarei Klobuchar, Jane Meyer. “Marile companii au lăsat rivalitățile deoparte și și-au unit forțele”. Au cheltuit peste 100 de milioane de dolari pe lobby în doi ani, depășind industriile cu cheltuieli mari, cum ar fi cele farmaceutice și de apărare. Au donat mai mult de 5 milioane de dolari politicienilor și au fost sprijinite de imperiile media ale miliardarului Rupert Murdoch, Fox și News.Corp.

Conform datelor serviciului de analiză publicitară AdImpact, companiile au investit 130 de milioane de dolari în campanii publicitare, vizând în special „state swing” precum Georgia, New Hampshire și Arizona.

Campania a susținut că proiectele de lege ar distruge Google Search și Amazon Prime și ar perturba economia globală. Amazon și organizația non-profit Connected Commerce, susținută de tehnologie, au adus la Washington zeci de proprietari de mici afaceri pentru a susține că acestea ar avea de suferit.

Google a apelat la foști oficiali de securitate națională de pe statul său de plată pentru a spune că proiectele de lege ar putea afecta „securitatea națională”. Apple a vărsat bani într-un grup de piață liberă, Taxpayer Protection Alliance, pentru a lansa „App Security Project”, care a susținut că legislația ar face telefoanele vulnerabile la hackeri și spionaj.

Tim Cook și Sundar Pichai, directorii executivi ai Apple și Google, și-au folosit influența în discuții cu membri ai Comitetului Judiciar al Senatului, inclusiv cu democratul Delaware Chris Coons, un aliat apropiat al președintelui Joe Biden.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
228 afisari

1 COMENTARIU

  1. Eisenhower a avertizat pe toti ca asa va fi in 1950…..deci dupa 72de ani prostii tot n-au inteles stau ca broasca in apa fiarta
    Concluzia e simpla- USA is DEAD….welcome to globalist mafia
    Cineva care are bani (zerouri in computer)o sa conduca toti sclavii cu biciul si zaharelul
    Constitutia-o hartie de WC inutila
    RIP.Dar noi in Romania de ce copiem un model nociv de mafie a termitelor globaliste???Nu mai avem cap observ gandim ca oile si maimutele

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger