AcasăEconomieAmerica, în „depresie tăcută”? Tik Tok vs economiști

America, în „depresie tăcută”? Tik Tok vs economiști

Utilizatorii Tik Tok susțin că americanii se confruntă cu prețuri mai mari decât au fost vreodată, chiar și în comparație cu Marea Depresiune

Economia americană a rămas remarcabil de puternică, dar prețurile sunt mai mari decât au fost vreodată, spun unii utilizatori ai platformelor sociale, chiar și în comparație cu Marea Depresiune.

Una dintre cele mai recente tendințe de pe TikTok, denumită „depresia tăcută”, urmărește să explice cum cheltuielile cheie, cum ar fi locuința, transportul și mâncarea, reprezintă o parte din ce în ce mai mare din salariul mediu al americanilor.

Dar economiștii nu sunt deloc de acord. „Orice idee de pe TikTok că viața era mai bună în 1923 decât acum este ruptă de realitate”, a declarat pentru CNBC profesorul de economie de la Columbia Business School, Brett House.

„Astăzi, speranța de viață este mult mai mare, calitatea vieții este mult mai bună, oportunitățile de a-și realiza potențialul sunt mult mai mari, drepturile omului sunt respectate pe scară mai largă, iar accesul la informație și educație este extins pe scară largă”.

În mod oficial, Biroul Național de Cercetare Economică definește recesiunea ca fiind „o scădere semnificativă a activității economice, care se răspândește în întreaga economie și durează mai mult de câteva luni”. Au existat mai mult de o duzină de recesiuni în ultimul secol, unele dintre ele durând chiar și un an și jumătate.

Singura depresiune pe care Statele Unite  au cunoscut-o vreodată în perioada industrială s-a întins pe parcursul unui deceniu, de la prăbușirea bursei din 1929 până în 1939, când țara a început să se mobilizeze pentru cel de-al Doilea Război Mondial.

De fapt, cel mai recent indice trimestrial privind produsul intern brut, care urmărește starea generală de sănătate a economiei, a crescut mai mult decât se așteptau analiștii, în timp ce efortul Rezervei Federale de a reduce inflația a avut succes până în prezent, o performanță rară în istoria economică.

” Nu ne aflăm într-o depresie”, precizează Sung Won Sohn, profesor de finanțe și economie la Universitatea Loyola Marymount. Rata șomajului a scăzut la 3,7% în noiembrie, conform ultimului raport al Departamentului american al Muncii, iar raportul dintre joburile vacante și muncitorii disponibili este de 1,3 la 1 – departe de rata șomajului de 25% din anii 1930.

Cu toate acestea, mulți americani se luptă cu prețurile foarte mari ale produselor de zi cu zi, iar cei mai mulți dintre ei și-au epuizat economiile și se bazează acum pe credite pentru a se descurca.

“Familiile cu venituri mici au fost afectate în mod deosebit. Inflația i-a afectat mai mult pe cei săraci – familiile cu venituri mici –  decât pe cei bogați”, a declarat Tomas Philipson, profesor la Universitatea din Chicago și fost președinte interimar al Consiliului consilierilor economici de la Casa Albă.

Lucrătorii cu cele mai mici salarii cheltuiesc o mai mare parte din venitul lor pe produse de primă necesitate, cum ar fi alimentele, chiria și benzina, cu prețuri mai mari decât media.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
562 afisari

1 COMENTARIU

  1. in prima poza
    observam cat de ingust era trotuaru…..o tara fara trotuare e o tara FARA VIITOR!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger