AcasăEconomieAmerica este în declin? Care este cel mai vizibil semn?

America este în declin? Care este cel mai vizibil semn?

Poate că marea decădere este chiar societatea americană

America se luptă cu polarizarea politică și diviziunea socială acasă. Cu o Chină tot mai puternică, mulți au început să se întrebe: este America în declin? Există semne ale declinului economic american și ale fisurilor din sistemul capitalist global.

De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite au fost o superputere economică și militară, dar în ultimele decenii s-au confruntat cu  o scădere a influenței globale.

O parte din slăbirea Americii se datorează concurenței tot mai mari din partea altor puteri, precum și formării unor blocuri de putere alternative, cum ar fi BRICS. De asemenea, este determinată(mai ales) de probleme interne, cum ar fi inegalitatea,  crizele financiare și tensiunile politice de la Washington.

Războiul din Ucraina a început ca o luptă pentru controlul țării între forțele pro-ruse și cele pro-occidentale, dar în spatele acestei lupte putem detecta interese economice și geopolitice mai profunde. Donbass este epicentrul conflictului, are resurse naturale valoroase și este un important centru industrial.

Și acest război a slăbit și mai mult poziția SUA în regiune. Un exemplu al declinului Americii și al incapacității sale de a-și menține influența pe scena mondială. India și China vor deveni noi concurenți pe scena internațională, iar puterea economică și bogăția se vor deplasa treptat către Asia.

China se profilează ca o mare putere de luat în seamă în viitor. Și-a crescut economia până la aceeași dimensiune cu cea a Statelor Unite. Ascensiunea Chinei schimbă distribuția puterii la nivel internațional.

Cu toate acestea, hegemonia Statelor Unite continuă să rămână reală pe scena globală: aprobă de fiecare dată o sumă record pentru bugetul militar, ceea ce demonstrează importanța politicii sale externe.

Americanii au mai mult de 730 de baze militare desfășurate în întreaga lume și 200.000 de soldați în aceste baze. Dolarul reprezintă moneda de rezervă a lumii – și nu a reușit nimeni să o înlocuiască.

Deopotrivă, tensiunile asupra Taiwanului reprezintă un punct de referință pentru politica militară nord-americană de reducere a influenței Chinei. În plus, țările AUKUS (Australia, Marea Britanie și Statele Unite) ajută la reînarmarea Taiwanului, la antrenarea forțelor sale armate și la stabilirea de relații cu alte armate, cum ar fi cea japoneză și cea filipineză.

Militarizarea puternică în regiunea Asia-Pacific este noua doctrină a SUA,  deși rivalitatea dintre superputeri poate declanșa conflicte la o scară inimaginabilă.

În cele din urmă, poate că singurul declin vizibil al Americii este văzut chiar în societatea americană. Decenii de consumism agresiv, o populație alienată și monopulul unor corporații-gigant, cu cifre de afaceri care depășesc PIB-urile multor națiuni. Gerontocrația cultivată în politică ridică bariere între aleși și electorat.

„Corectitudinea politică” a ajuns  la nivel de guvernare. Inegalitatea socială se adâncește vizibil, iar creșterea costurilor de împrumut, scăderea clasei de mijloc și acapararea bogăției în mâinile unei elite înseamnă o îndepărtare definitivă de  visul american.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
815 afisari

9 COMENTARII

  1. In america s-a abandonat principiile democratice dar si capitaliste. Este in faza de socialism / fascism in care guvernul impreuna cu corporatiile mari controleaza aproape tot

  2. VISUL AMERICAN = 1) BANUL !, 2)BANUL NU ARE MIROS !,3)BANUL SI PLIN DE SANGE ARE ACEEASI VALOARE !;4) BANUL SA CURGA INDIFERENT DE CATI MORTI LASA IN URMA !.
    CAND AMERICA E PLINA DE HIENE,SACALI SI COIOTI !,CUVINTE CA: LIBERTATE ,DEMOCRATIE SUNT RIDICOLE ,FARA SENS.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger