AcasăEconomieAmerica erodează stabilitatea financiară

America erodează stabilitatea financiară

Spre deosebire de SUA, Europa și-a învățat lecțiile după criza financiară și se află acum într-o poziție solidă pentru a face față unor noi tensiuni în sistemul său bancar.

O temă centrală la Forumul Ambrosetti din Italia a fost potențialul de instabilitate suplimentară pe piețele financiare, ca urmare a problemelor din sectorul bancar – în special pe fondul înăspririi condițiilor financiare.

Prăbușirea Silicon Valley Bank și a mai multor alți creditori regionali americani la începutul lunii martie a generat temeri de contagiune.

Factorii de decizie politică de pe ambele maluri ale Atlanticului au luat măsuri decisive și au promis sprijin suplimentar, dacă va fi necesar.

Dar preocuparea o reprezintă sectorul bancar din SUA, unde „incertitudinea și anxietatea” vor continua să afecteze piețele în acest an, a avertizat Valerio De Molli, managing partner și CEO al The European House – Ambrosetti.

„Factorul cel mai îngrijorător este incertitudinea din industria bancară americană, nu atât de mult în ceea ce privește Europa – BCE (Banca Centrală Europeană) s-a descurcat incredibil de bine, Comisia Europeană de asemenea – zona euro este stabilă și solidă și profitabilă, de asemenea, dar ceea ce s-ar putea întâmpla în Statele Unite este un mister”.

În conformitate cu o propunere ce ar trebui să fie prezentată la mijlocul lunii aprilie, Comisia Europeană ar urma să faciliteze utilizarea fondurilor din sistemele naţionale de garantare a depozitelor bancare pentru a fi acoperite golurile la băncile care au fonduri insuficiente şi totodată pentru a se evita să se recurgă la accesarea deponenţilor neasiguraţi

De Molli a sugerat că prăbușirea SVB ar fi probabil „prima dintr-o serie” de falimente bancare. Cu toate acestea, „lecțiile învățate în Europa” au permis zonei euro să consolideze „soliditatea și stabilitatea financiară” a sistemului său bancar, făcând „imposibilă” o repetare a crizei financiare din 2008.

Accentul pus pe „lecțiile învățate” în Europa a fost reluat de George Papaconstantinou – profesor și decan la Institutul Universitar European și fost ministru de finanțe al Greciei – care și-a exprimat  îngrijorarea cu privire la SUA. El a adăugat că situația de la SVB s-a datorat „eșecurilor în gestionarea riscurilor din America”.

În mod ingrat, băncile centrale precum Fed trebuie să ducă un „război pe două fronturi” și să combată simultan inflația ridicată și instabilitatea din sectorul financiar, a remarcat Gene Frieda, vicepreședinte executiv și strateg global la Pimco.

Sectorul bancar din SUA trebuie să-și asume o altă cale de urmat după căderea SVB, notează The Financial Times. Băncile mari trebuie să respecte reglementări mai stricte în ceea ce privește stabilitatea finanțării lor și sursele de lichiditate disponibile în bilanțurile lor pentru a rambursa deponenții, astfel încât acestea tind să aibă un raport credite/depozite mai mic decât băncile mai mici.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
489 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger