AcasăEconomieAmerica declanșează o nouă criză energetică în Europa?

America declanșează o nouă criză energetică în Europa?

SUA vizează direct capacitatea Rusiei de a exporta gaze naturale lichefiate, într-o acțiune care ar putea provoca perturbări pe piețele energetice europene

SUA vizează direct capacitatea Rusiei de a exporta gaze naturale lichefiate, într-o acțiune care ar putea provoca perturbări pe piețele energetice europene și globale.

Țările europene s-au confruntat cu o criză energetică și au continuat să importe GNL rusesc chiar și după invazia trupelor lui Putin în Ucraina anul trecut.

Până de curând, americanii au încercat să evite întreruperea fluxurilor pentru a nu crește presiunea asupra aliaților care se luptau cu o penurie  cauzată de reducerea livrărilor Gazprom prin conducte.

Dar, la începutul lunii noiembrie, Departamentul de Stat al SUA a anunțat sancțiuni împotriva unui nou proiect rusesc cunoscut sub numele de Arctic GNL 2 – blocând de fapt țările din Europa să cumpere gazul anul viitor.

În timp ce SUA și aliații  au impus în trecut sancțiuni asupra proiectelor energetice rusești ca răspuns la războiul din Ucraina, încercând să le priveze de finanțare și echipamente, aceasta este prima dată când livrările de GNL sunt afectate în mod direct, relatează Finanial Times.

Oficialii americani au încercat să facă diferența între livrările existente și cele care urmează să ajungă pe piață în viitorul relativ apropiat, dar au recunoscut că scopul este de a afecta capacitatea Rusiei de a profita din vânzarea mai multor combustibili fosili.

„Nu avem un interes strategic în reducerea ofertei globale de energie, ceea ce ar crește prețurile la energie în întreaga lume și ar umfla profiturile lui Vladimir Putin”, a declarat Departamentul de Stat. Cu alte cuvinte, interesul Americii este ca Europa să cumpere GNL american.

Arctic GNL 2, situat în peninsula Gydan din Arctica, care îi permite să exporte atât pe piața europeană, cât și pe cea asiatică, ar fi al treilea proiect de mare anvergură al Rusiei, consolidând ambiția Kremlinului de a deveni un exportator de top în domeniu.

La producția completă, acesta ar reprezenta o cincime din obiectivul Rusiei de a produce 100 de milioane de tone de GNL anual până în 2030, de peste trei ori mai mult decât volumul pe care țara îl exportă în prezent.

Arctic GNL 2 este condus de compania privată rusă Novatek, care deține o participație de 60 de procente. Alți acționari sunt compania franceză TotalEnergies, două companii chineze de stat și o societate mixtă japoneză.

Shaistah Akhtar, specialist în sancțiuni la firma de avocatură Mishcon de Reya, a declarat că restricțiile impuse de SUA ar bloca, de fapt, proiectul pentru cumpărătorii occidentali.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
628 afisari

2 COMENTARII

  1. AMERICA FACE PRESIUNI ASUPRA TARILOR UE !,VREA SA SI IMPUNA IAR GNL LOR LA PRETURI DE 400 % !!,ASTA VA E DEMOCRATIA SI LIBERTATEA ?.
    VEZI CU CAT CRESTE AMPRENTA DE CARBON PENTRU FIECARE M3 DE GNL DE AMERICANI !,VEZI ENERGIA CONSUMATA PENTRU LICHEFIERE + COMBUSTIBILUL PENTRU VASUL CARE FACE TRANSPORTUL ,VEZI CHELTUIELILE DE DESCARCAE SI DEPOZITARE ,VEZI CONSUMUL DE ENERGIE PENTRU EVAPORAREA SI COMPRIMAREA IN SISTEMUL DE CONDUCTE !, ZILELE TRECUTE A FOST DAT PUBICITATII DEZASTRUL ASUPRA MEDIULUI GENERAT DE INTERESELE AMERICANE.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger