Un nou șoc sau doar o amenințare fără urmări? Anunțând că va impune tarife vamale de 30% asupra importurilor din Uniunea Europeană și Mexic, începând cu 1 august, Donald Trump își reiterează tactica preferată: amenințarea disproporționată pentru a face adversarul să cedeze.
Trump a folosit exact aceeași abordare pe 2 aprilie, o dată pe care a numit-o „Ziua eliberării”. Atunci, el a anunțat o creștere istorică a taxelor vamale , ajungând la 50% pentru unele țări și la 20% pentru UE. Piețele financiare s-au prăbușit. Pentru a pune capăt furtunii, președintele SUA a trebuit să dea înapoi, reducând tarifele la 10%.
Din 4 iulie, totul a reînceput, notează Le Monde. Trump va impune tarife vamale suplimentare pentru o serie de aproximativ 15 țări. Și, bineînțeles, 30% pentru UE.
Mabrouk Chetouane, director de strategie pentru piețele internaționale la banca de investiții Natixis, susține că amenințările lui Trump nu mai sunt credibile.
”E o greșeală”, răspunde Bhanu Baweja, strategul-șef al băncii elvețiele UBS. Administrația americană ”crede cu adevărat în tarifele vamale”. Jamie Dimon, influentul director al JP Morgan, cea mai mare bancă de investiții din lume, este de acord: „Din nefericire, cred că există automulțumire pe piețe”.
Există un alt motiv pentru lipsa de îngrijorare a piețelor: impactul economic al tarifelor este mai puțin înspăimântător decât a fost, chiar dacă indicii bursieri au înregistrat scăderi.
Experții de la Naxis estimează că bariere vamale vor duce la o pierdere de 0,2% din creșterea economică a Uniunii Europene în 2025.
Până la urmă, Statele Unite nu reprezintă „decât 20%” din exporturile europene, iar tarifele de aproximativ 10% pot fi gestionate, prin creșterea ușoară a prețurilor și reducerea marjelor companiilor.Nu cumva aceste calcule sunt prea optimiste?
Pe de o parte, un acord privind tarifele de 10% nu pare să intre în discuție, așa cum dovedește retorica agresivă a lui Trump. Pe de altă parte, efectele asupra UE pot fi și indirecte, existând riscul unui aflux de mărfuri chinezești, în special.
Duminică, președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a anunțat că aplicarea tarifelor asupra unor exporturi americane către UE în valoare de 21 de miliarde de euro – inclusiv carne de pui, motociclele și haine – care urmau să intre în vigoare pe 15 iulie, va fi suspendată până ”la începutul lunii august”.
Potrivit Financial Times, unii oficiali europeni nu se așteaptă ca Trump să ducă până la capăt noua sa amenințare cu tarife de 30%, deoarece este intepretată la Bruxelles drept o încercare a liderului de la Casa Albă de a crește presiunea asupra blocului comunitar în timpul rămas pentru negocieri.