Decizia Comisiei Europene de a stimula biotehnologia și producția biotehnologică a fost tratată cu rezerve mari de către Senatul României, care a cerut un control strict al acestor produse și efectuarea unei analize de risc pentru fiecare în parte. Mai mult, pentru că sunt implicate modificări genetice, senatorii au solicitat înființarea, pe bani europeni, în fiecare țară, a unui centru de biotehnologie în vederea testării produselor înainte de intrarea pe piață.
Elanul Comisiei Europene, care și-a anunțat intenția de a introduce produsele biotehnologice la toate nivelurile, a fost tăiat, scurt, de către Senatul României. În Hotărârea referitoare la Comunicarea Comisiei Europene – Clădim viitorul integrând natura: stimularea biotehnologiei și a producției biotehnologice în UE, senatorii au cerut ca, în viitoarele reglementări, să fie introdusă obligativitatea efectuării analizelor de risc pentru fiecare produs biotech în parte, în raport cu sănătatea umană, animală și a mediului înconjurător, înainte de a fi introdus în piața unică europeană.
Totodată, în documentul Senatului se solicită înființarea prin finanțare 100% europeană, la nivelul fiecărui stat membru, a centrelor de biotehnologie, în scopul testării, cercetării și dezvoltării produselor de biotehnologie care vor fi introduse pe piața unică. În același timp, evaluarea modificărilor ar trebui efectuată la nivelul statelor membre în privința valorii agricole, tehnologice și a distinctibilității, stabilității și uniformității, pentru a ține seama de specificitatea fiecărui stat membru, deoarece este vizată crearea de produse cu anumite caracteristici obținute prin operațiuni genomice, susțin senatorii. Pentru că nu au istoric de utilizare la nivel european, sunt necesare metode de control ale tuturor produselor biotech, pentru a fi asigurată monitorizarea efectelor acestora, acestea urmând a fi produse cu inteligență artificială, se precizează în Hotărâre.
Etichetare obligatorie
Pe de altă parte, senatorii vor ca autoritățile europene să asigure trasabilitatea și etichetarea produselor biotech și a derivatelor acestora, pentru respectarea drepturilor consumatorilor de a fi informați și de a alege, potrivit articolului 169 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE).
”Este necesară excluderea de la brevetare a plantelor și altor produse biotech obținute prin procese care ar putea avea loc în mediul natural (in vivo), precum și a plantelor care sunt deja în domeniul public și a genelor de interes care fac obiectul patrimoniului biodiversității, precum și respectarea principiului prevenției/precauției, așa cum este statuat în TFUE, art. 191”, se mai arată în Hotărârea Senatului. În ce privește dezvoltarea și susținerea cercetărilor în domeniul biotehnologiilor, este nevoie o finanțare susținută a institutelor de cercetare, institutelor de învățământ superior și încurajarea investițiilor în domeniu, consideră senatorii, care semnalează, totuși, că România este una dintre țările din Europa cu participare scăzută în accesarea programelor de cercetare cum ar fi Horizon Europe.
Modificări genetice pe toată linia
În Comunicarea sa către Parlament și Consiliu, Comisia Europeană indică multitudinea domeniilor în care va fi aplicată biotehnologia, de la industria agroalimentară și cea farmaceutică, până la industria chimică, amintind de tehnologia enzimatică pentru crearea de produse lactate fără lactoză și cu conținut redus de zahăr, precum și detergenții de rufe care conțin enzime ce descompun grăsimile, uleiurile și lanțurile proteice. ”Biotehnologia contribuie și la sporirea securității economice prin furnizarea de produse și materiale de substituție în sectoarele critice. Biotehnologia poate contribui la reducerea dependențelor externe ale UE, inclusiv în industria agroalimentară. Aceasta poate contribui, de asemenea, la o mai bună protecție a sănătății și a mediului, de exemplu prin reducerea pierderilor de culturi și de alimente și prin facilitarea unei utilizări mai eficiente și mai reduse a resurselor naturale și a materiilor prime”, se precizează în Comunicarea Comisiei Europene.
Bravo ! – Unul din putinele momente cand Senatul Romaniei incearca sa faca ceva bun.
Poți sa argumentezi de ce e bine ca senatul ne tine in epoca de piatră blocând cercetarea in domeniu sau ca nu avem un cadru legal in care sa se desfasoare activități economice in domeniu. Aveți idee câte biotehnologii exista care nu au absolut nici o legatura cu organismele modificate genetic sau sunteți cinspirationist si vorbiți ca sa vă aflați in treabă?
Si daca se poate sa nu mai folosiți chat gpt sa va scrie articolele ca se vede exprimarea de lemn.