Dintr-un potențial de producție hidroenergie de 40,5TWh/an, Comisia Europeană a tăiat României dreptul la 30,20TWh/an. Astăzi, Hidroelectrica produce circa 17 TWh/an, asigurând 34% din întreaga producție de energie a țării noastre. Autoritățile invocă reglementările de mediu ale UE, însă interdicția de a utiliza resursele hidroenergetice datează din 2021, fără ca aceasta să fi fost făcută publică.
România beneficiază de un potențial ridicat al resurselor hidroenergetice, comparativ cu restul statelor UE, însă utilizarea acestora a fost interzisă, pe șest, de Comisia Europeană. Dintr-un total al potențialului teoretic liniar de aproximativ 70,0 TWh/an, potențialul teoretic liniar al cursurilor de apă interioare este de aproximativ 51,5 TWh/an, iar cel al Dunării (doar partea românească) este evaluat la cca. 18,5 TWh/an.
Estimările actuale privind potențialul tehnico-economic amenajabil, diminuat în urma reglementărilor în vigoare pentru protecția mediului, arată că față de cei 40,5 TWh/an energie estimată în 1990, în 2021 potențialul tehnico-economic amenajabil s-a redus la circa 10,30 TWh/an, se precizează în Strategia Energetică a României. Cu capacități hidroenergetice de peste 40 TWh, România ar fi atins țintele de decarbonizare și și-ar fi recăpătat independența energetică, fără investiții de zeci de miliarde de euro în reconstruirea sistemului energetic, necesară din cauza eolienelor și fotovoltaicelor variabile.
”Hidroenergia constituie în prezent principala sursă de energie regenerabilă, acoperind cca. 34% din consumul final de energia electrică al României. Centralele hidroelectrice au un randament ridicat, iar hidrocentrale cu acumulare în pompaj ar conferi un rol de bază pe piața de echilibrare. La începutul lui 2024, puterea instalată netă din surse hidroenergetice a fost de 6.139 MW. S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A., companie căreia statul i-a concesionat bunurile proprietate publică în domeniul producerii energiei electrice în centrale hidroelectrice în scopul exploatării, reabilitării, modernizării, retehnologizării precum și construirii de noi amenajări hidroenergetice, operează centrale a căror energie de proiect însumează 17,68 TWh/an”, se arată în Strategia energetică a României.
Au mai rămas 10 TWh
Potențialul hidroenergetic tehnic adițional care mai putea fi amenajat în Romania era apreciat (energie de proiect) la cca. 10,30 TWh/an, deși este posibil ca oficialii europeni să mai taie și din aceștia, tot din considerente absurde de mediu. Deocamdată, cum o mare parte din centralele hidroelectrice au fost construite în perioada 1960-1990, sunt necesare investiții urgente în creșterea eficienței.
Astfel, compania Hidroelectrica are în curs de realizare, până în 2030, investiții totale de peste 800 milioane de euro, care includ construirea a circa 200 MW capacități noi, finalizarea unor capacități hidroelectrice începute, dar și diversificarea portofoliului de producere prin dezvoltarea de proiecte pe baza altor SRE, în capacități eoliene terestre și pe mare, cu o capacitate estimată de 600 MW, potrivit Strategiei energetică a României 2025-2030, cu perspective 2050. Un aspect important în ceea ce privește activitatea investițională în domeniul hidroenergetic constă în faptul că proiectele hidroenergetice de anvergură începute înainte de 1990 și nefinalizate până în 2024 au folosințe complexe, iar pentru finalizarea proiectelor este necesară reluarea analizelor tehnico-economice și de mediu, se mai semnalează în document.
Rezerve de uraniu
Dacă România ar fi fost lăsată să se axeze pe hidroenergie și energie nucleară, ar fi devenit exportator net, iar prețurile ar fi fost extrem de accesibile. La capitolul nuclear, țara noastră dispune de zăcăminte de minereu de urnaiu, precum și de capacități de procesare.
Rezervele dovedite de minereu existente și exploatabile asigură cererea de uraniu natural pentru funcționarea a două unități nuclear-electrice pe toată durata de operare. ”Pentru a spori securitatea aprovizionării cu materia primă necesară fabricării combustibilului nuclear la Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) Pitești și reducerii dependenței de import pe lanțul de producere a combustibilului nuclear, Societatea Națională Nuclearelectrica SA (SNN) a achiziționat Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu de la Compania Națională a Uraniului (CNU) în vederea consolidării ciclului nuclear și eficientizării costului materiei prime necesară fabricării combustibilului nuclear pentru CNE Cernavodă. De asemenea, tot în vederea consolidării ciclului combustibilului nuclear, SNN SA a preluat în anul 2021, cu titlu gratuit, licența de concesionare a activității de exploatare a minereului de uraniu din perimetrul Tulgheș Grințieș, județul Neamț. Darea în exploatare a acestui zăcământ, va crea premisele utilizării minereului de uraniu extras din țară”, se precizează în Strategia energetică.
De fapt, UE prin programele de mediu doresc ca pe râurile mici, care au potențial hidro, să nu se construiasca baraje. O asemenea construcție (baraj de acumulare) este relativ ieftina de realizat dar strica nu doar locul ci toată zona din amonte și aval. Orice investitor „norocos” vrea sa facă asa. ceva.
Multumit I-le Bravilor Conducatori Alesi ai Statului! Niste Slugi! Si Sugatori! HALAL!
Afara din UE! Afara din NATO! Vrem dezvoltare libera, nu oprimare! Vrem pace, nu razboi! Traiasca Romania libera si independenta! Redeschideti hidrocentralele si termocentralele! Stop proiectului experimental de la Doicesti! Jos taxele de carbon din energie! Jos subventiile pentru eoliene si fotovoltaice!
Asta vreau si eu!
Bravo!
Si orban somerul national care a garantat cu gura lui liberalizare pt facturi mai mici ,de fapt a vandut si energia tot in interesul vesticilor,astia care zic ca ue e un parteneriat nu o sleahta de pungasi.
Sa nu omitem de ce incompetenți,santajabili si tradatori este condusa Romania !?.
IN CE RAHAT DE UNIUNE AM INTRAT ?,CE-ATI SEMNAT MAI CRETINILOR LA INTRAREA IN ACEASTA ADUNATURA DE TAMPITI ?.
CE CRETINI NE REPREZINTA LA BRUXELLES ?.
RO EXIT PANA NU NE TERMINA ACEASTA GASCA DE OLIGOFRENI.
CE CRETINI FAC ASEMENEA ABERATII
Pai avem interzis la independența energetică pentru că suntem prostii europei.lingem clanțele la Bruxelles și facem mătănii in fata mai marilor europei.avem niste conducători de căcat care nu au înțeles că viitorul este naționalismul.
Avem interzis la multe pentru că țara asta plina de dobitoci votează de 35 de ani cum votează.
Doamna, faceți jurnalism sau ficțiune? Nu indicați nici o sursa când spuneți că „UE a tăiat României dreptul la…” și Hidroelectrica are investiții de 800 milioane.
Lăsați jurnalismul și rămâneți la filosofie
Care euro deputați au luptat la Bruxelles pentru a susține interesul energetic al României?! Noi plătim sume uriașe acestor indivizi doar în beneficiul personal. Și majoritatea votanților, naivi și neinformați sau ticăloși, i-au votat din nou. Vai nouă!
Frumoasa poveste.De care strategie faceti vorbire?
asa este cand lasi slugile infecte sa conduca… viermii nu negociaza decat tarandu-se….
Nemernicii de la Bruxelles vor să ne țină sub jug să nu cumva să o luăm înaintea altora. Așa ne trebuie dacă ne-am pus slugă la stăpân.
sa fie gratis productia, samsarii nostrii o vor vinde tot cu 2-3lei per kw!
Nu mai dati vina pe UE, voi ne furati la greu!
Lasă samsarii ca sunt securiști, lucrează la ordin și te păcălesc ca e piața liberă. Problema e ca dacă ieșim din UE, am câștiga de 10 ori maimult decât toți banii ce vin de la UE, dar dacă am lucra și cu chinezii… De 1000 de ori maimult
Nu poti sabota o colonie plina de sclavi. In colonie doar se dikteaza si se executa.
doamna exagereaza mult .Nu trebuie sa fim dependent numai de apa cand avem potential mare eolian si solar. u e cauta sa folositm energie din surse mai putin poluante si integrat la nivel european
Uniunea face ce vrea ea cu noi,pur și simplu își bate joc de noi. Iar conducatorii noștri fac pe slugile, doar în interese proprii. Trebuie sa fim ținuți în hamuri, sa fim prosti și needucati, cu salarii mizere și fim slugi în alte tari.
Felicitări pentru curajul de a publica acest articol…
După mine UE nu poate interzice producția de energie hidro care nu poluează, pe motive de mediu, nici aici după ce țările din Europa au distrus habitatele multor specii vor să ne oblige acum ca noi să avem grijă de ele, ore de ce nu mai vor ursi dar noi nu putem să reducem numărul lor, vai de mine apare protectia animalelor, ia să ne dea ăștia energie pe gratis iar noi vom păstra mediul și nu vom mai produce nici bioxid de carbon!!
Unde ati vazut colonie independenta? Coloniei i se ia tot si i se da produse facute cu materia ei prima.
Independenta economica,energetica si alimentara este interzisa prin acordurile ONU si Forumul Economic Mondial,si pusa in aplicare cu ajutorul NATO si UE.Drepturile au fost preluate de concerne internationale cu actionari majoritari ca Bill Gates si Johan Swab si e valabil in toata lumea.(Vezi cazul razboiului din Ukraina)
Avem de ales dintre a trai cu reglementarile lor sau a avea un conflict armat pe teritoriu.
In mod iresponsabil induceti opinia publica in eroare. Sunt primul sustinator al energiei hidro dar valorile indicate de dvs sunt fabulatii absolute. Cat despre autorii „Strategiei energetice” si conducerea ME, nu comentez caci nu am despre cine.
Trebuie sa retineti ca Romania nu este capabila de 40 de ani sa faca CHEAP Tarnita iar dvs dati vina pe UE ca „nu ne lasa”. Sunteti dincolo de orice penibil. Adica, bateti campii rau de tot. Fara UE, eram si azi la stadiul de subdezvoltare din anii 90.
Repet, cel mai trist este ca va bateti joc de cititorii in necunostinta de cauza si raspanditi idei putiniste. Urat.
Bravos. Subscriu.
Nu mai pune botul la conspiratii. Nu ne interzice nimeni. De fapt, ue a zis ca avem potential aditional de 10.3, iar in stire zice ca suntem limitati la 10.3. Fake news. Asa e cand esti oaie si pui botul la orice se scrie. Romania trezeste-te. Nu mai fi oaie conspirationista. Nu vezi ca esti mintit pe fata…direct
Pute a picioare nespalate de rusnac… Na ca facui si-un pleonasm.