AcasăEconomieAltă suceală: scăderea inflației înseamnă probleme pentru zona euro

Altă suceală: scăderea inflației înseamnă probleme pentru zona euro

Creșterea prețurilor a acoperit o mulțime de probleme legate de moneda unică, dar dezinflația ar putea să le readucă în discuție.

Există o nouă înțelepciune convențională cu privire la moneda euro, determinată în parte de recenta intrare a Croației în zona euro cu multă bucurie și puține perturbări: moneda funcționează bine,  iar criza euro din 2011 este o amintire îndepărtată.Din păcate, scenariul nu este chiar atât de roz.

Dificultățile principale ale monedei euro apar atunci când două circumstanțe coincid: există presiuni deflaționiste, iar condițiile economice variază foarte mult între națiunile din zona euro. Vestea bună este că niciuna dintre aceste circumstanțe nu predomină în prezent. Dar este și vestea proastă.

Inflația aduce probleme proprii, dar pe termen scurt nu duce la un șomaj uriaș și la neplata creditelor. În timpul crizei din 2011, sistemul bancar din Grecia a fost supus unei presiuni deflaționiste masive, punând în pericol solvabilitatea acestuia.

Nici garanțiile de depozit oferite de guvernul elen nu erau pe deplin credibile, astfel încât mulți oameni și-au retras depozitele, ceea ce a sporit presiunea atât asupra guvernului, cât și asupra băncilor, subliniază Bloomberg. Oricare ar fi problemele pe care le au astăzi națiunile din zona euro, nu sunt acelea.

O a doua problemă în 2011 a fost că unele națiuni se descurcau mult mai bine decât altele. Germania avea o economie relativ puternică, în timp ce Grecia și Italia erau relativ slabe. Grecia, Italia și unele dintre celelalte națiuni „periferice” ar fi preferat un euro mai slab, pentru a-și stimula exporturile, dar puterea Germaniei și a altor națiuni mai prospere din zona euro a limitat deprecierea euro.

În prezent, problemele sunt distribuite mai uniform. Datele actuale indică o recesiune mai degrabă superficială decât profundă, dar țări precum Germania se confruntă încă cu provocări reale. La rândul său, moneda euro a fost relativ slabă, ceea ce a limitat o parte din riscul de scădere cu care se confruntă economiile din zona euro.

Apoi, există atacul rusesc asupra Ucrainei, care a provocat o inflație ridicată, prețuri ridicate la petrol și incertitudine politică. Dar acestea nu sunt genul de probleme care pun în pericol zona euro. În orice caz, războiul din Ucraina sporește câștigurile politice rezultate din utilizarea euro și face ca uniunea monetară să fie mai puternică.

Din păcate, aceste mecanisme amână, dar nu elimină problemele de bază ale zonei euro. În primul rând, dacă zona funcționează mai bine în perioade inflaționiste, politicienii care se angajează în această zonă vor deveni mai atașați de rate mai ridicate ale inflației. Acest lucru va îngreuna sarcina Băncii Centrale Europene de a-și atinge obiectivul de stabilitate a prețurilor.

În prezent, există un țap ispășitor convenabil pentru o astfel de inflație –  președintele rus Vladimir Putin. Publicul german nu este deloc mulțumit de ratele actuale ale inflației, dar până în prezent niciun lider german important nu strigă că rata inflației trebuie să fie coborâtă imediat sub 2%. Acesta este răspunsul corect acum, dar, în timp, există riscul ca ratele mai mari să fie tolerate sau chiar instituționalizate dincolo de punctul în care sunt adecvate.

A doua problemă este următoarea: o inflație ridicată aduce în cele din urmă un proces de dezinflație, iar în timpul acestor dezinflații ratele reale ale dobânzii sunt adesea ridicate. BCE majorează ratele nominale ale dobânzii și, pe măsură ce inflația scade, aceste rate cresc în termeni reali, ajustate la scumpiri. Cu alte cuvinte, sistemul este supus unor presiuni deflaționiste.

Aceste presiuni sunt exact ceea ce zona euro nu gestionează bine. Italia, în special, se confruntă cu probleme fiscale continue, iar dacă guvernul său ar trebui să se împrumute la rate reale ale dobânzii mult mai mari, traiectoria sa fiscală actuală s-ar putea dovedi nesustenabilă. Ar putea fi nevoit să reducă cheltuielile publice și/sau să majoreze impozitele, ceea ce ar duce la tipul de spirală descendentă care a caracterizat criza anterioară din zona euro.

Pe scurt, există încă motive de îngrijorare cu privire la posibilitatea ca zona euro să permită o creștere economică robustă. Inflația acoperă o mulțime de probleme, inclusiv disfuncționalitățile din zona euro – dar niciodată pentru prea mult timp.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
202 afisari

1 COMENTARIU

  1. Se pare ca indiferent ce se intampla lucrurile oricum merg tot mai rau. Cam ciudat, si pute

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger