AcasăEconomieAlimente vs biocombustibil: se pregătește criza uleiului de gătit

Alimente vs biocombustibil: se pregătește criza uleiului de gătit

Cererea globală a biocombustibililor va provoca o penurie de uleiuri vegetale, folosite pentru gătit și acum din ce în ce mai mult pentru a propulsa camioane și avioane.

Din SUA şi până în Indonezia, guvernele adoptă energia produsă din plante precum soia boabe sau canola, şi chiar şi din grăsimi animale, în încercarea de a-şi reduce dependenţa de combustibilii fosili şi emisiile poluante, notează Bloomberg. Prin urmare, s-au creat noi oportunități pentru uleiurile vegetale, în special pentru uleiul de palmier, un ingredient omniprezent dar controversat în produse precum aluatul de pizza, tăiţei instant sau ciocolată.

Cererea este atât de mare încât producătorii de biocombustibili caută cu disperare chiar şi uleiul de gătit uzat precum şi produsul rezidual rămas la finalul procesării uleiului de palmier, pentru a le folosi drept materie primă la producţia de biocombustibili.

Dar războiul și vremea extreme limitează aprovizionarea cu ulei vegetal. O secetă gravă a devastat producția din Argentina, cel mai mare producător de ulei de soia.

În Europa, restricțiile pentru pesticidelor toxice vor reduce însămânțările de rapiță, iar invazia rusă în Ucraina va reduce exporturile de ulei de floarea soarelui.

În contextul în care producţia de ulei vegetal este aşteptată să încetinească, biocombustibilii ar putea aduce piaţa mondială într-o situaţie de deficit în a doua jumătate a acestui an, susţine Thomas Mielke, director general la firma germană de analiză Oil World.

SUA, Europa, Brazilia şi Indonezia sunt responsabile pentru cea mai mare parte a creşterii consumului de motorină bio. Americanii folosesc drept materie primă un amestec de ulei de soia, ulei de rapiţă, ulei de gătit uzat şi grăsimi animale. Europa produce această motorină din reziduuri şi ulei de rapiţă. Indonezia utilizează în principal ulei de palmier pentru a produce biodiesel iar Brazilia se bazează pe ulei de soia.

Tendința va fi benefică pentru uleiul de palmier, un produs care în ultimii ani a fost supus unei analize atente pe fondul informaţiilor referitoare la defrişarea pădurilor şi utilizarea de mână de lucru forțată. În condiţiile în care uleiurile vegetale sunt folosite din ce în ce mai des la biocombustibili, o parte din cerere se va răsfrânge şi asupra uleiului de palmier, subliniază James Fry, preşedintele firmei de consultanţă agricolă LMC International Ltd.

Însă piaţa uleiului de palmier ar putea să nu fie capabilă să ţină pasul cu cererea. Producţia din Indonezia şi Malayezia, care împreună sunt responsabile pentru 85% din oferta mondială, a ajuns la un platou ca urmare a încetinirii procesului de replantare a arborilor bătrâni şi neproductivi, a fenomenelor meteo extreme şi a limitelor impuse defrişărilor pentru a majora suprafeţele de teren disponibile pentru culturile de palmier.

Războiul din Ucraina a perturbat anul trecut comerțul global cu ulei de floarea soarelui și a stimulat cererea de ulei de palmier și de soia. Nici atunci, majoritatea țărilor nu și-au relaxat politicile privind biocombustibilii.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.443 afisari

2 COMENTARII

  1. Cumparati ulei biologic !

    Uleiul „normal” din magazine contine viermi prajitzi si contine de asemenea ulei care se pune în motoarele masinilor. Niste criminali !

  2. Nu pregateste nimeni nimic, voi ziaristii rostogoliti o asa zisa informatie care de fapt e o ipoteza a unui ,,expert”.
    Asa se întâmplă în fiecare început de sezon pt diferite produse , agricole în special. Vezi pretul mieilor, a legumelor trufanda dar care niciodata nu se confirma în piata

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger