AcasăEconomieAlertă: războiul comercial erodează cererea de petrol

Alertă: războiul comercial erodează cererea de petrol

Cererea globală de petrol se află sub presiunea escaladării războiului comercial, în timp ce OPEC+ relansează producția, amenințând să adâncească surplusul de ofertă

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, cererea globală de petrol se află sub presiunea escaladării războiului comercial, în timp ce OPEC+ relansează producția, amenințând să adâncească surplusul de ofertă.

Un ritm mai lent al livrărilor de petrol în ultimele luni a determinat AIE să reducă previziunile privind creșterea consumului în acest an, conform ultimului său raport de piață, relatează Bloomberg. Lumea se confruntă în prezent cu un excedent de 600 000 de barili pe zi, iar anunțul surpriză de săptămâna trecută al OPEC+ ar putea adăuga încă 400 000 de barili pe zi.

„Condițiile macroeconomice care stau la baza previziunilor noastre privind cererea de petrol s-au deteriorat în ultima lună, pe măsură ce tensiunile comerciale s-au intensificat între Statele Unite și alte câteva țări”, a informat AIE. Valul de tarife a „înclinat riscurile macroeconomice în sens negativ”.

Petrolul se tranzacționează la Londra la aproape 71 de dolari pe baril, după ce săptămâna trecută s-a scufundat la cel mai scăzut nivel din 2021, ca urmare a deciziei OPEC+ de a relua treptat producția oprită începând din aprilie și a anunțurilor intermitente ale președintelui Donald Trump privind tarifele punitive pentru China, Europa, Canada și Mexic.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, condusă de Arabia Saudită și Rusia, i-a surprins pe comercianți la 3 martie, când a convenit că planurile mult amânate de creștere treptată a producției vor continua luna viitoare. Trump a cerut cartelului să reducă prețurile la carburanți.

Cererea mondială de țiței va fi în medie de 103,9 milioane de barili pe zi în 2025, iar Asia va fi responsabilă pentru aproape 60% din creșterea din acest an, conform proiecțiilor.

Expansiunea cererii va fi eclipsată de o creștere suplimentară de 1,5 milioane de barili pe zi a rezervelor de petrol, condusă de SUA, Brazilia, Canada și Guyana. Ca urmare, piețele mondiale se îndreaptă spre un excedent chiar dacă OPEC+ își exercită opțiunea de a anula restul creșterilor de producție programate, subliniază AIE.

„Piața pare aprovizionată în acest moment, creând unele provocări pentru noi creșteri din partea grupului OPEC+”, a declarat Toril Bosoni, șeful diviziei Industrie și piețe petroliere a AIE, într-un interviu acordat Bloomberg TV.

Rafinăriile americane au înregistrat deja o scădere a veniturilor de la nivelurile record din 2022. De exemplu, Chevron a raportat câștiguri sub estimările Wall Street, după ce marjele slabe i-au adus activitatea de rafinare în pierdere pentru prima dată din 2020.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
433 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger