AcasăEconomieAlarmă în Occident: perspective sumbre pentru cea de-a doua mare economie...

Alarmă în Occident: perspective sumbre pentru cea de-a doua mare economie a lumii

Declinul Chinei, cea mai mare amenințare la adresa cererii globale de mărfuri

Companiile occidentale trag un semnal de alarmă cu privire la repercusiunile globale ale perspectivelor de afaceri sumbre ale Chinei.

În timp ce economia gigantului asiatic se străduiește să se redreseze în urma restricțiilor stricte impuse de Beijing în epoca Covid, rapoartele corporatiste ale unei game disparate de companii globale au documentat îngrijorările lor cu privire la o țară care, timp de decenii, a oferit o piață în plină expansiune pentru orice, de la produse chimice la automobile, asistență medicală și călătorii.

„Cererea în China este slabă”, deplânge Joel Smejkal, directorul executiv al producătorului american de semiconductori Vishay Intertechnology. „Redresarea nu este atât de explozivă pe cât a crezut toată lumea că va fi”, a declarat José Ferreira Neves, șeful grupului britanic de comerț electronic de modă Farfetch.

Cea de-a doua mare economie a lumii a pierdut din avânt în al doilea trimestru al acestui an, potrivit datelor publicate luna trecută, în condițiile în care scăderea exporturilor, vânzările slabe de retail și un sector imobiliar moribund au cântărit asupra creșterii.

Amploarea încetinirii economice va fi pusă în evidență în această săptămână, companiile chinezești urmând să raporteze performanțe slabe și să revizuiască în scădere perspectivele.

China a înegistrat cel mai slab trimestru pentru creștere anuală din ultimele decenii. Deși a redus ratele la împrumuturile bancare în efortul de a stimula activitatea în economie, mișcarea  au fost sub așteptări.

Sectorul imobiliar este îngropat sub un multe de datorii, investițiile străine directe încetinesc, în timp ce șomajul în rândul tinerilor înregistrează un nivel record. Traderii se confruntă cu exporturi slabe și scăderea yuanului. Rata inflației de consum a rămas constantă în iulie.

Analiștii susțin că economia chineză care se clatină este în prezent cea mai mare amenințare la adresa cererii globale de mărfuri, în condițiile în care activitatea de producție și fluxurile de creditare din primul cumpărător mondial se deteriorează brusc și pun în pericol obiectivele modeste de creștere ale Beijingului(5%). Procentul ar putea să scadă la 3%, mai puțin de jumătate din media pre-pandemie.

Revenirea Chinei depinde în mare măsură de capacitatea sa de a convinge gospodăriile să cheltuiască mai mult și să economisească mai puțin și dacă vor face acest lucru într-o asemenea măsură încât cererea de consum să compenseze slăbiciunile din alte părți ale economiei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
387 afisari

4 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger