AcasăEconomieAl treisprezecelea maxim istoric în 2025. De ce prețul aurului explodează

Al treisprezecelea maxim istoric în 2025. De ce prețul aurului explodează

Prețul aurului a depășit pragul psihologic de 3 000 de dolari pe uncie deoarece incertitudinile geopolitice și economice au determinat investitorii să se îndrepte către acest activ de refugiu

Prețul aurului a  depășit pragul psihologic de 3 000 de dolari pe uncie, deoarece incertitudinile geopolitice și economice au determinat investitorii să se îndrepte către acest activ de refugiu.

Aurul spot a atins vineri un nivel record de 3 004,86 dolari pe uncie, marcând al treisprezecelea maxim istoric în acest an, potrivit Reuters. Cotațiile au urcat deja cu 14%, după o creștere de 27% în 2024.

Apetitul pentru aur rămâne puternic

„Având în vedere că băncile centrale continuă să cumpere aur, există mai mulți factori care stimulează cererea. În contextul incertitudinii geopolitice și al schimbărilor tarifare în curs, apetitul pentru aur rămâne puternic”, a declarat Suki Cooper, analist la Standard Chartered.

Politicile protecționiste ale lui Donald Trump au zdruncinat piețele globale, tarifele sale declanșând represalii rapide din partea Chinei și Canadei. John Ciampaglia, CEO al Sprott Asset Management, estimează ”o întoarcere a investitorilor occidentali către aur, ceea ce l-ar putea propulsa la niveluri mult mai ridicate”. Și consideră metalul prețios ”o poliță de asigurare și o sursă de lichidități în medii de piață dificile.”

Între timp, stocurile de aur din depozitele aprobate de COMEX au atins un nivel record de 40,56 milioane de uncii, comercianții grăbindu-se să acopere pozițiile pe fondul incertitudinii tarifare.

Cererea de aur din partea investitorilor este în creștere, fondurile tranzacționate la bursă (ETF) cu aur garantat fizic înregistrând cel mai mare aflux săptămânal din martie 2022, conform datelor World Gold Council.

SPDR Gold Trust (GLD), cel mai mare ETF din lume bazat pe aur, a înregistrat o creștere a deținerilor la 907,82 tone metrice la 25 februarie, cea mai mare din august 2023.

„Vor exista probabil fluxuri crescute către active de refugiu precum aurul, pe fondul incertitudinilor și preocupărilor legate de viitor”, subliniază Dina Ting, Head of Global Index Portfolio Management la Franklin Templeton.

Ea a menționat că, deși strategiile de investiții variază, o alocare de aur de 5% până la 10% poate oferi o diversificare eficientă.

Creșterea aurului primește un nou impuls din partea cererii băncilor centrale. Achizițiile puternice din 2025 ar putea împinge prețurile la noi maxime, deoarece națiunile continuă să stocheze metalul în contextul incertitudinii economice.

În absența oricărei îmbunătățiri a deficitului bugetar al SUA, aurul ar putea atinge un maxim de aproximativ 3.500 de dolari, potrivit Macquarie Group.

Băncile centrale au cumpărat peste 1 000 de tone de aur pentru al treilea an consecutiv în 2024. Când victoria lui Trump în alegeri a zguduit piețele,  achizițiile au crescut cu 54% față de anul precedent.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
298 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger