După ce a retrogradat România la perspectivă negativă la sfârșitul lunii trecute, Agenția de Rating Fitch a revenit cu un nou avertisment pentru țara noastră. Fără măsuri dure aplicate în ce privește taxele și impozitele, deficitul bugetar se va adânci, iar datoria publică este estimată să ajungă la 70% din PIB. Pe de altă parte, agenția a avertizat potențialii investitori asupra incertitudinii politice ridicate, care se manifestă înaintea alegerilor prezidențiale.
Incertitudinea politică ridicată, precum și amânarea unor măsuri dure aplicate în România cresc riscurile ca țara noastră să fie retrogradată și mai rău de către agențiile de rating. Agenția Fitch, după ce ne-a retrogradat la perspectivă negativă în 21 februarie 2025, a revenit cu noi critici la adresa României, arătând că provocările privind reducerea deficitelor record și stabilizarea datoriilor și riscurile la adresa durabilității guvernului de coaliție pe fondul polarizării sociale sunt reflectate în Perspectiva negativă asupra ratingului suveran „BBB-” al României.
”Incertitudinea politică a crescut semnificativ după ce Curtea Constituțională a României a anulat rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie, în urma victoriei surprinzătoare a ultranaționalistului Călin Georgescu, din cauza presupusei ingerințe străine. Alegerile parlamentare din decembrie au condus la o legislatură mai divizată, cu o creștere a partidelor de extremă dreapta, anti-UE. Evoluțiile din acest an sunt în concordanță cu opinia Fitch, susținută de la evaluarea ratingului din decembrie 2024, când am revizuit Perspectiva României la negativ, că incertitudinea politică va rămâne ridicată cel puțin până la alegerile prezidențiale”, se arată într-un comunicat al Agenției de Rating Fitch. Totodată, agenția vorbește și despre respingerea candidaturii lui Călin Georgescu, dar și despre proteste. ”Rezultatul alegerilor prezidențiale ar putea avea implicații pentru încrederea investitorilor, sustenabilitatea guvernului de coaliție și capacitatea sa politică de a implementa consolidarea fiscală. Ciclul electoral extins amână probabil măsuri suplimentare de consolidare fiscală până cel puțin în al doilea semestru al acestui an”, susține Agenția Fitch.
Evoluție catastrofală
Fără măsuri suplimentare, există riscuri pentru prognoza de deficit pentru 2025 de 7,5% din PIB, mai ales având în vedere deficitele lunare mari de la începutul lui 2025, consideră Agenția Fitch. Potrivit datelor de numerar, deficitul bugetar în ianuarie și februarie 2025 a fost de 30 de miliarde de lei (sau 1,6% din PIB-ul prognozat pentru 2025), similar cu cele de 29 de miliarde de lei de anul trecut, ilustrând compromisurile de politică în jurul consolidării fiscale din cauza potențialului său impact negativ asupra creșterii. În plus, România se va confrunta cu presiuni de a crește cheltuielile pentru apărare. Datoria publică va crește la 62% din PIB în 2026, de la 49% în 2023, ajungând până la 70% în 2028, a mai avertizat agenția. În comunicarea din 21 februarie, când România a fost reetrogradată, Fitch preconizase o creștere a datoriei publice de 65% pentru 2028. ”Perspectiva negativă reflectă combinația dintre deteriorarea semnificativă a finanțelor publice și o încetinire semnificativă a creșterii în 2024 și efectul advers probabil al incertitudinii politice sporite asupra perspectivelor de consolidare fiscală”, transmitea Agenția Fitch.
Din nou, politicul
Factorii care au dus la retrogradarea României de către Agenția Fitch au fost legați și de alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, care au condus la un parlament mai divizat, reflectând polarizarea socială în creștere a României. În opinia Fitch, durabilitatea coaliției de la guvernare este incertă și presiunile politice vor rămâne ridicate, în special în timpul campaniei prezidențiale, cu amânarea măsurilor suplimentare de consolidare fiscală. Deficitul record, de 8,7% din PIB în 2024, a cântărit foarte mult în decizia Fitch.
”Deteriorarea fiscală mai mare decât cea așteptată reflectă în principal creșterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv salariile din sectorul public și creșterile nefinanțate ale pensiilor. Impactul pe întregul an al creșterii pensiilor din septembrie 2024 se va adăuga presiunilor fiscale în acest an, făcând consolidarea și mai dificilă. Consolidarea fiscală se poate confrunta cu compromisuri dificile pe termen mediu din cauza potențialului său impact negativ asupra creșterii economice deja reduse și a riscului ca volatilitatea pieței financiare să determine creșterea costurilor dobânzilor, slăbind și mai mult poziția fiscal”, mai preciza Agenția Fitch.
De ce credeti ca a fost numit Isarescu guvernator inca odata, degeaba??? Nu taticu, ci pentru a mentine artificial euro la valoarea de 5 lei ca sa dea impresia de stabilitate, in realitate un euro ar trebui sa se schimbe cu cel putzin 20 de lei, asa de scazuta este moneda noastra romanesaca, fara resurse, fara garantia in aur din Anglia, fara industrie, fara agricultura, fara NIMIC!!!!!! Nici macar barabule nu mai producem. P.S. Cand vor fi intrebati responsabilii de cheltuieli uriase pentru vaccinuri si izolete ??? Chiar nu-si mai aduce nimeni aminte de magariile facute in numele „sanatatii publice” ???
Nu i nimic. VOM AJUTA UCRAINA CU TOTI BANII TARII, OBTINUTI DIN BIRURILE STAPANIRII ASUPRA MUNCII NOASTRE. NU IMPOZITATI, IN CONTINUARE, PROFITURILE URIASE ALE MULTINATIONSLELOR, BANCILOR,CA E JALE, VA TERMINA STAPANII
România trezeste te, ROEXIT, NATOEXIT , NATIONALIZARE FARA DESPAGUBIRI, YANKEES GO HOME, TRAIASCA ROMÂNIA LIBERA. Romania nu trebuie sa mai dea un leu din datoriile false facute de mafia politica impusa de afara. Romania in 88 era fara datorii cu industrie, resurse si lubera. Acum e colonie