AcasăEconomieAfacerea vieții. Ciucă a dat finlandezilor 99,5 milioane din banii țării, ca...

Afacerea vieții. Ciucă a dat finlandezilor 99,5 milioane din banii țării, ca să scoată 69 milioane euro în 10 ani

Nicolae Ciucă se laudă cu afacerile făcute pe banii României

Pe vremea când era premier, Nicolae Ciucă a parafat afacerea vieții. A reușit să dea 99,5 milioane de euro din banii României unei firme private din Finlanda, în speranța că va primi înapoi 69 milioane de euro în 10 ani. Afacerea s-a numit ajutor de stat în numele creării a 542 de locuri de muncă, iar cei 10 ani socotiți de fostul prim ministru s-ar putea să fie mai puțini, dat fiind că societatea este obligată să mențină activitatea doar 5 ani. 

Dacă ar fi depus la bancă cele aproape 100 de milioane de euro făcuți cadou unei firme private din Finlanda, statul român ar fi avut mult mai mult de câștigat. În ianuarie 2023, când premier era ”ostașul în slujba țării” Nicolae Ciucă, Guvernul a decis să doneze 99,5 milioane de euro, sub formă de ajutor de stat, companiei finlandeze Nokian Tyres PLC, pentru construcția unei fabrici de cauciucuri la Oradea. Entuziasmul guvernanților de atunci a fost maxim, astfel că, în memorandumul de aprobare a ajutorului de stat, s-au publicat și cifrele păguboase pentru România.

” Ca urmare a investiției realizate, în perioada 2023-2032, contribuțiile la bugetul general consolidat generate de investiția realizată de Nokian Tyres PLC sunt în valoare de 69 milioane euro”, se arăta în Memorandum. Potrivit documentului aprobat de Guvern, salariul mediu brut în fabrica Nokian Tyres va fi de 2.070 euro lunar, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național raportat în august 2022, de 1.229 euro lunar. Totodată, Nokian Tyres va asigura condiții superioare și sigure de lucru pentru angajați și un mediu de lucru profesional, prin achiziționarea de echipamente noi și prin instruirea inițială și continuă a angajaților. Investiția va genera crearea a 542 de noi locuri de muncă. Ca urmare a acestei investiții, rata șomajului în județul Bihor va scădea, iar contribuțiile pe salarii colectate de către statul român de la Nokian Tyres Europe Operations SRL vor depăși 5,8 milioane euro anual încă din anul 2026. În total, în perioada de analiză 2023-2032, totalitatea contribuțiilor pe salarii se va ridica la 52,63 milioane euro. Adițional, impozitul pe profitul companiei este estimat a atinge aproximativ 2,5 milioane euro pe an. În total, în perioada de analiză 2023-2032, totalitatea impozitului pe profit estimat se va ridica la 16,37 milioane euro.

Socoteala de acasă…

Faza cu salariul mediu brut de 2.000 de euro nu este nicidecum o certitudine, pentru că statul român nu poate pune niciun fel de astfel de condiții la acordarea finanțării. Iar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, dat fiind că cei 10 ani de impozitare se ciocnesc de o prevedere din contractul de ajutor de stat, care spune că proiectul de investiții trebuie menținut pe o perioadă de minimum 5 ani, nicidecum 10 ani.

Fără să explice în detaliu cum s-ar putea concretiza aceste lucruri, Guvernul a trecut în Memorandum că donația de 99,5 milioane de euro către finlandezi va avea un impact asupra economiei locale pe perioada 2023-2032 cuantificat la 147 milioane euro, din calcul excluzând costurile companiilor de construcții care vor contribui la edificarea fabricii sau potențiali furnizori de echipamente.

”Peste 9% din costurile operaționale angrenate de investiție în perioada 2023-2032 vor fi angajate cu companii locale, furnizori de utilități și o parte din materia primă, precum și alte costuri, generând un impact pozitiv suplimentar prin creșterea cifrei de afaceri a companiilor locale cu aproximativ 20 milioane euro anual. Având în vedere că domeniul cercetării-dezvoltării este o componentă crucială a activităților productive ale Nokian Tyres, investiția care va fi derulată în România va implica o componentă de cercetare-dezvoltare, reunind specialiști locali în domeniu, care va dezvolta sau îmbunătăți familiile de produse ce vor fi dezvoltate în această nouă fabrică”, se precizează în Memorandum.

A venit scadența

Ajutorul de stat de 99,5 milioane de euro a fost prevăzut a se da încă din 2023, în etape, însă nu înainte ca acesta să fie aprobat de Comisia Europeană. Cum aprobarea a venit abia în 13 august 2024, România este obligată să se împrumute de aproape 77 milioane de euro, ca să le dea finlandezilor tranșele pe 2023 și 2024. ”Conform informațiilor de pe Ministerul Finanțelor, Nokian Tyres Europe Operations SRL a fost înființată în noiembrie 2022, iar în 2023 avea 5 angajați. În 2023 avea un capital social subscris de 612.928.300 lei (adică banii depuși se asociatul unic finlandez), undeva la vreo 120 milioane euro. Până la 626 milioane euro, cât e investiția, este cale lungă. Mai are datorii de vreo 168.747.933 lei (circa 34 milioane euro), probabil a luat niște împrumuturi ca să faca active imobilizate de 727.287.182 lei și acum așteaptă cadoul lui Ciucă de 99,5 milioane euro. Păi, dacă tot voia să le dea 99,5 milioane euro finlandezilor să facă fabrici în România, nu mai bine se asocia statul român cu finlandezii ăia, cu 15,88% participație? ”, a semnalat av. Elena Radu, președintele Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.971 afisari

14 COMENTARII

  1. Si ce cauta acest individ la conducera tarii? Oare sunt Romanii chiar atat de prosti?

  2. Sa dea socoteala. Sa plateasca din pensia grasa si nemeritata, sa i se valorifice proprietatile si, la final, sa fie bagat putin p[e la mititica ca nu l-a dus mintea sa faca socoteli de clasa a IV-a. Corect pentru marele soldat cu capul gol!

  3. Toate firmele romanesti nu au luat de la politrucii romani atatia bani sa faca investitii cu toate ca contribuie la bugetul de care ei ingijesc doar strainii.Astia trebuie siliti sa raspunda cum duc veniturile pe nimic pe praf si pulbere ca deaia se imprumuta fara nr si cica au deficit!!

  4. Unde o fi gasit el temeiul de drept pentru „donatia” in euro catre o firma privata straina ?
    Pot sa imi fac si eu una si sa astept pomana ? 🙂

  5. Ați aflat acum în slujba căror țări este ostașul Cicalau. Nici într-un caz a României.

  6. Analfabeții ăștia funcționali (Ciucă , Ciolacu , ăla cu10 diplome din 11 false ș.a) trebuie trimiși la școală că nu au nimic în creierele lor. Au ajuns asemenea panarame de oameni care au dus tara asta in faliment să se viseze președinți ? Vai de capul nostru !

  7. DIN 90 PANA AZI ROMANIA A AVUT PARTE DOAR DE PRIMMINISTRI SI DE GUVERNE TRADATOARE FATA DE SIGURANTA ,STABILITATEA , INTERESELE ECONOMICE ,FINANCIARE SI UMANE ALE ROMANIEI .RASPUNDEREA GUVERNAMENTALA =ZERO,ZERO !!.
    PE MA-ciuca DIN START TREBUIE SA-L CONSIDERI IRESPONSABIL !,EL ESTE O CIUBOTA IN MATERIE DE ECONOMIE ,FINANTE SI STABILITATE ECONOMICA.
    ACEST MIMENI TREBUIE SA FIE PUS SA PLATEASCA PROSTIILE FACUTE ,ARE O PENSIE NESIMTITA .

  8. Acest gunoi. si tradator de general trebuie trimis la Nilava pe viata cu toata familia lui ,generalul sluga Diavolului

  9. Sa se sesizeze Parchetul si DNA.ul.Sigur s.au luat spagi pentru aceste hotii! Sa se ia urma banilor!

  10. Atat l-a putut duce mintea. Prostia s-a intalnit cu necinstea la Plenita cand s-a nascut el. Si vrea sa fie Presedintele Romaniei !

  11. ” DONATIA „ASTA,ESTE UN MIZILIC PE LANGA CEI 9,4 MELEARDE DE DOLARI,pe care Piele lunga s-a angajat in numele Tarii imprumutandu-se la Banci Americane,sa-i ” doneze ” lui Nscale,firma americana intrata in faliment,care nu are nici un proiect in lucru.Dar i-a promis Cocotatului nostru,ca pana in 2032 va instala la Doicesti ( blana ursului din padure ) 5 module atomice,subterane,care ar produce ” uriasa ” cantitate de 463 MGW curent electric.Adica mai putin de jumatate din cantitatea de curent produsa de panourile voltaice instalate pana in prezent cu o cheltuiala de circa 450 meleoane de Euro. Se baga DFNA-ul pe fir ? Poate dupa ce isi ia zborul Gluga de coceni,pt.ca pana tunci,” nu are dezlegare ” .

  12. NU VOM SCAPA DE HAHALERELE ,DE IRESPONSABILII SI HOTII DIN POLITICA SI GUVERNARE PANA NU SE IMPUTA SI NU SE RECUPEREAZA PAGUBELE ADUSE ECONOMIEI NATIONALE.
    CAND VOR FI BUNI DE PLATA ACELE HAHALERE,INCOMPETENTI SI MAFIOTI VOR FUGI CA DRACUL DE TAMAIE DE ACELE SCAUNE MULT VANATE DE 35 DE ANI.
    POLITIA ,SERVICIILE SI MAGISTRATII TREBUIE SA RASPUNDA PENAL DE TOATE ERUARILE,DE TRAFICUL DE INFLUIENTA SI DE ABUZURILE FACUTE.
    DOAR ASA SE CURATA SOCIETATEA DE LEPRE,EXCROCI SI MAFIOTI.

  13. „Onorabilul” domn Ciuca
    Intai o generalitate. Domnul Ciuca e „recomandat” de domnul Iohannis. Romanul are o vorba: „cum e turcul, e si pistolul”. Adica un individ submediocru, dar fudul, ne recomanda pe un altul. La cum suporta domnul Iohannis inteligenta prin preajma sa, situatia e deja clara.
    Si acum la concret.
    Domnul Ciuca a plagiat. Asta n-ar fi o noutate pentru un politician roman. Ce-l deosebeste pe domnul Ciuca de ceilalti camarazi e faptul ca a folosit justitia ca sa-si ascunda fapta. Si mai grav, daca chestia cu justitia nu ajungea, e ca domnul Ciuca a permis (a ordonat?) haituirea de catre Ministerul de Interne a celei care l-a demascat ca plagiator.
    Pe cand era mare sef la Ministerul Apararii, s-a descoperit ca a fost delapidata o suma mare din fondul special al armatei. Faptuitorul a fost judecat si condamnat cu suspendare (de parca ar fi furat patrunjel de la vecini) si trecut in rezerva (adica beneficiar de pensie speciala). O astfel de finalizare nu face decat sa dea credibilitate zvonurilor din targ, cum ca cel putin o parte din bani a fost folosita pentru a cumpara echipament sportiv pentru domnul presedinte („obrazul subtire cu cheltuiala se tine”). Altfel cum sa se ajunga la o astfel de pedepsire a unei fapte care trebuia incadrata la tradare de tara. (a mai fost o astfel de situatie si la Ministerul de Interne, dar probabil acolo ordinul a fost a domnului Bode).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger