Tunul dat în afacerea ”Nordis”, care a păgubit sute de români, i-a determinat pe parlamentari să modifice, în sfârșit, legea. Astfel, potrivit unui proiect legislativ depus la Senat, dezvoltatorii imobiliari nu vor mai avea voie să perceapă de la clienții apartamentelor mai mult de 10% din suma totală. Singurul caz în care se poate ajunge la 40% din valoarea locuinței este atunci când există o asigurare prin care oamenii își pot recupera toți banii dați în avans.

În România, banii în avans pentru construcția de locuințe au constituit o sursă inepuizabilă de țepe date celor care sperau să cumpere, ceva mai ieftin, o locuință. Riscurile unei astfel de afaceri există, probabil, peste tot în lume, însă legislația din alte țări oferă, fără îndoială, o protecție sporită aventurierilor. În România, ca să plătești în avans pentru o locuință care se va construi într-un viitor incert, dacă se va construi, trebuie să fii dependent de adrenalină, în opinia mea. După uriașul scandal ”Nordis”, care s-a lăsat și cu arestări, parlamentarii s-au gândit, în sfârșit, să aducă ceva îmbunătățiri legislației.
”Piaţa imobiliară din România este într-o continuă expansiune, fiind unul dintre motoarele creşterii economice. Numai că aceasta prezintă şi riscuri pentru cumpărători, în special în tranzacţiile privind imobile aflate în faza de construcţie. Practicile curente permit dezvoltatorilor să solicite avansuri mari la semnarea promisiunilor de vânzare, fără a exista garanţii adecvate în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către dezvoltator. Această situaţie pune consumatorii într-o poziţie vulnerabilă, creând riscuri semnificative, în special în cazurile de insolvenţă a dezvoltatorilor sau întârzieri în livrarea imobilului”, susțin inițiatorii unui proiect de lege depus la Senat. Proiectul, spun aceștia, urmăreşte să reducă riscurile prin limitarea sumelor pe care cumpărătorii le pot plăti drept avans la semnarea promisiunilor de vânzare, oferind totodată posibilitatea unor măsuri suplimentare de protecţie prin intermediul poliţelor de asigurare.
Plafon maxim
Principalul scop al proiectului de act normativ este protejarea cumpărătorilor prin stabilirea unui plafon maxim pentru avansurile plătite la semnarea unui promisiuni de vânzare a unui imobil, avans care nu poate depăşi 10% din preţul total al imobilului, consideră parlamentarii. Prin această măsură, se doreşte reducerea expunerii financiare a cumpărătorilor la riscurile associate construcţiei imobilului şi garantarea unor condiţii contractuale mai echitabile. De asemenea, proiectul oferă posibilitatea ca acest plafon să crească până la 40%, dar numai în cazul în care dezvoltatorul are încheiată o poliţă de asigurare a investiţiei emisă de o societate de asigurare. Această asigurare va proteja cumpărătorul în situaţia nerespectării contractului de către dezvoltator, arată inițiatorii proiectului.
Responsabilizarea dezvoltatorilor
Parlamentarii spun că iniţiativa va aduce multiple beneficii atât pentru cumpărători, cât şi pentru piaţa imobiliară în ansamblu. Astfel, limitarea avansului oferă o protecţie imediată consumatorilor, reducând riscul de pierdere a unor sume mari de bani în cazul în care imobilul nu este livrat conform contractului. De asemenea, introducerea poliţei de asigurare va oferi o plasă de siguranţă în cazuri extreme, iar reducerea riscurilor asociate tranzacţiilor va contribui la consolidarea încrederii în tranzacţiile imobiliare, facilitând un mediu de tranzacționare mai sigur şi mai previzibil pentru toate părţile implicate. În același timp, inițiatorii proiectului cred că limitarea avansului şi introducerea poliţelor de asigurare vor încuraja dezvoltatorii să adopte practici comerciale mai transparente şi să colaboreze cu societăţi de asigurare pentru a garanta livrarea imobilelor în condițiile asumate.
E firesc. Nu poti face si pretul, si sa si construiesti, imprumutandu-te la clienti!
Lucrurile se cuveneau a fi clarificate de mai bine de 20 de ani. Macar, vedeai, testai si plateai in cunostinta de cauza. Nu sa platesti si sa astepti luna de pe cer, primind gioarsa din cuier. Cateodata, nici pe aia!
Dar sa vedeti ce imaginatie au! Sa vedeti preturi, ca sa ia cat mai multi bani la inceput, facand, vezi Doamne!, discounturi la plata unui avans cat mai mare!
Tara plina cu profitori – si dintr-o parte, si din alta!
Acum o sa se trieze din start constructorii serioși , vechi pe piață și care au putere financiara să facă blocurile din banii lor. Cei neserioși nu o sa se mai apuce să facă un bloc daca nu au și banii să îl termine. Dar dacă nu dispare corupția de la notari, degeaba. Se apuca cineva de o fundație de bloc și ia avansuri de 10 % la mai mulți clienți, cum au făcut cei de la Norris, fara a avea intenția să continue construcția. Deci daca mai apare un țepar, tot la fel poate proceda.
Este caracteristica României de azi: lăcomia! Ea caracterizează o tara plina de visători ai îmbogățirii fără munca sau cu munca cât mai putina!