Liderii occidentali se ghidează după propriile scenarii, de genul „Am putea” sau „Ce-ar fi dacă”. Se aplică și în cazul planului folosirii activelor rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei.
Instituțiile financiare din Statele Unite și Europa dețin active de stat rusești în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, care au fost înghețate la începutul războiului și care, dacă ar fi confiscate (iarăși “dacă”) ar putea contribui în mare măsură la plata pagubelor provocate de invazia rusă.
În 2023, Banca Mondială a estimat costul acestor daune la peste 400 de miliarde de dolari, iar de atunci costul nu a făcut decât să crească.
Săptămâna trecută, Senatul SUA a avansat o legislație care ar autoriza confiscarea fondurilor înghețate ale statului rus, în urma unei măsuri similare adoptate anterior în Camera Reprezentanților. “Ar autoriza” nu înseamnă autorizare.
Dar ce face viteaza Uniune Europeană? “Ar fi de acord” în principiu cu “ideea” de a confisca cel puțin dobânzile obținute din activele rusești pentru reconstrucția Ucrainei.
În realitate nu este de acord, deoarece o astfel de acțiune ar fi fără precedent prin amploarea sa și prezintă un set complex de provocări juridice care subminează dreptul international, principiul imunității suverane a statelor și încrederea în instituțiile financiare și monedele occidentale.
Oficialii ruși se pregătesc pentru o luptă în cazul în care activele țării vor fi confiscate, amenințând cu acțiuni în justiție în instanțe din Europa și Statele Unite.
Putin a semnat deja un decret în decembrie prin care a confiscat activele rusești ale mai multor companii europene, inclusiv cele ale Carlsberg și Danone.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că Moscova are o listă de active occidentale, aproape la fel de mare ca și fondurile rusești înghețate în Occident, care pot fi confiscate ca represalii.
Statele Unite dețin doar o mică parte din activele rusești – cu estimări cuprinse între 40 și 60 de miliarde de dolari. Marea majoritate sunt deținute în UE, în special în casa de compensare financiară Euroclear din Belgia, dar majoritatea statelor membre sunt puțin entuziasmate de a trece la confiscarea totală a fondurilor rusești, temându-se de contramăsurile Moscovei.
În cele din urmă, Occidentul sfidează dreptul international: nu este în război cu Rusia, dar vrea să se folosească de banii rușilor pentru a susține Ucraina, deși nu are legislație în acest scop și nu poate încălca niște linii roșii. Asta înseamnă să stai cu ochii pe o himeră.