AcasăEconomieActivele rusești, închise investitorilor occidentali

Activele rusești, închise investitorilor occidentali

Managerii de fonduri se așteaptă ca cea mai mare parte a activelor Rusiei să rămână închise investitorilor occidentali, în ciuda unui val de tranzacții „exotice” care pariază pe o apropiere între Moscova și Washington

Managerii de fonduri se așteaptă ca cea mai mare parte a activelor Rusiei să rămână închise investitorilor occidentali, în ciuda unui val de tranzacții „exotice” care pariază pe o apropiere între Moscova și Washington.

Potrivit Reuters, dezghețul diplomatic – inaugurat de deschiderea percepută a președintelui american Donald Trump față de președintele rus Vladimir Putin –  a determinat pariuri pe activele financiare legate de Rusia, inclusiv rubla, moneda tenge din Kazahstan – un proxy al rublei – și obligațiunile companiilor energetice ruse Gazprom și Lukoil.

Dar mai degrabă decât o cursă a aurului înapoi în Rusia, izolată de sistemul financiar global de când a invadat Ucraina în 2022, jucătorii veterani spun că se așteaptă la o separare pe termen mai lung a părților cheie ale economiei Rusiei de investitorii străini.

„ Există încă o mulțime de active ale Rusiei care sunt în Occident și ale Occidentului care sunt în Rusia,  a declarat Gunter Deuber, șeful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank International din Austria – una dintre puținele bănci occidentale care încă operează în Rusia.

Săptămâna trecută, Putin a emis un decret care permite fondului speculativ american 683 Capital Partners să cumpere titluri de valoare în companii rusești de la anumite părți străine interesate. Dar ordinul a autorizat și vânzarea lor ulterioară către două fonduri rusești, anulând speranța unei redeschideri internaționale.

Tranzacționarea NDF,  ”extrem de exotică”

Una dintre preferințele brokerilor este rubla prin intermediul contractelor la termen fără livrare (NDF) – instrumente derivate tranzacționate și decontate în dolari care protejează investitorii de complicațiile sancțiunilor, deși, la fel ca rubla, valoarea lor este legată de economia Rusiei.

Datele de la UBS au arătat că fondurile speculative dețineau NDF-uri în ruble în valoare de 8,7 miliarde de dolari la începutul lunii martie, a doua cea mai mare poziție lungă din rândul principalelor valute.

Totuși, Anton Hauser, senior manager de fonduri la Erste Asset Management, a calificat tranzacționarea NDF drept ”extrem de exotică în acest moment”. Analiștii estimează volumul mediu zilnic al tranzacțiilor cu NDF în ruble la 25-40 de milioane de dolari – o fracțiune din cele 2-2,5 miliarde de dolari tranzacționate zilnic înainte de război.

„Nu cred că piața rusă și piața internațională vor fuziona din nou în viitorul apropiat”

Investitorii afirmă că interesul a crescut și pentru obligațiunile corporative în valută forte încă tranzacționabile emise de firme rusești – precum Gazprom, Lukoil și compania de îngrășăminte Phosagro. Dar lichiditatea redusă înseamnă că traderii cer un discount.

Un decalaj tot mai mare între abordarea Europei față de Rusia și cea a Statelor Unite sub Trump ar putea complica speranțele de a tranzacționa mai activ activele sancționate, cum ar fi obligațiunile guvernamentale rusești.

„Prietenia pe care o vedem la cel mai înalt nivel între Washington și Moscova nu există între majoritatea liderilor europeni și Kremlin”, subliniază Petar Atanasov, director de cercetare suverană al Gramercy Funds Management.

Iar unul dintre cele mai mari obstacole este legislația rusă: pe fondul asaltului sancțiunilor, Moscova a adoptat legi care restricționează deținerea de active și tranzacționarea de către părți din țări „neprietenoase”.

„Nu cred că piața rusă și piața internațională vor fuziona din nou în viitorul apropiat”, a precizat Pavel Mamai, economist la ProMeritum Investment Management.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger