AcasăEconomieActivele bancare rusești, la cheremul Uniunii Europene. Unde se duc 300 de...

Activele bancare rusești, la cheremul Uniunii Europene. Unde se duc 300 de miliarde de euro?

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, le-a cerut liderilor din blocul comunitar să avanseze cu discuţiile privind folosirea celor 300 de miliarde de euro reprezentând activele confiscate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru reconstrucţia Ucrainei.

„Este o chestiune de dreptate și corectitudine”, a spus Michel într-un interviu pentru Financial Times. Ideea este de a administra activele confiscate pentru a genera profituri, care ar putea fi apoi folosite pentru eforturile de reconstrucţie.

Costul reconstrucției și redresării economice în Ucraina a fost estimat în septembrie anul trecut la puțin sub 350 de miliarde de euro de Bruxelles și Banca Mondială.

Suma probabilă necesară a crescut de atunci, deoarece atacurile săptămânale cu rachete și drone rusești au deteriorat infrastructura civilă critică, cum ar fi centralele electrice și locuințele.

Oficialii de la Bruxelles  a sugerat că activele subiacente nu vor fi confiscate definitiv conform planului, ci vor fi returnate statului rus dacă ar fi semnat un acord de pace.

Apelul lui Michel vine în ciuda scepticismului profund din partea unor state europene cu privire la compatibilitatea confiscării activelor bancare rusești cu noțiunea de drept și a avertismentelor că orice acțiune în acest sens trebuie să fie coordonată cu atenție de către aliați.

Unii susțin că s-ar crea un precedent periculos, alimentând riscurile de stabilitate financiară prin ridicarea unor întrebări cu privire la statutul de active sigure al rezervelor valutare. De asemenea, ar putea necesita o nouă legislație în jurisdicțiile implicate în înghețarea activelor – inclusiv în SUA.

Discuțiile privind activele sunt în paralel cu încercările Comisiei de a facilita confiscarea bunurilor oligarhilor ruși care se află sub incidența sancțiunilor. Un element-cheie este asigurarea faptului că eludarea sancțiunilor constituie o infracțiune în întreaga UE, ceea ce facilitează confiscarea activelor subiacente.

„Aceste speculații conform cărora nu vom putea, de exemplu, să folosim activele înghețate, mă sperie cu adevărat, pentru că eu cred că Rusia trebuie să aibă o responsabilitate deplină”, a declarat comisarul european Virginijus Sinkevicius. “Țara care trebuie să finanțeze reconstrucția Ucrainei este Rusia.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
186 afisari

4 COMENTARII

  1. “Țara care trebuie să finanțeze reconstrucția Ucrainei este Rusia.” Exact la fel cum au făcut americanii în Irak, Libia, Siria, Iugoslavia și Afganistan. UE le-a confiscat activele și a finanțat cu ele reconstrucția acestor țări care acum arată mai bine decât arată orașele din „marile democrații” occidentale.

  2. Acu sa vedem cat este Europa de hotarata sa faca ceva ??
    Daca nu fac nimic, sa-i cheme pe ai nostrii sa le dea UE

  3. Puțin probabil sa fie adevărat ca rusii au lăsat în UE 300 mld dolari, știind ca va fi război. Dar sa presupunem ca au „uitat” de ei și UE vrea să-i confiște, atunci rusii vor manca UE de vie. Basca activele firmelor europene din Rusia ce vor fi confiscate de rusi. Totul nu este decât bashinile din capul unei menopauziste sorosiste și atat. Parlamentul UE geme de cretini și corupți, Hai SIKTIR. UE trebuie sa fie alături de BRICS. Altfel se șterg US cu ea la Kur.
    .

  4. Asa se cheama acum hotia,confiscare?Asta pentru cei care se dau cu curul de pamant cum sovieticii au furat din Romania niste petrol si grau in valoare de vreo 300 de milioane de dolari.Pana la 300 de miliarde de euro e cale lunga ,nu credeti?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger