Piețele financiare au fost zguduite de anunțul lui Donald Trump privind tarifele impuse principalilor parteneri comerciali, iar investitorii se pregătesc pentru o nouă volatilitate.
Potrivit Financial Times, băncile de investiții au construit coșuri de acțiuni cu cea mai mare sensibilitate la planurile lui Trump – în principal de la exportatori precum producătorii auto(General Motors, Ford, Volkswagen, BMW) și companiile de bunuri de consum – care permit clienților lor să parieze pe impactul unui război comercial asupra unei game de acțiuni.
Coșul UBS Trump Tariff Losers, care urmărește performanța acțiunilor americane expuse negativ la tarifele de import ale partenerilor comerciali și care include acțiuni precum Gap și Harley-Davidson, a scăzut cu 6,6 % în cursul zilelor de vineri și luni, ștergându-și câștigul pe anul acesta. „Piața a subestimat dorința președintelui de a utiliza tarifele ca mecanism de negociere”, a declarat Andrew Slimmon, managing director la Morgan Stanley Investment Management.
Conform unei note a Goldman Sachs, fondurile speculative au pariat împotriva propriului coș de nume expuse tarifelor în Europa. Acest coș include Mercedes-Benz și BMW, care au scăzut cu 3,8 % și, respectiv, 2,9 % de când Trump și-a dezvăluit planurile tarifare.
Ca răspuns la situația „confuză”, Drew Pettit, analist la Citi, susține că „este imposibil să eviți activele de risc acum, așa că trebuie doar să le gestionezi”.
Frică pe Wall Street
Indicele Vix, o măsură a volatilității așteptate cunoscută drept „indicatorul fricii” de pe Wall Street, a crescut de luni. Dar, la 16, rămâne sub media sa pe termen lung, semn că, pentru moment, nervii investitorilor nu au făcut loc panicii.
Cu toate acestea, așa-numitul „Vvix” – care măsoară așteptările investitorilor cu privire la fluctuațiile Vix – se tranzacționează peste media sa pe termen lung, ceea ce sugerează că investitorii sunt încă îngrijorați de faptul că volatilitatea ar putea crește.
Între timp, activitatea pe termen scurt pe piața opțiunilor a fost frenetică, comercianții încercând să se protejeze sau să profite de răsturnările rapide ale pieței sau să ghicească următoarea mișcare a lui Trump.
Tranzacțiile cu așa-numitele opțiuni zero-day – contracte care expiră în aceeași zi și care sunt utilizate pentru a paria pe mișcările pieței pe termen extrem de scurt – au atins vinerea trecută un nivel record de 1,4 miliarde de dolari, conform datelor colectate de Rocky Fishman de la Asym 500.
Cu risc sau fără risc?
Unii investitori se orientează către alte active în căutarea unor refugii. Aurul a atins săptămâna aceasta un nou nivel record de 2 882 de dolari pe uncia troy. „În lumea materiilor prime, singura tranzacție pe care o poți face acum este aurul”, spune Tom Price, analist la Panmure Liberum.
Dar bitcoin, catalogat de unii drept „aur digital”, a oferit mai puțină protecție și este în scădere, în ciuda așteptărilor inițiale ale investitorilor că Trump se va dovedi favorabil sectorului criptomonedelor.
Dincolo de tranzacțiile pe termen scurt, administratorii de fonduri sunt preocupați de pariurile pe termen lung pe o tendință descendentă majoră a activelor riscante care ar putea să nu se întâmple niciodată, în special având în vedere performanța puternică a piețelor în ultimii ani.
Investitorii „pur și simplu nu știu suficient despre următoarea mișcare a lui Trump și cum va reacționa Fed”, a avertizat Andrew Pease, strateg șef la Russell Investments.