Cauta

Achizițiile „colosale” ale băncilor centrale. Cererea de aur, recordul ultimului deceniu

Cererea de aur a urcat anul trecut la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, alimentată de achizițiile băncilor centrale care au subliniat atractivitatea acestui activ de refugiu în perioadele de tulburări geopolitice.

Potrivit  ultimului raport World Gold Council, preluat de Financial Times, cererea anuală de aur a crescut cu 18% în 2022, ajungând la 4.741 de tone, cea mai mare cantitate din 2011 încoace. Achizițiile băncilor centrale au atins un nivel record al ultimilor 55 de ani.

Băncile au acaparat aur la un ritm istoric în a doua jumătate a anului, o mișcare pe care mulți analiști o atribuie dorinței de a-și diversifica rezervele în afara dolarului, după ce SUA au înghețat rezervele Rusiei denominate în această monedă, ca parte a sancțiunilor împotriva Moscovei. De asemenea, investitorii de retail au căutat metalul galben în încercarea de a se proteja de inflația ridicată.

Achizițiile de aur ale băncilor centrale au atins 417 tone în ultimele trei luni ale anului, de aproximativ 12 ori mai mult decât în același trimestru al anului trecut. Un total de 1136 tone, mai mult decât dublu față de 2021.

Krishan Gopaul, analist senior la WGC, a declarat că achizițiile „colosale” ale băncilor centrale reprezintă un „mare avantaj pentru piața aurului”, chiar dacă le va fi greu să le egaleze pe cele de anul trecut din cauza încetinirii creșterii rezervelor totale.

Lipsa „riscului de contrapartidă” a fost o atracție cheie a aurului pentru aceste bănci, în comparație cu monedele aflate sub controlul guvernamental.

Achizițiile raportate în 2022 au fost conduse de Turcia, care a preluat aproape 400 de tone, de China – 62 de tone în noiembrie și decembrie –  și de națiunile din Orientul Mijlociu.

Analiștii din industria aurului sunt de părere că restul este reprezentat de fondurile suverane de investiții din China și Rusia.

James Steel, un analist veteran în domeniul metalelor prețioase de la HSBC, a explicat că „diversificarea portofoliului este principalul motiv” pentru care băncile centrale încărcate cu dolari americani cumpără aur.

El adaugă că „un motiv cheie pentru alegerea aurului este faptul că băncile sunt limitate în ceea ce privește activele pe care le pot deține și pot fi reticente în a se angaja în alte monede”.

De asemenea, cererea de lingouri și monede în rândul investitorilor de retail a sărit la un maxim al ultimilor nouă ani în 2022, peste 1.200 de tone.Cererea puternică din Europa, Turcia și Orientul Mijlociu a compensat slăbiciunea din China, unde cumpărătorii au fost blocați de restricțiile Covid.

Prețul aurului a alunecat de la un nivel record de peste 2.000 de dolari în martie la puțin peste 1.600 de dolari pe uncia troy în noiembrie, deoarece creșterea ratelor dobânzilor a dus la ieșiri din fondurile tranzacționate la bursă garantate cu aur echivalente cu 3 miliarde de dolari pe parcursul anului.

Aurul nu produce randament, ceea ce îi diminuează atractivitatea pentru investitori atunci când ratele dobânzilor la obligațiunile cu risc scăzut cresc.

Cu toate acestea, cererea din partea băncilor centrale și a investitorilor de retail a pregătit terenul pentru o revenire puternică din noiembrie, 1928 de dolari.

Ca urmare a achizițiilor excepționale ale băncilor centrale și a revenirii așteptate a fluxurilor de intrări pentru ETF-urile susținute de aur, UBS și-a majorat ținta de sfârșit de an pentru metalul prețios la 2.100 de dolari pe uncia troy, față de 1.850 de dolari anterior.

 

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version