AcasăEconomieAchizițiile "colosale" ale băncilor centrale. Cererea de aur, recordul ultimului deceniu

Achizițiile „colosale” ale băncilor centrale. Cererea de aur, recordul ultimului deceniu

Cererea de aur a urcat anul trecut la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, alimentată de achizițiile băncilor centrale care au subliniat atractivitatea acestui activ de refugiu în perioadele de tulburări geopolitice.

Potrivit  ultimului raport World Gold Council, preluat de Financial Times, cererea anuală de aur a crescut cu 18% în 2022, ajungând la 4.741 de tone, cea mai mare cantitate din 2011 încoace. Achizițiile băncilor centrale au atins un nivel record al ultimilor 55 de ani.

Băncile au acaparat aur la un ritm istoric în a doua jumătate a anului, o mișcare pe care mulți analiști o atribuie dorinței de a-și diversifica rezervele în afara dolarului, după ce SUA au înghețat rezervele Rusiei denominate în această monedă, ca parte a sancțiunilor împotriva Moscovei. De asemenea, investitorii de retail au căutat metalul galben în încercarea de a se proteja de inflația ridicată.

Achizițiile de aur ale băncilor centrale au atins 417 tone în ultimele trei luni ale anului, de aproximativ 12 ori mai mult decât în același trimestru al anului trecut. Un total de 1136 tone, mai mult decât dublu față de 2021.

Krishan Gopaul, analist senior la WGC, a declarat că achizițiile „colosale” ale băncilor centrale reprezintă un „mare avantaj pentru piața aurului”, chiar dacă le va fi greu să le egaleze pe cele de anul trecut din cauza încetinirii creșterii rezervelor totale.

Lipsa „riscului de contrapartidă” a fost o atracție cheie a aurului pentru aceste bănci, în comparație cu monedele aflate sub controlul guvernamental.

Achizițiile raportate în 2022 au fost conduse de Turcia, care a preluat aproape 400 de tone, de China – 62 de tone în noiembrie și decembrie –  și de națiunile din Orientul Mijlociu.

Analiștii din industria aurului sunt de părere că restul este reprezentat de fondurile suverane de investiții din China și Rusia.

James Steel, un analist veteran în domeniul metalelor prețioase de la HSBC, a explicat că „diversificarea portofoliului este principalul motiv” pentru care băncile centrale încărcate cu dolari americani cumpără aur.

El adaugă că „un motiv cheie pentru alegerea aurului este faptul că băncile sunt limitate în ceea ce privește activele pe care le pot deține și pot fi reticente în a se angaja în alte monede”.

De asemenea, cererea de lingouri și monede în rândul investitorilor de retail a sărit la un maxim al ultimilor nouă ani în 2022, peste 1.200 de tone.Cererea puternică din Europa, Turcia și Orientul Mijlociu a compensat slăbiciunea din China, unde cumpărătorii au fost blocați de restricțiile Covid.

Prețul aurului a alunecat de la un nivel record de peste 2.000 de dolari în martie la puțin peste 1.600 de dolari pe uncia troy în noiembrie, deoarece creșterea ratelor dobânzilor a dus la ieșiri din fondurile tranzacționate la bursă garantate cu aur echivalente cu 3 miliarde de dolari pe parcursul anului.

Aurul nu produce randament, ceea ce îi diminuează atractivitatea pentru investitori atunci când ratele dobânzilor la obligațiunile cu risc scăzut cresc.

Cu toate acestea, cererea din partea băncilor centrale și a investitorilor de retail a pregătit terenul pentru o revenire puternică din noiembrie, 1928 de dolari.

Ca urmare a achizițiilor excepționale ale băncilor centrale și a revenirii așteptate a fluxurilor de intrări pentru ETF-urile susținute de aur, UBS și-a majorat ținta de sfârșit de an pentru metalul prețios la 2.100 de dolari pe uncia troy, față de 1.850 de dolari anterior.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
208 afisari

3 COMENTARII

  1. Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi. Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista. Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati.

    Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

    Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

    Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

    Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi.

    Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

    Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti
    Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

    Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

    Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

  2. Aurel este in Turcia ,China ,Russia si tarile din orientul mijlociu iar occidentul investeste bani in droguri ,poponari si ucraineni

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger