AcasăEconomieA venit înjumătățirea Bitcoin. Vor urca prețurile celei mai cunoscute criptomonede?

A venit înjumătățirea Bitcoin. Vor urca prețurile celei mai cunoscute criptomonede?

Înjumătățirea s-a dovedit a fi un catalizator pentru prețuri în 2012, 2016 și 2020. Însă există îndoieli cu privire la probabilitatea unei repetări în acest an

Bitcoin se tranzacționa joi dimineață la 61.688 de dolari, după ce miercuri a coborât pentru scurt timp sub 60.000 de dolari, volatilitatea crescând în perspectiva unei actualizări software foarte așteptate în blockchain numită „halving”.

Înjumătățirea – care are loc o dată la patru ani – este programată chiar vineri. A fost mult timp prezentată ca un catalizator pozitiv pentru prețurile criptomonedelor, deoarece reduce oferta de noi jetoane din blockchain.

„Scăderea ofertei sprijină în mod fundamental evaluarea unui activ, dar s-ar putea să nu asistăm la o reacție spontană clară la înjumătățirea Bitcoin, deoarece cea mai mare parte a acesteia a fost evaluată”, a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank.

Bitcoin   atins deja un nou maxim istoric – chiar înainte de înjumătățire

Din punct de vedere istoric, înjumătățirea s-a dovedit a fi un catalizator pentru prețuri în  2012, 2016 și 2020. Însă există îndoieli cu privire la probabilitatea unei repetări în 2024.

„Acest ciclu actual se deosebește de toate celelalte cicluri anterioare, deoarece prețul Bitcoin a atins deja un nou maxim istoric – chiar înainte de înjumătățire, iar prețurile activelor digitale sunt în scădere”, au declarat analiștii Bitfinex într-un raport din 8 aprilie.

Unii au prezis au prezis că prețul Bitcoin va urca cu aproximativ 160% în cele 12-14 luni de la înjumătățirea din acest an. Ar însemna peste 150.000 de dolari.

Mineritul Bitcoin este un proces energo-intensiv, în care utilizatorii folosesc computere specializate pentru a valida tranzacțiile din blockchain și pentru a obține o recompensă sub forma unui token.

Această recompensă, care reprezintă cea mai mare parte a veniturilor din minerit, este redusă la jumătate la fiecare patru ani din cauza înjumătățirii preprogramate.

“Este puțin probabil ca actuala înjumătățire a Bitcoin să vină cu efecte imediate, deoarece decelerarea creșterii ofertei se va resimți probabil în cursul următoarelor luni”, a precizat Manuel Villegas, strateg de cercetare banca privată elvețiană Julius Baer.

„Chiar dacă Bitcoin împărtășește unele calități cu aurul, acesta din urmă rămâne activul de acoperire la risc, iar prețul aurului a rămas ridicat pe fondul stresului economic recent, în timp ce prețurile Bitcoin s-au retras.”

Steven Lubka, șeful departamentului de clienți privați și birouri de familie de la Swan Bitcoin, a declarat că „dacă a existat vreodată un moment pentru a fi puțin mai optimist în ceea ce privește randamentele după înjumătățire, acesta este anul 2024”.

“Singurul lucru important pe care investitorii trebuie să îl înțeleagă în legătură cu înjumătățirea și cu potențialul său impact asupra pieței este că minerii vând o mare parte din monedele digitale cu care sunt plătiți pentru a-și achita facturile zilnice”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor