AcasăEconomieA pălit entuziasmul fotovoltaicelor în UE. Parcurile devin nerentabile

A pălit entuziasmul fotovoltaicelor în UE. Parcurile devin nerentabile

Se fâsâie și energia din panouri solare

După o creștere explozivă a fotovoltaicelor în statele UE, în 2022 și 2023, rapoartele pe anul trecut arată o tăiere a avântului de investiții. Reducerea subvențiilor pentru instalarea panourilor pe acoperișurile caselor a determinat o stagnare a pieței în acest sector, iar fotovoltaicele pentru companii au cunoscut o creștere nesemnificativă. Singura creștere, cu mult sub cele din anii anteriori, însă, a fost a parcurilor fotovoltaice, însă și acolo lucrurile au început să scârțâie din cauza prețurilor negative care reduc, substanțial, profiturile.

Entuziasmul pentru instalarea pe scară largă a panourilor fotovoltaice a început să scadă puternic. Pentru parcurile care vând energie, lovitura a venit din prețurile negative, care le-au subțiat profiturile, dat fiind că panourile produc în exces atunci când nu există cerere pentru energie. Înlocuirea energiei în bandă cu regenerabile s-a dovedit a fi o inepție, iar țări precum Germania, cu foarte puține perioade însorite, s-a trezit importator net de energie, după ce și-a instalat zeci de mii de megawați în panouri solare.

Analiza făcută de solarpowereurope.org arată că sectorul fotovoltaicelor are deja probleme, existând riscul unei încetiniri a implementării Green Deal. ”Flexibilitatea scăzută împiedică extinderea la scară largă a panourilor solare, iar congestionarea rețelei și lipsa stocării duc la și mai multe prețuri negative, care diminuează atractivitatea financiară pentru investiții. Rata electrificării a stagnat în ultimii 5 ani, atât în industria grea, cât și în transport, iar autorizațiile și accesul la terenuri rămân greoaie în mai multe state UE. Partide politice, care sunt în mod tradițional mai puțin susținătoare a surselor regenerabile,  au ajuns la putere în diferite țări europene și pot încetini ritmul de implementare a Green Deal”, se precizează în raportul publicat de SolarPower Europe. În plus, provocările care se profilează pun în pericol bancabilitatea solară, atrage atenția asociația.

Rata de creștere, în cădere liberă

În 2024, Uniunea Europeană a instalat 65,5 GW de solar fotovoltaic, marcând al optulea an consecutiv de adăugări anuale record. Cu toate acestea, rata anuală de creștere a scăzut semnificativ, până la 4,4%, comparativ cu robustele 41-53% observate în perioada 2021-2023. În timp ce creșterea capacității pieței solare din UE s-a îmbunătățit puțin în 2024, investițiile solare au scăzut cu 13%.

”Deși creșterea rămâne pozitivă, această decelerare ridică îngrijorări, în special pentru că adăugările anuale trebuie să crească continuu pentru a îndeplini obiectivele REPowerEU ale UE pentru energie solară. Situația se complică și mai mult prin apariția diferite probleme, inclusiv înrăutățirea condițiilor-cadru de stimulare pentru energia solară de pe acoperiș din prezent și lipsa de flexibilitate în sistemul electric al UE, care împiedică din ce în ce mai mult creșterea proiectelor la scară de utilitate, în special pe termen mediu și lung. Această încetinire drastică este o reamintire clară a faptului că dezvoltarea energiei regenerabile nu poate fi luată de la sine înțeles, chiar și pentru sectorul fotovoltaic competitiv ca prețuri”, susține SolarPower Europe. După ce a cunoscut o creștere absolut puternică în 2022 și 2023, determinată de criza energetică, solarul rezidențial de pe acoperiș a început să încetinească în 2023 și s-a oprit în 2024. Cererea de sisteme rezidențiale a scăzut brusc cu aproape 5 GW la 12,8 GW în 2024, revenind la niveluri similare cu cele din 2022. Piețele cheie din UE, inclusiv Germania, Austria, Italia, Polonia, Țările de Jos, Belgia, Suedia, Spania și Ungaria au înregistrat scăderi substanțiale în segmentul caselor solare. Drept urmare, cota de piață a energiei solare rezidențiale pe acoperiș în UE a scăzut la 20% în 2024, în scădere de la 28% în 2023.

Incertitudini în piață

În următorii patru ani, creșterea este de așteptat să se stabilizeze la o rată anuală mai moderată de 3% până la 7%. Aceste rate mai mici reflectă apariția provocărilor structurale și a obstacolelor persistente cu care se așteaptă să se confrunte sectorul solar european. Dificultățile legate de flexibilitate, electrificare și politică influențează puternic perspectivele sectorului, astfel că proiecțiile de creștere s-au diminuat, semnalează SolarPower Europe.

”Pentru 2025, piața este de așteptat să adauge 70 GW de capacitate, reflectând o rată de creștere de 7%. Această creștere va fi determinată în primul rând de proiecte la scară de utilități inițiate în 2023-2024. Cu toate acestea, se estimează că creșterea va încetini și mai mult în 2026, cu o creștere de doar 3% la 72,3 GW, deoarece dezvoltatorii se confruntă cu constrângeri tot mai mari ale rețelei și incertitudini ale pieței”, se mai arată în raportul SolarPower Europe.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
28.652 afisari

10 COMENTARII

  1. In Romania inca sunt rentabile daca sunt facute cu banii altora iar energia este contractata de guvern in detrimentul altor surse de energie, si subventionata pe spinarea consumatorilor.

  2. Este normal sa nu fie rentabile pentu ca:
    – ocupa suprafete mari de teren agricol/pasune;
    – panourile nu au randamentul prescris in fisa tehnica;
    – sunt foarte scumpe;
    – Iarna cand ar fi necesare sunt acoperite cu zapada, nu produca proape nimic;
    – Intretinerea este scumpa (ma refer la curatarea lor de praful/polenul depus pe suprafata activa;
    – N-am masurat campul electromagnetic creat in spatiul montarii care cred ca perturba atmosfera din jur.
    Deci nu sunt rentabile, la fel ca si morile de vant care perturba spatiul din jurul lor.

  3. Va face Dumnezeul Cel Viu un nou babel, amestecand gandurile satanizate ale intunericului.
    Nimic nu va mai ramane din purtatorii lor. Nici ei, nici neam de neamul lor. Psalmii lui David Adevar spun din veac si pana in veac

  4. Si daca astea sunt nerentabile cum se explica idiotenia de daramare a barajelor de la hidrocentrale. Nu CE a platit munca pentru construirea barajelor ci poporul Roman1

  5. Pai fiecare să își ia baterii și să aducă energie în sistem atunci când e prețul cel mai bun. E drept că această decizie o poate lua și statul gen Romania care sa cumpere baterii și capacitoare imense/gigantice in care va stoca tot excesul de producție electrica , pentru momentele când există deficit de producție electrica. E o cheltuială majoră dar pare și o investiție pe termen lung.

  6. Chestia cu rentabilitatea adica sa faci bani din ele e logaritmica. Cu cat pui mai multe cu atat mai scurta e amoetizarea. Eu am inceput acum 5 ani cu un parc de 100kw. De abia dupa 250kw am inceput sa simt un oarecare venit.

  7. Eu am inceput cu un parc de 50kw strict pentru vanzare acum 7 ani. De abia dupa 200kw am simtit intr-adevar un oarecare venit.

  8. Avem nevoie de stocare, foarte simplu. Chinezii stochează energia solară în formă de aer sub presiune de exemplu și nu se plâng, când au nevoie dau drumul la turbine și funcționează.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger