AcasăEconomieA doua economie globală își pierde din avânt. "Încrederea este o mare...

A doua economie globală își pierde din avânt. „Încrederea este o mare problemă”

Redresarea economică a Chinei nu reușește să se accelereze la șase luni după ce autoritățile au renunțat la restricțiile politicilor zero-Covid.

Producția industrială și profiturile, vânzările imobiliare și creșterea creditării au fost sub așteptările analiștilor în luna aprilie și la începutul lunii mai, arată datele recente, ceea ce a afectat încrederea în perspectivele de creștere pentru a doua cea mai mare economie a lumii.

Potrivit Financial Times, încetinirea dinamicii a afectat deja piețele, prețul materiilor prime, cum ar fi cuprul și minereul de fier, a scăzut, iar yuanul s-a depreciat față de dolarul american.

„Încrederea este o mare problemă”, a declarat Hui Shan, economist șef pentru China la Goldman Sachs. „Pentru consumatori, există îngrijorări cu privire la viitor – nu prea vor să cheltuiască. Investițiile private sunt, de asemenea, foarte slabe, iar antreprenorii se feresc să angajeze”.

Mai mult, conducerea de la Beijing nu reușește să convingă mediul de afaceri pentru a reporni motorul economic al unei țări care a ieșit slăbită din trei ani de restricții pandemice.

Și a dezvăluit o prognoză de creștere prudentă, după o performanță dezamăgitoare anul trecut, când economia a crescut cu doar 3%, cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, fiind afectată de blocaje, de prăbușirea pieței imobiliare și de restricții de călătorie.Consumul gospodăriilor, unul dintre principalii factori intenționați de redresare, a pierdut, de asemenea, teren.

Momentul de slăbire a dus la creșterea șomajului în rândul tinerilor, care a atins un nivel record de 20,4% luna trecută. Pentru factorii de decizie politică, întrebarea este dacă recenta încetinire economică este doar un episod trecător sau dacă guvernul va trebui să intervină cu mai mult sprijin, susține Robin Xing, economist șef pentru China la Morgan Stanley.

Probabil,  oficialii vor aștepta să monitorizeze activitatea din fabrici în următoarele două luni înainte de a lua o decizie. Măsurile de stimulare ar putea lua forma unor subvenții direcționate pentru achiziționarea de vehicule, relaxarea restricțiilor privind achizițiile de proprietăți și finanțarea proiectelor de infrastructură.

Ținta de creștere economică a Beijingului pentru întregul an 2023, de 5%, ar trebui să fie încă realizabilă, având în vedere baza scăzută de anul trecut, când autoritățile au închis luni întregi Shanghai, cel mai mare oraș din China, și alte metropole, prognozează experții.

Guvernul nu va lăsa creșterea să scadă sub acest nivel, ceea ce ar stimula șomajul pe termen mai lung și ar risca să provoace probleme sociale.Indiferent de direcția politică, anul acesta pare sumbru pentru tinerii chinezi. Schimbările în prioritățile guvernului, cum ar fi reorientarea către inginerie și producția de hardware electronic și îndepărtarea de finanțe și platformele de internet, au modificat deja piața forței de muncă și i-au lăsat pe mulți absolvenți fără oferte de posturi.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
3.704 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger