AcasăEconomieA căzut și mitul pompelor de căldură. Consumul de energie, peste jumătate...

A căzut și mitul pompelor de căldură. Consumul de energie, peste jumătate din producția națională

Decarbonizarea energiei termice a rămas fără soluții

Decarbonizarea în energia termică a clădirilor rezidențiale din mediul urban este un obiectiv imposibil. Cogenerarea este mult prea scumpă fără subvenții masive, panourile solare nu funcționează iarna, iar pompele de căldură, pe care mizează Guvernul, sunt pur și simplu o aberație. Consumul de energie al acestora ar însemna mai mult de jumătate din producția națională, iar costurile instalării sunt uriașe. 

calduraMitul pompelor de căldură, care a pornit de la Bruxelles, a căzut zgomotos. Strategia energetică a României le-a trecut însă, pe o estimare că utilizarea pompelor de căldură va crește semnificativ până în 2035, urmând să aibă o contribuție substanțială pentru satisfacerea cererii de energie termică în sistem centralizat.

De fapt, în traiectoria ponderii surselor de energie regenerabilă în consumul final brut, Strategia prevede un procent de 11% pompe de căldură în 2025, 13% în 2030 și un maximum de 16% în 2035. Pe deoparte, pompele de căldură electrice constituie o alternativă la încălzirea folosind gazele naturale, inclusiv pe fondul creșterii capacităților de producție din surse regenerabile, se precizează în Strategie. Pe de altă parte, însă, acestea conduc și la „vârfuri” de consum de energie electrică în perioadele extrem de reci – ca ordin de mărime pe termen lung, presupunând un milion de pompe de căldură instalate la nivel național și o putere necesară instantanee medie de 4 kW per pompă de căldură, ar rezulta un necesar instantaneu de 4.000 MW doar pentru acestea.

”Ținând cont că astfel de momente survin iarna în timpul nopții, pot fi excluse capacitățile de solar fotovoltaic (cele fără stocare în baterii), astfel că rețelele de energie electrică ar fi solicitate în mod considerabil într-un timp foarte scurt. Din acest motiv, configurația hibrid, în care centrala pe gaz în condensare ar prelua acest vârf de consum în locul pompei de căldură, ar fi o alternativă mai sigură din punct de vedere al aprovizionării și confortului consumatorilor și al adecvanței sistemului”, se arată în document.

Ce spun specialiștii?

Utilizarea pompelor de căldură este o soluție complexă de încălzire (dar și de răcire) a incintelor clădirilor. Pompa de căldură pe lângă avantaje, necesită însă o regândire a sistemelor de încălzire iar implicațiile asupra sistemele de producere/transport/distribuție a energiei electrice sunt majore, se relevă într-un articol de specialitate publicat în Revista Electricianul.

Pompa de căldură a cărei folosire s-a generalizat, este cea de tip aer-apă, deși există și alte tipuri, de exemplu cea tip sol-apă,  mai performante dar cu o instalare mai costisitoare a schimbătorului de căldură din mediul exterior(necesită decopertarea  solului, îngroparea sistemului de tubulatura folosită ca schimbător de căldură și apoi acoperirea cu sol).

”Pompele de căldură necesită costuri totale substanțial mai mari decât în cazul altor soluții. Costurile țin de achiziția pompei propriu-zise, investiția inițială într-o pompă de căldură fiind de 5 până la 10 ori mai mare decât cea într-o centrala pe gaz, de exemplu, și de necesitatea  modificării instalației de încălzire, pentru a optimiza funcționarea ei folosind pompa de căldură. Totodată, este necesară extinderea încălzirii în pardoseală și redimensionarea sau schimbarea radiatoarelor de încălzire pentru asigurarea unor suprafețe radiante mai mari, pentru că pompa de căldură oferă agent termic la temperaturi sensibil mai scăzute ( 50-60 grade Celsius maxim) decât cele furnizate de centrale pe gaz”, se notează în publicația citată.

Instalații trifazate

În plus, trebuie adăugat și costul necesar instalației electrice de alimentare a pompei de căldură, care este un consumator mare de energie electrică, cu puteri de 10 kW uzual. Pentru puteri electrice mai mari, de până la 30 kW, este necesară trecerea la instalații electrice trifazate. Potrivit specialiștilor, implicațiile majorării puterii electrice la consumatori sunt considerabile.

Mergând în amonte spre rețelele  de distribuție a energiei electrice (rețelele de joasă și medie tensiune) și mai departe către rețelele de transport (rețele de înaltă tensiune) este evident că este necesară schimbarea acestora. ”Se vorbește de întărirea rețelelor de distribuție a energiei electrice, operație costisitoare și de durată. Costurile acestor operații sunt însă considerabile, multe rețele fiind  subterane. Cum nici producția de energie electrică nu poate ține pasul cu necesarul în aceste condiții, se vorbește despre reelectrificare, concept des utilizat în prezent și care se referă la adaptarea rețelelor de transport și distribuție pentru puteri mult mai mari. Asigurarea necesarului de energie electrică pentru pompele de căldură necesită deci investiții considerabile în sistemele energetice existente. Acestea costă și se întind pe durate lungi de ordinul anilor”, se mai precizează în articolul de specialitate.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
101.926 afisari

59 COMENTARII

  1. O pompa de caldura costa mii de euro, consuma multa electricitate si este ineficienta la incalzit. Nu se compara nici pe departe cu o centrala termica.

    • Așa și să tragi gaz și să faci un sistem de căldură clasic pe calorifere nu e mii de euro? O pompa de căldură este fezabilă când:
      1. Ai sistem fotovoltaic
      2. Încălzire în pardoseala

      • Ai uitat de costul acumularii si de probabilitatea aleatorie a productiei fotovoltaice. Te vei incalzi cand vei avea soare mu mult de 10 ore pe zi, in rrst o sa freci pompa de caldura pana te incalzesti. Succes!

      • O instalatie, pana la intrarea in casa, bloc costa cca. 10000 € plus 32000 € asa-zisa pompa de caldura. Amortizarea se poate face in cel putin 30 de ani. Va intreb: este eficienta din pdv financiar? Si aceasta este ca si asa-zisa IA.

        • Calmati-va, ca la fel ca desteapta filozoafa care a scris articolul sutneti f. aberanti si in necunostinta de cauza.
          Am o pompa de caldura aer apa, Daikin, de 8kw termic (oricum nu faceti diferenta intre termic si electric, da pt cine stie si cunoaste) montata in 2021 la o casa de 140m2, incalzire in pardoseala, nu am mai folosit automatizare deloc, nu e nevoie.
          E montata pe monofazat, la un bransament de 6.6kw electric, pompa are 3 rezistente electrice de 2kw din care doar 1 e conectata, deci consuma maxim 2kw electric din rezistenta electrica care este aditionala, pt zile f. reci, la mine nu a intrat nicioadat in 3 ani.
          E montata in Timisoara, a costat 10.000eur pompa si montarea ei, din noiembrie 2023 pana in aprilie 2024, 6luni, apa calda si caldura 1600ron, o fi bine o fi rau ce ziceti, 280ron / luna, curent de la hidroelectrica platit cu 0.70bani / kw

          Asa ca lasati aberatiile ca nu sunt mituri cazute, e stiinta, pt cine nu vrea sa cotizeze la rusi la gaz sau la smecherii de taie padurile.

      • am sistem fotovoltaic si incalzire in pardoseala si ma racordez la gaze dupa 2 ani de pompa de caldura aer-apa…atat de „eficienta” este…

    • Articol populist de propaganda cu cifre scoase din joben.
      Asa e a picat totul într-un an, ingineri specialiști nu aveau de unde sa știe, a făcut analiza jurnalista filozof de la național.
      Hai înapoi pe gaz, ba nu pe carbun direct în sobe în casă, ce bine era, ieftin și eficient.

      • Analiza este corectă. Jurnalista nu cunoaște detaliile tehnice dar a consultat energeticieni care cunosc problemele ce apar la implementarea pompelor de căldură.

    • Gresit!! Din punct de vedere al eficientei nu are pereche, adica sa faci dintr-un kW electric 4-5 termic ,in momentul de fata nici in fel de centrala nu este capabila, din punct de vedere financiar ca investitie este destul de scump!

        • Sunt deținător de pompă de căldură, majoritatea vorbiți din auzite.Confirm ce a scris mai sus K62i.Daca nu dețineți informați-vă, dacă nu,lăsați discuțiile de dragul existenței online.Scuze,dar nu mă pot abține la aberațiile unora.

        • Mai citeste si o sa afli!! Daca nu pricepi electrotehnica nu este o problema dar exista aceste pompe de caldura in realitate nu-i sf.

        • Pompa de căldură este inversul frigiderului , preia energia de afară și o transferă în interior . (termodinamica de clasa X)

        • Kw-ul electric este diferit de kw termic. De aceea cu 1 kw energie electrică poți genera 4-6 kw termici . Schimbătorul de căldură este alimentat ,sa zicem electric cu 1 kwh și în acel interval de timp se încălzește un agent termic care generează 1kw termic ( căldură)

        • Bey nene, lasa-o asa…habar nu ai cum da te dai cu bascalia.
          Chiar asa cum ai auzit, scoate 4 5kw termic din 1kw electric, restul ii ia din aer, da cum sa pui tu mana sa inveti.

      • Corect dar daca te gandesti ca vei consuma cca. 60 kWh pe zi putere electrica vei plati pe o luna cca. 5400 lei. Peste salariulediu pe economie. Halal rentabilitate!

    • O pompa de caldura este eficienta acolo unde sunt izvoare termice prin apropriere, Noua Zeelanda, Islanda s. a.

  2. Doar aberati vin de la Bruxelles… grav E că ăștia votează în parlament legii fără să se consulte cu specialiști… m-ai puneți și un parc Auto electric și vom rămâne în beznă 😅 stop Green Deal

  3. Cercetarea mondiala este mobilizata pentru obtinerea unor solutii cu randamente si puteri mult mai bune. In cativa ani se vor atinge obiectivele propuse. dezoltarea distributiilor de gaze este un obiectiv pe termen scurt, iar pompele de caldura sunt solutii pe termen mediu si lung. Este o certitudine ca avem de dezvoltat retellele de distributie a energiei electrice.

  4. Așa și să tragi gaz și să faci un sistem de căldură clasic pe calorifere nu e mii de euro? O pompa de căldură este fezabilă când:
    1. Ai sistem fotovoltaic
    2. Încălzire în pardoseala

  5. Pompele de caldura sunt viabile la case noi sau vechi bine izolate unde o pompa de 4-6 maxim 8 ar fii ok si consumul ar fii la 2 kW.
    Pentru restul e nu merita inca.

    • UE, așa cum dă bani pe armament pt UKR, sa ne-a de-a bani si nouă ,cetățenilor UE, să ne punem pompe de căldură.

  6. Nu pot, decât, să mă râd 😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆 Că să fiu în asentimentul analfabeților tehnici/tehnologici cu gulere albe de la Bruxelles și din cancelariile întregii Uniuni Europene……
    Acestea sunt rezultatele când la conducerea națiunilor ajung ……. ,, elemente ” precum madam von Der Liar (greșeală intenționată), o individă ridicolă, ruptă de realitatea în care trăiesc popoarele Europei, complet atehnică, complet antidemocrată dar cu aere de superioritate atoateștiutoare.
    RUȘINEEEEEE BĂĂĂ, RUUȘIIINEEEEEE!!!!

    • Dar noi pe cine am ales sa ne conducă? Nu tot analfabeți care nu au habar de lucrurile în care ajung sa ia decizii .Avem o ” mare specialista” Firea .

    • Aceasta pentru ca noi bărbații rămânem în continuare cu mâinile în san!

  7. De 2 ani utilizez o pompa de caldura si sunt foarte multumim de ea atat pe timp de iarna cat si pe timp de vara. Pentru a fi cat mai eficiente e recomandat sa ae foloseasca cu incalzirea in pardoseala si casa sa fie bine izolata. Iarna mai mult de 600 lei la curent nu am platit, in conditiile in care toata casa merge pe electric(nu am vrut gaz din cauza costului foarte mare de bransare). Iar daca prinzi si sistemul casa verde pentru montarea panourilor votovoltaice, atunci consumul tinde spre 0

    • Pompele de caldura reprezinta un progres tehnologic major, nu un mit.
      Cine nu poate intelege, neavand habar despre ce este acela un bilant energetic, va scrie articole precum doamna Marcu sau va citi in gol precum mare parte din cititori. Din pacate.
      Doamna Marcu, ori va documentati serios inainte de a scrie ori cautati-va alta meserie.

      • Corect dpdv energetic este peste încălzirea cu gaze cu condiția ca energia electrică să fie din surse regenerabile și nu din combustibili fosili . 2. Investițiile sunt foarte mari . Articolul e documentat cu specialiști din sistemul energetic național.

      • Ai dreptate Catalin
        Madam asta bate campii.
        Am 4 foraje în gradina cu sonde duble la 100 m fiecare.
        Pot sa conectez încă 2 vecini.
        Am 11 KW panouri.
        La mine e gratis.
        Da
        Investiție mare dar amortizabila în scurt timp.
        Nu mai pun munca pt lemne stres și alte cele ca atunci o sa fiu pe plus

  8. Fotovoltaicele produc si iarna ce i drept cam 20 25% dar o cladire bine izolata nu pierde mult peste noapte ,mai sint si puferele….

    • Aveți habar cât de toxice sunt acele panouri fotovoltaice și eolienele?
      Sunt deja țări civilizate unde deja au apărut zone întinse cu panouri ieșite din uz!
      Știți că în caz de temperaturi extrem de scăzute devin inutilizabile?!
      O soluție ieftină e aceea pe care și-o permite și tanti Aglaia de la Văscăuți și moș Ion Roată fără intervenția guvernelor!

  9. Uniunea Europeană merge pe cârpeli comuniste de sărăcie. Deci : minunata pompă de căldură este ineficientă.

    • Financiar da dar tehnic este superior orcarei sisteme de incalzire, dintr-un kW electric produce 4-5 kW termic!

  10. Toți cei din parlamentul european sunt o shleata de paraziți drogați care impun niste legi in urma halucinațiilor de la cate droguri bagă în ei , sa găsit Europa sa salveze planeta , când altii o devastează

    • Ai dreptate, acesta e adevărul, von der sculă e o rușine pt europa, dovada de lașitate a celor de la brrusel, care execută fără să crîcnească tot ce spune sam. Niște imbecili.

  11. pompa de căldură-adica sa te incalzesti cu aparatul de aer conditionat pus pe invers,”reverse”

    -vrei si pompa aia,
    vrei si masina electrica
    dar in primul rand NU SE POATE OBTINE CUPRUL NECESAR!

    nu exista „lumea a 3a” ci doar lumea „civilizata” si restu;
    restul VA TREBUI sa mai astepte „civilizatia” -un materialism jegos
    inca cateva sute de ani!
    (daca ai maybach nu inseamna ca ai evoluat prea departe de maimutza,
    da?)

  12. Utilizarea forțată a acestor „pompe” care ne pompează doar banii din buzunare cu niste costuri astronomice face parte din ciclul globalisto-progresist: „dragi tovarăși, să ne kkăm pe noi o dată ca apa și de trei ori mai subțire”
    ‘rați ai dracu cu melcii voștri plini de ecologeală!

  13. Trebuie o documentare și prezentare temeinica despre consumul de energie electrica . Ce s-a spus …sunt niște cifre aruncate fără nici o baza .
    A nu se confunda puterea pompei de caldura cu consumul de energie .
    O pompa de caldura consuma energie electrica și produce energie termica .
    În funcție de eficienta PdC , de izolarea casei , de tipul pompei etc etc poate consuma 1 kw de energie electrica și produce 4 – 5 Kw termici .

    Sunt multe PdC de 10 kw și chiar și 12 kw care nu au nevoie de trifazic .

  14. 4kw pentru o pompă de căldură este mult peste medie. Folosesc o instalație Mitsubishi Zubadan de 14kw, care are un consum maxim de 4.3kwh, încălzind o suprafață de 280mp.
    Nu confundați energia produsă cu cea consumată, care este de câteva ori mai mică, funcție de eficiență și de temperatura exterioară.

    • Locuiesc intr-un oraș unde locuitorii (marea majoritate)se încălzesc cu lemne,acum ,în secolul XXI !Rugămintea mea este aceea de a ma lamuri în ce consta instalația Mitsubishi Zubadan ,cât costa și constat ca este foarte eficienta.Am încălzit apartamentul cu centrala pe curent care „inghite”multi KW și fiind pensionara nu-mi permit.As fori sa instalez o pompa de căldură și as dori sa ma îndrumați cum ar fi convenabil.Multumesc frumos!

  15. Financiar da dar tehnic este superior orcarei sisteme de incalzire, dintr-un kW electric produce 4-5 kW termic!

  16. Da, corect ce spui tu, dar dacă nu ai panouri solare cu care sa produci energie vara, locuința nu este izolata termic corespunzător și încălzirea nu e în pardoseala consumul este foarte mare, unde mai pui și ierni grele când randamentul scade pana spre 1:1 costul curentului te rupe! Exemplu în ianuarie am consumat 1,88 Mwh din care autoprodus doar 280 kwh și am pompat în rețea 217kwh și nu au fost geruri ci doar temperaturi în mare parte pozitive. Deci 1,88 Mwh ar costa 2444 lei la prețul plafonat de 1,3 lei/kwh, câți își permit? Unde mai pui încărcarea rețelelor care sunt de pe vremea lui Ceaușescu!

    • Retelele se incarca din cauza regenerabilelor care produc in conditii de soare si perioada scurta ceea ce creaza dezechilibre in sistemul energetic ,totul se face fara cap doar prioritati ecologice sin cele utile!!

  17. Ăștia cu regenerabilele au o pregătire tehnică , știu ce e kw și ce e producție în bandă , cum se echilibrează sistemul energetic ?

  18. Pompa de caldură fără izolatie termică nu prea are ce căuta în ecuație. De aceea se bate moneda pe case nzeb.

  19. 4 KW electrici medie de consum…? Numai cu acesta afirmație îți poți da seama ca articolul e o tâmpenie scrisa fără a avea informații reale.

  20. Progresul vine prin încercări repetate , nu toate reușesc sau sunt bune dar doar așa putem schimba ceva în bine, vreau sa întreb ceva pe cei care se tot iau de ecologiști și fac ceva pe cei care încearcă să schimbe lucrurile care se vede clar că au luat-o razna la nivel mondial vizibil , mă cînd ați văzut ultima dată zăpadă în România?și pe ce perioade? .Că de vreo 15 ani îmi pun cauciucuri de iarnă pentru 1-2 săptămâni nu pentru 5-6 luni de zapezi cum era în urmă cu 20-25 ani , anul acesta nu a nins de loc și este al doilea la rând. Ginditiva la asta și după vorbiți că nu ai nevoie de prea mult studiu sa vezi și să înțelegi în ce direcție mergem așa că va rog nu mai gândiți viitorul copiilor noștri în cît costă , suntem datori să plătim dacă vrem sa aibă și ei un viitor cît de cît, până nu este prea târziu dacă nu este deja. Mulțumesc

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger