AcasăEconomieA bătut puțin vântul, Burduja a intrat în delirul exporturilor

A bătut puțin vântul, Burduja a intrat în delirul exporturilor

Sebastian Burduja ne liniștește. Avem vânt, deci pericolul de blackout nu mai există

De două zile, de când vântul a început să bată în România, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a intrat în delirul exporturilor. Refuzând să vadă imaginea de ansamblu, ministrul a ținut să-i pună la punct pe cei care au îndrăznit să avertizeze despre pericolul prăbușirii sistemului energetic, spunându-ne: ”Vedeți? Bate vântul. Suntem în siguranță”. Între timp, din sectorul termocentralelor se transmite că nu mai există stocuri de cărbune, iar INS anunță că importurile s-au majorat cu 60%.

Ascultându-l pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ești tentat să crezi că nu ar avea habar de ce se întâmplă în sistem. Nimic mai fals. Sigur că știe, pentru că toate sectoarele îi trimit informări, peste informări, atrăgându-i atenția, cu disperare, că situația este mai mult decât gravă și că suntem la un pas de blackout, pentru că nu mai avem producție de energie.

Iarna se anunță una grea, iar centralele fotovoltaice, pe care se bazează sistemul energetic, au intrat în hibernare. Eolienele aproape au înțepenit timp de 11 luni, producția acestora fiind la cel mai scăzut nivel de până acum. Dar, iată, de două, zile, în România a început să bată vântul, iar Burduja nu a vrut să rateze momentul, ieșind triumfător să ne spună că, iată, totul s-a rezolvat, am redevenit exportatori. Pe o perioadă scurtă, România a exportat vreo 500 MWh, fără să compenseze nici importurile de până acum, care au depășit și 3.000 MWh, și nici pe cele viitoare, când vântul va înceta să bată. „România exportă energie în această dimineață, la un consum de 6.300 MWh având o producție de 6.650 MWh. Pe locul I, între sursele de producție, sunt centralele eoliene, cu peste 1.650 MWh. Energie verde și ieftină. Mai știți cum ne spunea un individ că centralele eoliene nu produc energie?

Pentru cine nu crede, datele sunt disponibile în timp real pe site-ul transelectrica.ro. În cursul dimineții producția din hidrocentrale era de numai 1.060 MWh, ceea ce permite păstrarea rezervei de apă din lacurile de acumulare. De asemenea, ponderea de numai 860 MW a energiei din cărbune permite acumularea de stocuri”, a scris duminică Sebastian Burduja, pe pagina sa de socializare.

Termocentralele, pe avarie

După semnalul tras de sindicaliști, iată că și conducerea CE Oltenia confirmă absența stocurilor de cărbune. Laurențiu Ciurel, directorul Sucursalei Electrocentrale Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a avertizat că nu există cărbune nici pentru funcționarea a două grupuri energetice.

Astfel, termocentralele au ajus să funcționeze de pe o zi pe alta, iar în stocuri mai sunt circa 15.000 de tone de cărbune, în condițiile în care, pentru o funcționare optimă a grupurilor pe lignit, este nevoie de 20.000 de tone pe zi. ”Toată lumea speră să scadă consumul odată cu venirea sărbătorilor și să se încălzească vremea ca să nu fie probleme. Deci, asta e situația, la momentul ăsta. Nu pot să cred că toată treaba asta vine din incompetență, e clar că se dorește, că oricât de incompetent ai fi, totuși, poți să-ți dai seama numai din ce am enunțat eu, consumăm 20 și mai avem 10, că nu trebuie să fii specialist să vezi. Cred că nu există cărbune pentru trecerea iernii cu cărbune”, a afirmat directorul Laurențiu Ciurel, citat de publicația As în Gorj.

Oricum, potrivit  obligațiilor asumate în PNRR, la 31 decembrie 2025, din sistem vor dispărea alți 1425 MW pe cărbune de la: CE Oltenia (975 MW), Craiova II (300 MW), Iași (50 MW) și Govora (100 MW), iar centralele pe gaze nu sunt nici măcar în stadiu de proiect.

Importuri fără precedent

Potrivit INS, principalele resurse de energie primară, în perioada 1.I-31.X.2024, au totalizat 27.010,9 mii tone echivalent petrol1 (tep), în scădere cu 414,9 mii tep față de perioada 1.I-31.X.2023. Producţia internă a însumat 14095,5 mii tep, în scădere cu 732,2 mii tep (-4,9%) faţă de perioada 1.I-31.X.2023, iar importul a fost de 12.915,4 mii tep, în creștere cu 317,3 mii tep (+2,5%). În ce privește importurile de energie electric, acestea au crescut, în această perioadă, cu 59,&%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Producţia din centralele electrice eoliene, în perioada 1.I-31.X.2024, a fost de 5.067,7 milioane kWh, în scădere cu 1127,1 milioane kWh față de perioada 1.I-31.X.2023, mai arată INS.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.519 afisari

10 COMENTARII

  1. Am fi in siguranta daca am deschide twrmocentralele pe carbune. Germania si Polonia au voie, dar Romania nu?

  2. Jigodia asta globalista face la milimetru ce i se ordona de care stapanii lui…..

  3. Bate vantul in buzunarele noastre.
    De ce MVM , companie de stat maghiara, a cumparat EON Romania?
    Are statul maghiar mai multa putere (de cumparare) a energiei romane?

  4. In Germania s-a anuntat ca incep penele de curent.
    In Colonie cand incep PNL de curent?

  5. Un fel de Baboi Vanga pus la butoanele celei mai strategice ramuri a economiei. Bate maica, ca daca nu bate sta si tot o sa bata candva.

  6. se vede clar ca ue este condusa de tampiti cu idei tampite ,care pun in pericol sistemele energetice!

  7. Nu îi cercetează nimeni pe sabotorii ăștia pentru distrugerea economia națională ?

  8. Păi e foarte bine pentru Ukraina și Moldova, că ei primesc gratis curent, noi îl importăm la suprapreț. Cine știe cât mai plătim pentru alții, că de săracii noștrii se ocupă cel de sus.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger