AcasăEconomieDoar America susține creșterea economică globală. UE și China pedalează în...

Doar America susține creșterea economică globală. UE și China pedalează în gol

Forța neașteptată a economiei americane va susține ritmul de creștere la nivel mondial în acest an, însă  declinul Europei și încetinirea economiei chineze influențează perspectivele pentru anul viitor, a declarat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

După o creștere de 3,3% în 2022, produsul intern brut mondial va avansa cu 3% în acest an. Creșterea globală ar urma să încetinească la 2,7% în 2024, sub prognoza din iunie, de 2,9%.

Statele Unite ar urma să înregistreze o creștere economică de 2,2% în acest an, potrivit OCDE, care și-a revizuit semnificativ în sus previziunile, de la 1,6% cât preconiza anterior.

Pentru  2024, creșterea economică a SUA ar urma să fie de 1,3%, față de 1,0% cât se preconiza în iunie.

Soliditatea economiei americane contribuie la compensarea slăbiciunii observate în China și zona euro, în special în Germania, unde se așteaptă o recesiune.

OCDE estimează ca PIB-ul Chinei să crească cu 5,1% în 2023 și cu 4,6% anul viitor, față de previziunile anterioare de 5,4% și, respectiv, 5,1%.

De asemenea, organizația și-a redus previziunile de creștere pentru zona euro, la 0,6% în acest an, față de 0,9% preconizat anterior, și la 1,1% pentru 2024, față de 1,5% prognozat în iunie. PIB-ul Germaniei se va contracta cu 0,2% în acest an, înainte de a-și reveni la +0,9% în 2024.

Europa se confruntă cu o inflație mai dificilă decât SUA, investitorii și analiștii avertizând  tot mai mult asupra riscului de divergență transatlantică atât în ceea ce privește soarta economică, cât și reacțiile factorilor de decizie politică.

Huw Pill, economistul-șef al Băncii Angliei, a precizat că Europa „s-a confruntat cu o combinație diferită de șocuri”, subliniind că acestea au fost mult mai greu de gestionat pentru cei care stabilesc ratele dobânzilor decât cele din SUA.

În condițiile în care  veniturile corporative  și cele personale au fost afectate mai puternic în Europa, întreprinderile și gospodăriile au luptat mai mult decât în SUA pentru a rezista pierderilor, încorporând inflația mai adânc.

Rata globală a inflației din zona euro a stagnat la 5,3% în august, în condițiile în care creșterea prețurilor la combustibili și eliminarea subvențiilor la electricitate și gaze au determinat o revenire a inflației la energie.

Inflația de bază, excluzând energia și alimentele, a scăzut ușor în blocul european al monedei unice. Dar, la 5,3% rămâne aproape de un nivel record stabilit în martie.

177 afisari

2 COMENTARII

  1. „Statele Unite ar urma să înregistreze o creștere economică de 2,2% în acest an , potrivit OCDE…. . OCDE estimează ca PIB-ul Chinei să crească cu 5,1% în 2023…”. Si cu asta ai spus totul. Dl. Jacotă parcă nici propaganda nu mai e cea fost. Cel puțin așa arată diferența între titlu și conținut articol.

  2. „Doar America susține creșterea economică globală. UE și China pedalează în gol”
    Cea mai buna gluma auzita pe ziua de astazi. P.S. Pana si steagul american e facut in China.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Peste 120 de blocuri din Capitală, fără apă caldă și căldură din cauza unei avarii. Anunțul Termoenergetica

O veste cum nu se poate mai proastă, la început de săptămână, pentru locuitorii a peste 120 de blocuri din Capitală. Deși afară e...

Chiar şi ministrul Agriculturii recunoaşte că România e groapă de gunoi: „Intră lactate care n-au văzut laptele”. Inutil, tot nu face nimic

Afirmaţie şocantă de la ministrul Agriculturii, Florin Barbu. A spus că, în România, intră produse din lapte care nu sunt produse, de fapt, din...