AcasăEconomiePrăbușirea boom-ului tehnologic. Vremuri grele, concedieri și închideri

Prăbușirea boom-ului tehnologic. Vremuri grele, concedieri și închideri

Mai mult de 250.000 de lucrători la nivel global au fost concediați în acest an de la companii de tehnologie de toate mărimile

Într-un an în care o mare parte din industria tehnologică și-a redus cheltuielile, start-up-urile au fost afectate în mod deosebit.

În timpul boom-ului pandemic, investitorii au fost bucuroși să pompeze bani în companiile tinere și promițătoare. Acum, când noile runde de finanțare aproape s-au evaporat, reducerile sunt la ordinea zilei.

Mai mult de 250.000 de lucrători la nivel global au fost concediați în acest an de la companii de tehnologie de toate mărimile, potrivit site-ului Layoffs.fyi, care urmărește piața locurilor de muncă.

Mai mult de 500 de start-up-uri și-au închis porțile. Cele care au rezistat concediază angajați și caută surse alternative de numerar. Până și giganți precum Meta Platforms și Google se confruntă pentru prima dată cu o încetinire a creșterii economice.

Tonul în cea mai mare parte a industriei s-a schimbat față de optimismul fără limite al ultimului boom tehnologic. Când ultima rundă de concedieri a lovit în 2020, angajații din start-up-uri, în special inginerii, erau nonșalanți, știind că își vor găsi rapid un alt loc de muncă.

Astăzi, industria a devenit mai puțin ospitalieră. „Recrutorii părăsesc cu totul domeniul tehnologic”, a declarat Roger Lee, fondatorul Layoffs.fyi. “Chiar și persoanele cu o calificare înaltă fac compromisuri – acceptă roluri cu mai puțină stabilitate, un mediu de lucru dificil sau salarii și beneficii mai mici.”

Pierderile de locuri de muncă tind să se concentreze în decembrie și ianuarie, pe măsură ce companiile își planifică bugetele pentru noul an. Multe și-au redus sau lichidat activele încă din noiembrie.

Alte întreprinderi nou înființate s-au vândut la prețuri de lichidare după ce au efectuat concedieri. Start-up-urile se confruntă cu datorii și costuri în creștere. Își reduc forța de muncă și caută să obțină bani pentru a se menține pe piață.

Epoca banilor ușori a trecut, iar majorarea ratelor dobânzilor restricționează creditele și pune presiune pe mediul de afaceri. În condițiile unei finanțări limitate, tipul de creștere permisă de finanțarea cu capital de risc poate părea din ce în ce mai inaccesibil.

Inflația a diminuat puterea de cumpărare în sectorul tehnologic –  majoritatea companiilor reduc marjele de profit.

Prin urmare, investitorii sunt prudenți și nu mai vor să-și asume riscuri.Încrederea lor a scăzut, la fel ca și acțiunile.

Odată mândria burselor, companiile tehnologice sunt puse în fața unei situații  pe care puțini au prevăzut-o: declinul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor