Banca Goldman Sachs preconizează că economia globală va depăși așteptările anul viitor, datorită veniturilor și încrederii că perioada cea mai grea a majorării de rate a trecut deja.
Economia mondială va crește în 2024 cu 2,6% în medie anuală, peste prognoza de consens a economiștilor chestionați de Bloomberg, de 2,1%. Statele Unite ar urma să depășească din nou celelalte piețe dezvoltate, cu o creștere estimată la 2,1%.
Goldman consideră, de asemenea, că cea mai mare parte a efectului politicilor de înăsprire monetară și fiscală a trecut.
Pentru a limita inflația în creștere, băncile centrale au început campania agresivă de majorare a ratelor în martie 2022. Atât Rezerva Federală a SUA, cât și Banca Centrală Europeană au avertizat că menținerea costurilor de împrumut la un nivel ridicat este necesară pentru a reduce inflația la ținta de 2%.
Dar inflația continuă să scadă în economiile G10 și piețele emergente – și va continua să se reducă în 2024. Analiștii se așteaptă că activitatea fabricilor și companiilor la nivel mondial să se redreseze, mai ales în industria prelucrătoare.
Uniunea Europeană nu mai este amenintață de o criză energetică, în timp ce economia Chinei dă semne de revenire.
În Statele Unite, zona euro și Marea Britanie, venitul real va crește cu 2% până la sfârșitul lui 2024. Goldman Sachs nu exclude un „risc limitat de recesiune”, dar tendințele ecomomice globale sunt mult mai optimiste decât anul trecut.
Ca urmare, proiecțiile sunt din ce în ce mai în concordanță cu un scenariu de “aterizare ușoară”, potrivit Fondului Monetar Internațional. Redresarea serviciilor este aproape completă, dar condițiile de creditare mai stricte încă afectează piețele imobiliare, investițiile și producția.
Piețele forței de muncă din economiile avansate rămân dinamice, ratele șomajului istoric scăzute contribuind la susținerea activității.
Odată ce procesul de dezinflație este ferm stabilit, cu scăderea așteptărilor inflaționiste pe termen scurt și cu obiectivele de inflație care se întrevăd, va fi oportună reducerea treptată a ratei dobânzii, menținând în același timp angajamentul de a menține stabilitatea prețurilor.
În cele din urmă, toate țările ar trebui să prevină fragmentarea geoeconomică care împiedică progresul către o prosperitate comună. În schimb, ar trebui să depună eforturi pentru a restabili încrederea în cadrele multilaterale bazate pe norme ce sporesc transparența și certitudinea politicilor economice.