AcasăEconomie2024, anul reducerii ratelor dobânzilor. Când se vor clinti băncile centrale

2024, anul reducerii ratelor dobânzilor. Când se vor clinti băncile centrale

Se așteaptă ca bancherii centrali să relaxeze costurile împrumurilor, pe măsură ce inflația își slăbește strânsoarea în majoritatea economiilor

Pe măsură ce inflația își slăbește strânsoarea în majoritatea economiilor, investitorii monitorizează îndeaproape deciziile privind ratele dobânzii, piețele așteptându-se la o serie de reduceri în 2024.

Majoritatea băncilor centrale au majorat puternic costurile de împrumut de la începutul lui 2022, în încercarea de a ține în frâu inflația. Ce se va întâmpla în continuare?

Zona euro

Banca Centrală Europeană a menținut dobânda sa de politică monetară la nivelul record de 4%, indicând că nu va reduce dobânzile înainte de luna iunie. BCE a recunoscut că inflația se reduce mai repede decât anticipase și și-a redus prognoza de inflație anuală de la o medie de 2,7% la 2,3%.

SUA

Președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a reiterat săptămâna trecută că se așteaptă ca ratele dobânzilor să înceapă să scadă în acest an, dar nu a oferit un calendar specific. Inflația, evaluată de indicatorul preferat al Fed, se situează în prezent la o rată anuală de 2,4%, rămânând peste obiectivul de 2%.

Elveția

Inflația din Țara Cantoanelor a crescut în februarie cu 1,2% față de anul trecut, dar este cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani și jumătate, alimentând speranțele că Swiss National Bank ar putea reduce ratele dobânzilor în ședința din 21 martie cu 25 de puncte de bază, ceea ce ar duce rata cheie la 1,5%.

Canada

În martie, Bank of Canada a lăsat ratele neschimbate pentru a cincea ședință consecutivă. Guvernatorul acesteia a declarat că este prea devreme pentru a lua în considerare o reducere.

Inflația din Canada a încetinit la 2,9% în ianuarie, comparativ cu anul trecut. Aceasta reprezintă o scădere față de 3,4% în decembrie și se încadrează în intervalul țintă al BOC de 1% până la 3%.

Turcia

Banca centrală a Turciei a menținut rata dobânzii la 45% în februarie, punând capăt unui cliclu de opt creșteri consecutive. Inflația din țară se situează în prezent la aproximativ 65%. Potrivit JP Mogan, banca centrală turcă ar putea reduce rata dobânzii în noiembrie și decembrie.

De asemeenea, majoritatea analiștilor se așteaptă ca băncile centrale din Australia, Noua Zeelandă și Indonezia să opereze reduceri de dobânzi, posibil în al doilea trimestru al anului.

Cine mută primul?

„Banca centrală a  Canadei este candidatul meu pentru a fi prima  care va reduce rata dobânzii”, a declarat pentru CNBC Carl Weinberg, economist șef la High Frequency Economics. „Toate prețurile pe care BOC le poate controla cresc mai puțin decât prevede ținta de inflație”.

Pe de altă parte, Fed va reduce mai repede decât băncile asiatice, deoarece monedele țărilor din regiune sunt afectate de un dolar american puternic.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
531 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger